Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Originalne priče sa snimanja

Autor: Boris Kupčak

03.06.2010. 22:00
Originalne priče sa snimanja


Sudionici manifestacije “Tragovima Winnetoua” u srijedu navečer družili su se s počasnim gostima – glumcem Ilijom Ivezićem i kaskaderom Šimunom Jagarinecom u hotelu Alan. Glumac i kaskader okupljenima su opisivali svoja sjećanja sa snimanja filmskog klasika o indijanskom poglavici Winnetou. Nakon druženja s gostima puštena je i projekcija dokumentarnog filma o snimanju filmova o Winnetouu u Hrvatskoj kroz sjećanja Pierra Bricea, francuskog glumca koji se proslavio upravo ulogom popularnog indijanskog poglavice.
Šimun Jagarinec prekaljeni je kaskader kojeg strast prema tom uzbudljivom, ali opasnom poslu nije napustila ni u sedmom desetljeću života. Zanimljive su bile njegove priče i sjećanja o brojnim vratolomnim scenama iz filmova o Winnetou, od kojih su ga dvije stajale i prijeloma obje noge. Okupljenima je ispričao kako je prvi put slomio nogu 1964. prilikom snimanja scene skakanja s jurećeg vlaka, a onda ponovno već iduće godine, prilikom skoka s konja u galopu.
Uloga bandita u Winnetou označila je i početak karijere Ilije Ivezića, filmskog, kazališnog i televizijskog glumca rodom iz Gračaca. Nakon Winnetoua sudjelovao je u preko 55 filmova i serija od kojih valja istaknuti Sutjesku, Zlatne godine, Maršal i seriju Prosjaci i sinovi.


Foto safari na Velebitu


Sudionici manifestacije “Tragovima Winnetoua” u četvrtak ujutro s kolonom terenskih automobila krenuli su na Velebit u foto safari. Velika skupina s većinom njemačkih turista posjetila je originalna mjesta snimanja ovog filmskog spektakla: Tulove grede i “Pueblo platou” nad kanjonom Zrmanje. Brojne prirodne ljepote, koje su ostale gotovo jednake kao u vrijeme snimanja filma, očarale su turiste od kojih je većina obećala ponovni dolazak.