Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Restorani traže hitnu odgodu zabrane pušenja

Autor: Damir Maričić

03.06.2009. 22:00
Restorani traže hitnu odgodu zabrane pušenja

Foto: Adam VIDAS



Predsjednik udruge Folnegović tvrdi da je promet ugostiteljstva pao 70 do 80 posto, a potpredsjednik Knežević je kazao kako je u Zadru u mjesec dana zatvoreno 11 lokala, a pravi “potop” očekuje se gašenjem terasa na jesen


Udruga hrvatskih restoratera koja zastupa interese 2850 restorana, zbog sve većeg pada prometa u ugostiteljstvu te već zatvorenih više od sto kafića i restorana uzrokovanih zabranom pušenja, traži hitnu odgodu primjene tog zakonskog propisa na tri godine ili bar primjenu austrijskog modela kako bi vlasnici objekata sami odlučili hoće li biti pušački ili ne.
Izjavili su to predstavnici te Udruge nakon jučerašnjeg susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, kojeg su, kako je rekao predsjednik udruge Miroslav Folnegović, upoznali s najnovijim, velikim problemima u ugostiteljstvu i turizmu nastalih u mjesec dana primjene zabrane pušenja.
Uz recesijom uzrokovan pad prometa, zabrana pušenja je dodatno produbila probleme poslovanja i opstanka ugostitelja, a sve će se odraziti i na prihode od turizma, koji bi ove godine mogli drastično pasti, naglasio je Folnegović.
Vlasnici restorana traže hitnu odgodu zabrane pušenja a svoja su traženja u formi prijedloga dostavili i saborskom Odboru za turizam. Folnegović je osim broja već zatvorenih objekata iznio i procjene da je zbog zabrane pušenja gubitak prometa u ugostiteljstvu 70 do 80 posto.
Upozorio je i da će ugostitelji ako odgoda tog zakona ne prođe morati u štrajk, dodavši da bi bilo dobro i da se sve gospodarske institucije, poput HOK-a, HGK-a, HUP-a i drugih u tom smislu ujedine, jer bez odgode primjene tog zakona i s nastalim gubitcima i mali i veliki ugostitelji, poduzetnici i obrtnici neće zaraditi ni za osnovno poslovanje.
Ustavnu tužbu koju su nedavno najavili iz HOK-a Folnegović pritom ne smatra rješenjem jer “tko zna koliko će godina proći dok taj sud donese” odluku, a ugostiteljima treba hitna odgoda primjene zakona. Potpredsjednik te udruge Stipe Knežević iz Zadra naglasio je da je samo u tom gradu u zadnjih mjesec dana zbog te zabrane zatvoreno 11 objekata, te da još goru situaciju očekuju na jesen kad se zatvore terase.
Ocjenivši da u njegovom, više od 40 godina dugom, ugostiteljsko-obrtničkom stažu situacija u ugostiteljstvu nikad nije bila gora nego sada tajnik udruge Šime Ćoza uvjeren je da bi samo jedan dan nerada svih u ugostiteljstvu promijenio i odgodio zakon.
Obzirom da predsjednik Mesić nakon susreta s predstavnicima Udruge hrvatskih restoratera nije davao izjave, potpredsjednik te udruge Milan Sesar iz Opatije na novinarski je upit rekao da im je predsjednik dao punu podršku.