Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Novi pogled na grad

Autor: Anamarija Bilan

03.06.2010. 22:00
Novi pogled na grad

Foto: Adam VIDAS



U autobusu se može voziti 53 putnika na katu te 20 na prvoj razini. Svi putnici će prilikom ulaska u autobus dobiti brošuru u kojoj je na osam jezika opisano 16 gradskih zanimljivosti koje se mogu vidjeti tijekom vožnje. Osim toga u autobusu će biti i vodič
Od danas je zadarskim građanima i njihovim gostima ponuđena još jedna turistička atrakcija – vožnja panoramskim autobusom na kat. “Zadar open tour” naziv je jednoipolsatne vožnje tijekom koje će putnici moći razgledati gradske zanimljivosti te se zaustaviti na nekoliko zanimljivih lokacija kako bi se mogli fotografirati.
– Predvidjeli smo da bi autobus dnevno napravio devet vožnji, tako da bi prva vožnja krenula u 9.30, a zadnja u 21.30 sati. Predviđeno je da bi vožnja po gradu trajala oko sat i pol vremena, ali dužina vožnje će ovisiti o gužvi u prometu. Karte za vožnju će koštati 70 kuna za odrasle, 35 kuna za djecu od sedam do 14 godina, a za mlađu djecu vožnja će biti besplatna, rekao je Ivica Ramić, vlasnik obrta Punta, u čijem je vlasništvu autobus. Istaknuo je kako će do 12. lipnja svi putnici moći ostvariti popust od 50 posto za sve karte, u sklopu promotivne akcije.
Polazna stanica panoramskog autobusa bit će kod gradskih vrata kod mosta, odakle će autobus voziti uz staru Tehničku školu, zgradu Elektre, preko Relje i uz City galeriju, preko Bulevara, na obilaznicu, gdje će se zaustaviti na vidikovcu. Tu će putnici moći izaći iz autobusa i pogledati panoramu Zadra te se fotografirati. Nakon vidikovca autobus vozi prema Boriku, uz hotele, Vitrenjak, Ljepoticu, natrag na Poluotok do Morskih orgulja i Pozdrava Suncu gdje će putnici opet imati priliku izaći za fotografiranje. Nakon te pauze autobus se vraća na mjesto polaska.
– U autobusu se može voziti 53 putnika na katu te 20 na prvoj razini. Svi putnici će prilikom ulaska u autobus dobiti brošuru u kojoj je na osam jezika opisano 16 gradskih zanimljivosti koje se mogu vidjeti tijekom vožnje. Osim toga u autobusu će biti i vodič koji će na hrvatskom, engleskom ili njemačkom jeziku objašnjavati putnicima gdje smo, što gledaju i ukratko o brojnim zanimljivosti o gradu, objasnio je Ramić. On je dodao da su ugovor o prijevozu putnika panoramskim autobusom potpisali na pet godina. Ugovor je potpisan s Liburnijom, tako da će Liburnija od svake prodane karte dobiti 20 posto, a zauzvrat će pružati tehničku podršku, vozače i eventualne popravke. Ulaznice za vožnju panoramskim autobusom prodavat će se kod samog autobusa, u turističkim agencijama te na štandu postavljenom u centru grada. Ramić je dodao da su u dogovoru s turističkim agencijama i vodičima da turističke grupe nakon šetnje po gradu upute na vožnju panoramskim autobusom ili da putnike nakon vožnje upute na šetnju po staroj gradskoj jezgri uz pratnju vodiča.
Ramić je za kraj pozvao sve građane da iskoriste promotivni popust od 50 posto i isprobaju vožnju u panoramskom autobusu.


 VIDIKOVAC


Iako će putnici tijekom vožnje panoramskim autobusom moći stati na vidikovcu i fotografirati panoramu Zadra, moramo istaknuti da bi se vidikovac prije početka prijevoza turista trebao urediti. Naime, on je zapušten, trava je visoka, nepokošena, nema niti jedne klupe ili kante za smeće, kao ni bilo kakvog drugog sadržaja.