Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Slijedi gradnja apartmana?

Autor: Velimir Brkić

03.06.2010. 22:00
Slijedi gradnja apartmana?

Foto: Velimir BRKIĆ



Problem sveobuhvatne adaptacije posljednjih godina svojevrsnog sukošansakog “trna u oku” ili tek prenamjene nadasve atraktivnog prostora u samoj uvali Zlatna luka nedaleko od marine Dalmacija uglavnom su zaustavljali neriješeni imovinsko-pravni odnosi
Započelo je rušenje restorana “Jadera” nasuprot lokacije zvane “kod križa” na Jadranskoj magistrali, na samom ulazu u Sukošan iz pravca Zadra. Restoran izgrađen početkom 60-ih godina prošlog stoljeća na tzv. “kilinoj ledini” dugo je bio ponos Sukošana, mjesto dobre “spize”, stjecište nadaleko poznatih ljetnih zabava i svadbenih večeri. Međutim, zadnjih 10-ak godina bio je sasvim zapušten, pretvorio se u svojevrsno sukošansko ruglo. Veliki javni zahod i, što je vidljivo po brojnim odbačenim špricama, okupljalište narkomana.
Vlasnik sukošanske “Jadere”, poznati je zadarski poduzetnik Zvonimir Nižić zvani Grof, predsjednik NO “Jadera”.
– U sukošanskom restoranu bili su svojevrsni počeci pjevačkog uspona zadarske legende Tomislava Ivčića i drugih zadarskih glazbenika, prvih ljubavi na svakodnevnim plesnjacima na ljetnoj tarasi. Bio je to sukošanski panadan za terasu hotela Zagreb, Dom JNA i “baštu” hotela Beograd u Zadru ili restorana u biogradskom naselju Crvena luka, nostalgično pričaju Sukošanci.
Restoran je vrata zatvorio sredinom 80-ih godina proteklog stoljeća, dok se posljednja velika svadbena večera održala krajem 1989. godine. Potom je taj prostor jedno vrijeme bio prenamijenjen u trgovinu namještaja. Od 1990. do 2000. godine tu se nalazio “Zadrankin” diskont.
Posljednjih godina u potpunosti je zapušten i oronuo. Tek je uz ogradu egzistiralo improvizirano boćalište, okupljalište sukošanskih boćara za nedjelje i blagdane.
Problem sveobuhvatne adaptacije posljednjih godina svojevrsnog sukošansakog “trna u oku” ili tek prenamjene nadasve atraktivnog prostora u samoj uvali Zlatna luka nedaleko od marine Dalmacija uglavnom su zaustavljali neriješeni imovinsko-pravni odnosi.
Kako neslužbeno doznajemo, umjesto klasičnog restorana tu će se najvjerojatnije graditi hotelski apartmani.