Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Maršić: Donat će uskoro biti očišćen

Autor: Teuta Babajko Jamičić

03.06.2010. 22:00
Maršić: Donat će uskoro biti očišćen

Foto: Vedran SITNICA



Nakon primjedbe SDP-ove vijećnice Sabine Glasovac kako zbog nebrige, na vrhu crkve Sv. Donata, navrijednijeg spomenika predromaničkog graditeljstva ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj i simbola Zadra, raste mali botanički vrt, zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić uputio je oštru kritiku Draženu Maršiću, ravnatelju Arheološkog muzeja. Kako je istaknuo dr. Vrančić, održavanje Sv. Donata je u nadležnosti Arheološkog muzeja, tako da njegov sadašnji izgled, odnosno zapuštenost na koju je upozorila vijećnica Glasovac, ide na sramotu ravnatelja Dražena Maršića.
Najavljujući kako će crkva Sv. Donata uskoro biti očišćena, ni Dražen Maršić, ravnatelj Arheološkog muzeja nije ostao dužan.
– Ovakve izjave najbolje je ne komentirati. No, ipak, činjenica je kako nije obrastao samo Sv. Donat, nego i brojni drugi spomenici kulture. Isto tako, ni zadarski bedemi, a ni gradska vrata nisu baš u najboljem stanju. Mnogi spomenici kulture u Zadru su obrasli u travu i grmlje, no o tome nitko ne govori, to se kao ne primjećuje, govori Maršić, dodajući kako se crkva Sv. Donata redovito čisti svake godine, pa će i ove godine doći na red, i to vrlo skoro.
Na pitanje, zašto crkva Sv. Donata nije spremna za turističku sezonu, Maršić odgovara kako prava turistička sezona još nije počela. Do “špice” turističke sezone, kako najavljuje Maršić, Sv. Donat će bit očišćen i uređen.
– Crkva Sv. Donata bit će uskoro očišćena. Ima još vremena početka prave turističke sezone. Što se tiče samog čišćenja Sv. Donata, to nije nimalo jednostavno. Takvu građevinu ne mogu čistiti domari, nego profesionalci, ljudi koji su sposobni za visinske radove. Najčešće angažiramo alpiniste, a to ćemo učiniti i ove godine. Oni će u vrlo kratkom koru očistiti Sv. Donat, a taj spomenik kulture bit će spreman za turističku sezonu, zaključuje Maršić.