Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Poplavu izazvale kiše i loše očišćeni kanali

Autor: Novi list

03.06.2010. 22:00
Poplavu izazvale kiše i loše očišćeni kanali


Katastrofa mogla spriječiti da su kanali i vodotoci bili očišćeni na vrijeme, ističe Mato Damjan, načelnik Općine Crnac. Šteta bi mogla dosegnuti milijardu kuna
Prema nekim neslužbenim procjenama štete od poplava u pet slavonskih županija mogle bi dosegnuti čak milijardu kuna. No, nadležni redom ističu kako je za procjene još rano. Na istoku Hrvatske višegodišnji prosjek padalina za svibanj je 56 litara po četvornom metru. Ovoga puta padaline su taj prosjek u svih pet slavonskih županija nadmašile čak trostruko, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji palo je čak 200 litara kiše po četvornom metru.
Problem je u najvećoj mjeri nastao zbog izlijevanja malih rijeka – Orljave, Vuke, Biđa, Bosuta, Karašice. Sve su se one uslijed obilnih višednevnih padalina redom izlile iz svojih korita, poplavile naselja, prekinule prometne komunikacije i izazvale nezapamćene štete na poljoprivrednim površinama.
Stanovnici poplavljenih područja ovih dana, osim u obilnim kišama, krivca traže i dalje, prozivajući Hrvatske vode za neriješeno pitanje odvodnje viška poplavnih voda, odnosno nepostojanja akumulacija koje bi ih prihvaćale, te za neodržavanje melioracijskih kanala.
Primjerice, načelnik Općine Zdenci u Virovitičko-podravskoj županiji, Mato Barukčić, izrazio je veliko nezadovoljstvo radom Hrvatskih voda i njihovom neangažiranošću u ovim danima. I načelnik Općine Crnac, Mato Damjan siguran je da se katastrofa mogla spriječiti da su kanali i vodotoci bili očišćeni na vrijeme. Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić ogorčen je prozvao Hrvatske vode da na ugrožena područja dođu tek kada se sve smiri.
Osječko-baranjska županija, koja ima sedam tisuća kilometara detaljne kanalske mreže, samostalno je, prije pet godina, donijela odluku o osiguranju vlastitih sredstava za njezino uređenje. No, problem je u tome što, umjesto početkom 2009., zakon po kojemu bi gospodarenje i upravljanje kanalskom mrežom trebalo preći u nadležnost županija odgođen za 2012. Istovremeno, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva već nekoliko godina nije donijelo odluku o visini naknade za melioracijsku odvodnju, tako da sredstva za održavanja kanalske mreže osiguravaju Hrvatske vode iz svojih izvornih sredstava, što je očito nedostatno.
 


Stiže veliki plimni val Dunava


Premda su u srijedu navečer u istočnoj Slavoniji i Baranji prestale obilne padaline, jučer je, zbog loše prognoze i alarmantnih najava za danas, zasjedao Stožer za zaštitu i spašavanje Osječko-baranjske županije.
“Dobili smo dojavu kako iz Mađarske stiže veliki plimni val Dunava, što će se odraziti na vodostaje Drave, Karašice, Vučice i drugih rijeka koje ugrožavaju naselja”, rekao je jučer osječko-baranjski dožupan Dinko Burić, načelnik županijskog Stožera.




 


Hrvatski Crveni križ spreman za vodeni val u Baranji


Volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa (HCK), koji su i jučer pomagali stanovništvu stradalom u poplavama u Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji, spremni su za za slučaj ugroze od dunavskog vodenog vala koji je ušao u oteretne kanale u Baranji. Iz HCK-a su izvijestili kako je za potrebe evakuacije šest najugroženijih naselja u Baranji pripravno više od 250 volontera i 70 djelatnika Crvenog križa. Za evakuaciju su pripremljene športske dvorane u Belom Manastiru, gdje će Crveni križ osigurati krevete, pokrivače, hranu i vodu.
Hrvatski Crveni križ zahvaljuje građanima i brojnim tvrtkama na dosadašnjoj pomoći te ih podsjeća da se novčane donacije za pomoć poplavljenim područjima mogu uplatiti na žiroračun broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 02; pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 cijena poziva 6,15 kuna (PDV uključen), kao i on-line donacijama na web stranici Hrvatskog Crvenog križa: www.hck.hr.