Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Po peti put podignuta Zelena zastava

Autor: Anita Ćustić

03.06.2010. 22:00
Po peti put podignuta Zelena zastava

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Naša škola je u travnju ove godine po peti put obnovila status ekoškole, kada smo dobili certifikat i srebrnu plaketu, a moram naglasiti da se iskreno nadamo i zlatnoj plaketi koju bismo trebali dobiti za četiri godine. Od 2000. godine, kada smo prvi put stekli status ekoškole, obnavljamo ga svake dvije godine, kazala je Jurka Šaban
U zadarskoj OŠ Stanovi prigodnim je programom danas obilježen Dan Međunarodne ekoškole, zbog čega su je posjetili predstavnici Grada, Državne uprave, predstavnici drugih škola te učenici i njihovi roditelji. Današnji je program započeo pozdravnim govorom ravnateljice koja je prvo posebnu zahvalu za odziv ovoj svečanosti uputila Josi Nekiću, pročelniku Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, Miljenku Marinoviću, voditelj Odsjeka za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu Ureda državne uprave Zadarske županije, Zdenki Vulić, Županijskoj koordinatorici za ekoškole, Dinku Brkiću, tajniku HAK-a Zadar te Ivanu Čularu, ravnatelja OŠ Šime Budinića.
Ekološki suveniri
– Naša škola je u travnju ove godine po peti put obnovila status ekoškole, kada smo dobili certifikat i srebrnu plaketu, a moram naglasiti da se iskreno nadamo i zlatnoj plaketi koju bismo trebali dobiti za četiri godine. Od 2000. godine kada smo prvi put stekli status ekoškole, obnavljamo ga svake dvije godine i to zato što svoj program izvršavamo vrlo korektno zbog čega je Nacionalno povjerenstvo veoma zadovoljno, kazala je ravnateljica, naglasivši da je zbog toga i cijeli program ovogodišnjeg Dana škole u ekološkom stilu, prožet porukama o zaštiti okoliša od kojih je najvažnija da je “ekološki način življenja jedini prihvatljiv”.
Kako je pojasnila, da bi škola uvjerljivo zadržala status ekoškole mora zadovoljiti devet koraka, od kojih je najvažnije da program školskim ekoaktivnosti ne smije biti samozatajan, mora biti otvoren u javnost i svoj način rada širiti i prenositi na druge. Stoga su sve školske aktivnosti među tamošnjim učenicima protkane brigom o okolišu, pa tako učenici, između ostalog, recikliraju stari papir i od njega izrađuju suvenire.
– Naši mladi ekolozi su kroz cijelu školsku godinu sakupljali plastične boce te ih prodavali i kupovali prirodni materijal od kojeg su izrađivali predmete, a kupovali su i hranu koju su potom darivali starima i nemoćnima u domovima. Želim stoga ovom prilikom pozdraviti i pohvaliti njihovu mentoricu Jadranku Mašinu, kazala je Šaban, naglasivši da su i najmlađi ekolozi, učenici od prvog do četvrtog razreda, sa svojim učiteljicama izrađivali ekološke suvenire, dok se školska filmska družina i na državnoj razini proslavila brojnim filmovima od kojih većina šalje ekološku poruku.
Monolog Roka Brkića
– Svi zajedno brinemo i o okolišu škole, a skladni okvir tome daje ekorazglednica koju je naslikao Boris Žuža, profesor likovne kulture u našoj školi. Ponosni smo što su se ove godine našoj brizi za okoliš pridružili i roditelji, kazala je ravnateljica, nabrojivši i ovogodišnje brojne učeničke uspjehe na svim razinama natjecanja te za učenika generacije proglasila osmaše Bernardu Čirjak i Marka Marića.
Uslijedio je potom i umjetnički dio programa u kojem su učenici prikazali samo dio onoga što vrijedno uvježbajavu tijekom cijele godine. Okupljene je stoga s nekoliko skladnih izvedbi uveselio školski zbor i instrumentalna družina koju vodi učiteljica Katica Razlog. Svečanosti su doprinijele i učeničke recitacije te monolog učenika Roka Brkića, s kojim je nastupio i na Županijskom natjecanju “Lidrano”, a koji je danas posebno nasmijao publiku.
Naposljetku je uslijedilo i podizanje Zelene zastave u školskom dvorištu, a što su zajednički učinili pročelnik Joso Nekić, župnik župe Marije Kraljice Mira i Bernarda i Marko, spomenuti učenici generacije.