Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Krenuli prema Biogradu, završili u usjeku

Autor: Novi list

03.06.2010. 22:00
Krenuli prema Biogradu, završili u usjeku


Ekskurzija u Biograd pretvorila se jučer ujutro u noćnu moru za 52 učenika velikogoričke osnovne škole, kada je bus sletio s ceste kod odvojka za Karlovac. Pretpostavlja se da je prije toga 61-godišnjem vozaču pozlilo
Ekskurzija u Biograd pretvorila se jučer ujutro u pravu noćnu moru za pedeset i dvoje učenika sedmih razreda velikogoričke osnovne škole “Juraj Habdelić”.
Autobus koji ih je prevozio sletio je s autoceste oko osam sati, dvjestotinjak metara prije odvojka za Karlovac. Do nesreće je, prema dostupnim informacijama, došlo nakon što je 61-godišnjem vozaču u jednom trenutku pozlilo te je izgubio nadzor nad upravljačem. Autobus što je vozio u pravcu Splita naglo je skrenuo ulijevo i probio prvu zaštitnu ogradu, potom prešao preko suprotnog kolničkog traka, koji vodi prema Zagrebu te kroz drugu “bankinu” sletio u usjek pored autoceste dubok nekoliko metara.
Svih 52-je velikogoričkih “sedmaša”, rođenih 1996. i 1997. godine, brzo je prevezeno u Opću bolnicu Karlovac, gdje im je pružena prva pomoć. Ozljede je zadobilo ukupno 40 djece i dvoje nastavnika, od kojih je teže ozlijeđeno dvoje djece i jedan nastavnik. Kod svih ostalih, radi se tek o lakšim ozljedama i natučenjima.
– Svi ostaju u bolnici na promatranju još barem 24 sata, jer kod ovakvih nesreća katkad može doći do naknadnih komplikacija – rekao nam je ravnatelj bolnice dr. Nedjeljko Strikić, dodajući da je odmah po prvoj informaciji o nezgodi “digao” na posao šest kirurga i anesteziologa.
U svemu je, međutim, bilo i iznimno mnogo sreće. Prvo, pravo je čudo da autobus nakon vozačevog gubitka kontrole i prelaska u suprotni trak nije udario ni u jedan automobil koji je išao u pravcu Zagreba. Drugo, još je važnije da je pri padu u usjek ostao na kotačima. Da je slučajno došlo do prevrtanja na krov, kao što se dogodilo s autobusom srpskih turista na gotovo istom mjestu prije dvije godine, posljedice bi vjerojatno bile fatalne.
Direktor Autoceste Rijeka – Zagreb Miro Škrgatić rekao nam je da je pregledom snimke nadzornih kamera vidio kako je autobus doslovno prošao kroz ušicu igle – između dva automobila od kojih je jedan išao u pravcu mora, drugi u pravcu Zagreba.
Bolnički hol Hitnog trakta karlovačke Opće bolnice bio je poslije nesreće prepun šokirane djece i njihovih roditelja. Jedan od mladih sudionika nesreće potvrdio nam je to da je glavni razlog slijetanja to što je “stričeku vozaču pozlilo”, te dodao da je, po onome što je vidio, čovjek nakratko čak pao u nesvijest.
Jučer je kolala i druga verzija, prema kojoj je do slijetanja došlo nakon što je vozača uhvatio nagli napadaj kašlja.
 


Djecu u bolnici obišla premijerka Kosor


Djecu iz Velike Gorice jučer je, samo tri sata nakon nesreće, obišla premijerka Jadranka Kosor.
– Sreća je da nema teško ozlijeđenih. Djeca su odlično zbrinuta, a bitno im je osigurati i psihološku pomoć, jer su pod stanjem šoka. Nadam se da će istraga brzo utvrditi razloge ovog što se dogodilo – rekla je Kosor.
Sudionike nesreće jučer su posjetili i mnogi drugi – od karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića i njegovog velikogoričkog kolege Dražena Barišića, do kardinala Josipa Bozanića koji je u Karlovcu prijepodne vodio tijelovsku procesiju.




 


Hvala Bogu nitko nije poginuo


Vozača smo zatekli pored mjesta nesreće. Stajao je naslonjen na ogradu, tik uz autobus, no za izjave nije bio raspoložen.
– Hvala Bogu da nitko nije poginuo – procijedio je tek vidno potreseni vozač, na čijem su licu bile vidljive ogrebotine, navodno od udarca glavom u volan.