Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Škola će se ograditi, a okoliš ozelenjeti

Autor: Vanja Mirčeta

03.06.2010. 22:00
Škola će se ograditi, a okoliš ozelenjeti

Foto: Vedran SITNICA



Kad završi nastava krećemo s radovima. Oko 50-ak četvornih metara školskog dvorišta ogradit ćemo željeznom ogradom, jer želimo omogućiti maksimalnu sigurnost našoj djeci, odnosno djelovati tako da djeca što manje dolaze u kontakt s građanima, posebice onima mlađe dobi, ponekad problematičnim, kaže Čular dodajući da ogradom žele zaštititi zelenilo i cvijeće kojim žele oplemeniti krug škole
Prošlo je punih sedam mjeseci otkada je Školski odbor OŠ Šime Budinića za ravnatelja škole izabrao Ivana Čulara, dotadašnjeg profesora tjelesne i zdravstvene kulture u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića. Sedam mjeseci u ulozi ravnatelja OŠ Šime Budinića bilo je dovoljno da se sagleda kompletna situacija u školi te da se konačno krene s najavljenim planovima.
Sigurnost djece
Iako su mnogi s dozom skepticizma slušali njegove početne entuzijastične najave o načinu vođenja školom, tijekom minulog razdoblja, a pogotovo u ovom nadolazećem, po završetku školske godine dokazat će svima da njegove najave nisu bile samo prazne riječi. Naime, za nekih 15-ak dana kada učenici napuste školske klupe aktivno se kreće s radovima na izgledu same škole, odnosno, prvenstveno na uređenju okoliša same škole. Na početku svog mandata Čular je istaknuo da se upravo okoliš škole pretvorio u šetalište i okupljalište mladih s kojima je školski domar često imao problema jer su stvarali buku, ispisivali grafite, pili alkohol i sl. Tada je odlučno izjavio kako želi zagraditi školu te okoliš urediti zelenilom i cvijećem.
– Kad završi nastava krećemo s radovima. Želimo, po odobrenju Ministarstva i Vlade, a u dogovoru i suradnji sa Zavodom za zapošljavanje i drugim školama angažirati djelatnike koji bi pripomogli oko uređenja škole, odnosno unutarnjih i vanjskih radova, no prvenstveno uređenja okoliša. Nekih 50-ak četvornih metara školskog dvorišta ogradit ćemo željeznom ogradom, jer želimo omogućiti maksimalnu sigurnost našoj djeci, odnosno djelovati tako da što manje dolaze u kontakt s građanima, posebice onima mlađe dobi često problematičnim, kaže Čular dodajući da žele oplemeniti krug škole zelenilom i cvijećem.
– Napravit ćemo cvjetnjak i posaditi travu, a sve u suradnji s učiteljima prirode i društva i biologije iz naše škole te u suradnji s tvrtkom “Nasadi”. Želimo to urediti na zaista reprezentativan način sadeći mediteransko bilje. Namjeravamo posaditi palme, ružmarin, lavandu, razno začinsko bilje te cvjetnjak koji bi trebao biti postavljen na jedan kup kao što je to nekada bilo u Perivoju Vladimira Nazora. Osim toga, uz čitavu ogradu školskog dvorišta posadit ćemo živicu. Iako će se dvorište zatvoriti, to neće biti nekakvog zatvorskog tipa kao što mnogi zamišljaju, iako će škola i dalje imati svog stražara koji intervenira isključivo samo prema potrebi, u slučaju sukoba, no to je već ustaljena praksa, kazao je Ivan Čular, ravnatelj OŠ Šime Budinića.
Školski maslinik
Osim zelenila, sa svih školskih zidova uklonit će postojeće grafite, kojima, kako kaže Čular, nije mjesto na zidu jedne odgojno-obrazovne ustanove. Svi najavljeni radovi trajat će za vrijeme ljetnih praznika, a započet će se s osnovnim ciljem postavljanja željezne ograde kojoj je jedna od namjena i da zaštiti naknadne radove na ozelenjivanju dvorišta, što je prijašnjih godina često neslavno završavalo zahvaljujući neodgovornim pojedincima.
– Postavit će se i željezna zavjesa na školskom igralištu, kako bi se onemogućilo izbacivanje lopti u uređeni dio dvorišta. Osim toga, u jednom dijelu vrta posadili smo i 15 maslina te ih sada imamo 30-ak. Prvi put smo dobili i nekoliko litara svoga ulja. Dosta toga će se raditi kroz ovu i sljedeću godinu, no ništa prije postavljanja ograde jer smo često imali problema s devastacijom unutar dvorišta, prvenstveno zelenila. Napravit ćemo i kompostnjak, jer u dogledno vrijeme nam je cilj postati ekoškola, a ta titula zahtijeva neke određene uvjete koji se prethodno moraju ispuniti, istaknuo je Čular.
Uz rad u prosvjeti, Čular se u slobodno vrijeme bavio i trenerskim pozivom vezanim uz košarku i nogomet, a radio je s različitim uzrastima igrača. Između ostalog, bio je trener ženskog KK Zadra i kondicijski trener KK Zadra. Čovjek iz svijeta sporta vezan uz sport i školstvo najavljuje i ambiciozne planove maksimalnog korištenja školske sportske dvorane i njezina stavljanja u službu svakog djeteta OŠ Šime Budinića, željnog igre i zdravog načina života.
Plesna škola
– Osim bojenja, skidat ćemo zidne tapete, dio parketa do istočnog dijela je uništen, tako da ćemo to morati sanirati do početka nove školske godine. Osim toga, sredit ćemo i sanitarni čvor. Cilj nam je malu dvoranu opremiti kao trim kabinet. Što se tiče korištenja same dvorane, cilj nam je pružiti nešto sasvim novo našoj djeci. Nećemo više dopustiti da se našom dvoranom koriste drugi klubovi, već ćemo je potpuno staviti u funkciju i za potrebe naše škole. Sva djeca će u vremenu od 18.30 sati pa sve do 21.00 sat moći dvoranu koristiti za svoju igru i natjecanja i to u najpopularnijim sportovima kao što su košarka, odbojka, minirukomet i stolni tenis. Voditelji će biti naši učitelji, iako će se možda pojaviti potreba za angažiranjem i jednog vanjskog suradnika, kaže Čular dodajući kako imaju namjeru u sklopu dvorane otvoriti i plesnu školu, posebice za maturante, jer za tim postoji veliki interes.
– Osim toga želimo da dvoranu koriste i naši djelatnici te bismo htjeli da se u dvorani održavaju satovi aerobika i sl. Dio moje zamisli je da djeca u periodu između dvije smjene, dakle od 12.30 do 14.00 sati svakoga dana, mogu doći u dvoranu i baviti se nekom određenom rekreacijom. Uz to, želimo prema uzoru na škole u Zagrebu, ako bude interesa, organizirati tzv. školske vikende, odnosno maksimalno iskoristiti potencijal dvorane, da ne stoji prazna već da se iskoristi i tijekom vikenda, a sve s ciljem da se zadovolje potrebe škole i djece na prvom mjestu. Želja nam je u sve to uključiti i štićenike Doma za odgoj djece i mladeži, jer tamo imamo dva područna odjela učenika koji pohađaju našu školu, istaknuo je Čular.
Sve radove na školi financira Grad Zadar, dok ravnatelj Čular svojim idejama unutar dopuštenih okvira nastoji školu učiniti prepoznatljivom po kvaliteti, a sada i po ljepoti.
 


Projekt učeničkog poduzetništva


Osim što je prepoznao važnost uređenja školskog okoliša te na tom polju prionuo na posao, novi ravnatelj OŠ Šime Budinića još više je shvatio važnost aktivnosti i projekata unutar same škole koje bi uključivale što veći broj djece, odnosno koji bi djecu činili aktivnim članovima školske zajednice tijekom njihova osmogodišnjeg školovanja, a što bi ih usmjerilo na pravi put u budućnosti.
– Namjera nam je da od nove školske godine krenemo s nekim novim projektima i novim načinom rada u školi. Pri tome prvenstveno mislim na timski rad. Za svaku aktivnost, prvenstveno izvannastavnu, želimo formirati timove i na osnovi njih raditi. Na čelu svakog tima bit će voditelj, odnosno koordinator određene aktivnosti. Timski rad je nešto što se jednostavno nameće kao potrebno, a uključeni će biti i učitelji, ali i roditelji. Na jesen započinjemo i projekt učeničkog poduzetništva, što je zaživjelo u EU, dok kod nas još nije dovoljno prepoznato, a osim toga ćemo oformiti i web tim škole kojemu bi cilj bio da uređuje web stranicu naše škole te da s time stavimo naglasak na značenje informatike u današnjem društvu. Neke aktivnosti su već odrađene, primjerice, među mnoštvom pristiglih radova na natječaju za simbole škole – himnu, grb škole i grb ŠŠK “Knez Branimir” odabrani su najuspješniji. No to su samo neki od projekata i ciljeva koji nas očekuju u nadolazećem razdoblju, zaključuje Čular.