Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za adaptaciju kuće trebaju 68 tisuća kuna

Autor:

03.06.2009. 22:00
Za adaptaciju kuće trebaju 68 tisuća kuna

Foto: Adam VIDAS



Ana Georgia od rođenja ima cerebralnu paralizu i iako je mentalno potpuno zdrava to joj otežava mogućnost zaposlenja, a njen suprug Samir nedavno je ostao bez posla jer mu je istekao ugovor na određeno vrijeme u građevinskoj firmi „Duca” i od tada bezuspješno traži posao. Obitelj trenutno živi od Anine invalidnine koja iznosi 1250 kuna, a uz to su i podstanari te moraju plaćati stan i režije koje su veće nego sama invalidnina


Najčešće smo  opsjednuti svojim problemima i zbog toga ne vidimo teške  situacije u kojima se nalaze  neki naši sugrađani. Jedna  teška životna priča je i ona  naših sugrađana Ana Georgie  i Samira Subotića te njihove  kćeri Vanesse, koja uskoro  kreće u osnovnu školu. Naime, Ana Georgia od rođenja  ima cerebralnu paralizu i iako  je mentalno potpuno zdrava  to joj otežava mogućnost zaposlenja, a njen suprug Samir  nedavno je ostao bez posla jer  mu je istekao ugovor na  određeno vrijeme u građevinskoj firmi „Duca” i od tada  bezuspješno traži posao. Obitelj trenutno živi od Anine  invalidnine koja iznosi 1250  kuna, a uz to su i podstanari te  moraju plaćati stan i režije  koje su veće nego sama invalidnina.
Njihovim problemima ni tu nije kraj jer žive u  podstanarskom stanu na šestom katu zgrade sa liftom u  koji nemogu stati niti Anina  invalidska kolica tako da joj je  samim tim otežana mogućnost kretanja. Uz sve probleme  obitelj ne gubi entuzijazam i  sa ljubavlju odgajaju svoju  kćerkicu Vanessu koja ove jeseni kreće u prvi razred osnovne škole. Probleme obitelji Subotić prepoznao je i  Dobrotvorni institut Hrvatske  koji je pokrenuo medijsku akciju za pomoć mladoj Zadarskoj obitelji. Ana Georgia Subotić kaže kako su najveći  problemi osobe koja ima cerebralnu paralizu to što su  ovisne o drugim osobama.
Mnoge stvari su neprilagođene invalidima i veliki problem nam je transport, tako  da bez nečije pomoći je malo  toga što možemo napraviti. U  ovome stanu smo jer nam je  sila i nemamo gdje otići. Veliki problemi su ulaženje i  izlaženje iz kade, operirana su  mi oba kuka i unutra su mi bile  pločice i šarafi i samo malo da  se okliznem nešto bi mi se  dogodilo, govori Ana dodajući da je u potpunosti ovisna  o Samiru i da joj bez njega  život ne bi značio ništa.
Samir je u siječnju ostao bez  posla, stan plaćaju 1500 kuna,  a kako žive samo od njene  invalidnine, život im nije niti  malo lak.
–  Radio sam u građevinskoj  firmi „Duca” preko ugovora  na određeno vrijeme. Imao  sam ozljedu na radu i završio u  bolnici gdje je liječenje trajalo  desetak dana. Vratio sam se  na posao i u siječnju mi je  istekao ugovor koji nakon toga nije produžen. Od prvog  mijeseca sam na Zavodu za  zapošljavanje, neko vrijeme  sam dobivao novac, ali sada je  i to isteklo, kaže Samir koji je  bio Hrvatski branitelj no svoja  prava ne može ostvariti jer  nema ratnoga puta.
Obitelji Subotić pruža se  prilika da usele u kuću koju  mogu adaptirati za život, no za  to su im potrebna financijska  sredstva.
Čekamo da dođe gospođa iz  Italije te da sadašnji podstarnari raskinu ugovor. Kuća je  centru grada, ima 90 kvadrata  i odgovarala bi nam i zbog  toga što je u blizini škole te bi  Vanessa sporednom ulicom  mogla sama ići u školu bez da  je pratimo, te bi samim tim  rasteretili Samira. Kuća nema  stepenice i zbog moga stanja  bi nam odgovarala, ali problem je zbog toga što kuća  zahtjeva stvarno veliku adaptaciju. Moraju se proširiti štokovi kako bi uopće mogla ući  u nju, kaže Ana dodajući da je  kuća sada u lošem stanju no uz  pomoć dobrih ljudi bi je adaptirali.
Silom prilika Bog je htio da  upoznam gospođu čija je to  kuća i kada je čula cijelu priču  ponudila mi ju je za stanovanje kada riješi sadašnju  podstanarku. Tada sam došla  na ideju suradnje sa Dobrotvornim institutom Hrvatske,  jer bez obzira na moj hendikep imam velike kvalitete i  puno vrata mogu otvoriti,  kaže Ana ističući kako je DIH  pokrenuo akciju za prikupljanje sredstava za adaptaciju te  kuće i kvalitetniji život obitelji  Subotić.
Prema procijenama Dobrotvornog instituta Hrvatske  za adaptaciju te kuće potrebno nam je 68 tisuća kuna, a s  tim bi prilagodili kupatilo osobama sa posebnim potrebama, proširili štokove, stavili  knauf i sredili još puno stvari,  govori Ana ističući kako je  DIH pokrenuo akciju sa ciljem uključivanja što više medija.


 POZNANSTVO IZ TOPLICA




Ana Georgia i Samir upoznali su se prije devet godina u  Varaždinskim toplicama u koje je ona otišla sasvim slučajno, jer je prije toga uvijek  posjećivala Krapinske toplice.  Samir je od djetinjstva pomagao osobama sa invaliditetom te bio svjestan problema na koje nailaze, a kako  nam je rekao već je u mladosti  roditeljima govorio kako će se  oženiti sa takvom osobom.  Sticajem okolnosti njih dvoje  su se zaljubili i vjenčali, a dvije  godine nakon njihovog  vjenčanja rodila im se kćer Vanessa koja uskoro  kreće u osnovnu školu.


 HUMANITARNA KAMPANJA


Pravo na život u odgovarajućim  stambenim i prostornim uvjetima, bez arhitektonskih prepreka, te pravo na  slobodno kretanje svakog čovjeka, pa tako i osoba s invaliditetom,  zaista pravo, a  ne privilegija zajamčena samo  zakonom na papiru, smatraju  obitelj Subotić iz Zadra i Dobrotvorni institut Hrvatske,  www.dih.hr, kao humanitarna, nevladina organizacija, u  čijoj se organizaciji provodi humanitarna kampanja za pomoć pri prikupljanju novčanih  sredstava za adaptaciju stambenog prostora obitelji Subotić , oca Samira, 7-godišlje  Vanesse i majke Ane, osobe s  teškim oblikom invaliditeta,  koja trenutno živi u zgradi bez  adekvatnog dizala, u uvjetma  sasvim neprikladnim za normalan život.


 ŽIRO-RAČUN


Ukoliko netko želi pomoći  obitelji Subotić to može napraviti uplatom na žiro-račun  2340009-3102738845 u Privrednoj banci Zagreb, a videozapis o obitelji može se pogledati i na stranicama  www.dih.hr . Ukoliko želite na  bilo koji drugi način pomoći  obitelji možete ih kontaktirati  i na broj telefona 091)  585-45-43