Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Učenje elektronskim putem tek na jesen

Autor:

03.06.2009. 22:00
Učenje elektronskim putem tek na jesen

Foto: Adam VIDAS



U planu je bilo da funkcioniranje škole na daljinu započne još u ovoj školskoj godini, no, nažalost, to neće biti moguće. Uspostavljanje kontakta je veoma opsežan proces, na kojemu se konstantno radi, tako da su djelatnici CARneta i danas ovdje i rade na spajanju veza, kazao je ravnatelj, istaknuvši da početkom iduće godine prvo slijedi edukacija nastavnika


Poznato je da  novoizgrađena osnovna škola  na Bilom brigu, čije je nedavno otvorenje uvelike rasteretilo OŠ Stanovi i razveselilo tamošnje učenike i  njihove roditelje, s razlogom  nosi naziv Škola Zadarski  otoci.
Naime, ova škola osim što  raspolaže s čak 21 učionicom i  sedam kabineta, ona je i najmodernija u Zadru, ali i u  Hrvatskoj, i to zato što je to i  škola na daljinu, a trebala bi  biti centralna škola za zadarske otoke.
Poslije jedne takve u Splitu,  ovo će biti prva hrvatska škola  na daljinu iz koje će se  računalnim vezama održavati  nastava za svakoga učenika  na otocima, od onih dvadesetak u Velom Ižu, do nekoliko učenika na Olibu i  Silbi.
Ravnatelj odgovoran  za organizaciju
Iako je škola otvorena prije  gotovo mjesec dana, funkciju  “škole na daljinu” još uvijek  ne obnaša, a razlog je to zbog  kojeg se javljaju sumnje u,  kako je bilo najavljeno, besprijekornu funkcionalnost  ovog sustava.
S obzirom da je opremu za  zadarsku školu na daljinu osigurala tvrtka CARnet, nametnuo se zaključak da je i  sva odgovornost upravo na  spomenutoj tvrtki.
No, kako pak iz CARneta  navode, za cjelokupnu organizaciju i provedbu nastave  između matičnih i područne  škole, u ovom je trenutku  odgovoran jedino ravnatelj  škole.
– Kako je OŠ Zadarski otoci  u Zadru bila u izgradnji do  kraja travnja ove godine, sustav za izvođenje videokonferencijske nastave na daljinu  do tada je bio instaliran u OŠ  Petra Preradovića u Zadru.  Ista je oprema instalirana i u  područnim školama na Olibu,  Silbi i Velom Ižu. Ravnatelj  OŠ Zadarski otoci kontaktirao je CARnet i javio da su  obavljeni završni radovi u  školi te zamolio da se izvrši  preseljenje videokonferencijske opreme. Kako je to i  učinjeno, za cjelokupnu organizaciju i provedbu nastave  između matične i područnih  škola, mjerodavan je ravnatelj  škole, poručuju iz CARneta,  naglasivši da je CARnet i  dalje na raspolaganju za  pružanje tehničke i pedagoško-metodičke pomoći  učiteljima u izvedbi tog oblika  nastave na daljinu.
Tehnički problemi
Kako doznajemo u razgovoru s Brankom Matulinom,  ravnateljem OŠ Zadarski otoci, razlog zbog kojeg će škola  na daljinu profunkcionirati  tek na jesen, jesu problemi  tehničke naravi.
– U planu je bilo da funkcioniranje škole na daljinu  započne još u ovoj školskoj  godini, no, nažalost, to neće  biti moguće. Uspostavljanje  kontakta je veoma opsežan  proces na kojemu se konstantno radi, tako da su djelatnici CARneta i danas ovdje  i rade na spajanju veza, kazao  je ravnatelj, istaknuvši da  početkom iduće godine slijedi  i edukacija nastavnika, jer  imajući u vidu da se nitko od  njih do sad nije imao priliku  susresti s ovakvim načinom  rada, djelatnici CARneta će  na jesen obaviti i taj dio  posla.
Tako će, početkom iduće  školske godine prvo uslijediti  nekoliko edukacijskih seminara za školsko osoblje, a tek  nakon toga otočni se učenici  mogu nadati učenju putem  videokonferencijske opreme.
Otočne škole su već opremljene potrebnom informatičkom opremom, a osim što  će učenici s otoka svakodnevno imati nastavu na daljinu, oni će povremeno dolaziti organizirano i u zadarsku matičnu školu uglavnom na stručnu nastavu. Zamišljeno je, također, da će se  u 13 školskih odjela nastava  održavati za učenike od petog  do osmog razreda, a u 14  odjela za mlađe, one od prvoga do četvrtog razreda.