Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Smeće raznose galebovi

Autor: Alenka Festini

03.06.2010. 22:00
Smeće raznose galebovi

Foto: Alenka FESTINI



Usprkos nastojanima ovih gradskih institucija, činjenica je kako građani kućni otpad bacaju u šarenim vrećicama i odlažu ih gotovo svaki dan, a najčešće završavaju na način da ih mačke i galebovi rastrgaju i razni otpad raznose uz cestu
Grad Pag u suradnji s Mjesnom odborom ovih dana podijelili su besplatno oko 500 vrećica za kućni otpad s logom Komunalnog društva Pag i to građanima koji žive u staroj gradskoj jezgri. Naime, radi se o akciji educiranja građana kako odlagati kućni otpad po novom sustavu odvoza, kazala je Jelena Grubišić, predsjednica Mjesnog odbora grada Paga.
Plave vrećice
Važno je reći kako je od kraja travnja ove godine uveden novi sustav odvoza i zbrinjavanja kućnog otpada u Pagu. Novina u ovom sustavu je to što su korisnici usluga koji žive izvan gradske jezgre dobili kodirane kontejnere gdje odlažu otpad, a oni u staroj gradskoj jezgri obavezni su odlagati otpad u plavim vrećicama s logom Komunalnog društva koje koštaju 3,69 kuna. Kontejneri uz staru gradsku jezgru su maknuti, tako da su građani dužni u takve plave vrećice odlagati otpad na mjestima gdje su do nedavno bili kontejneri i to ponedjeljkom, srijedom i petkom u ranim jutarnjim satima kada komunalci odvoze kućni otpad.
Uz plave vrećice građani u prostorijama Komunalnog društva mogu dobiti vrećice za odlaganje recikliranog otpada, odnosno za plastiku, staklo, metal i papir, a odvoz tof otpada se ne naplaćuje već je cijena zbrinjavanja uračunata u prodajnoj cijeni vrećice. Međutim, taj sustav uz staroj gradsku jezgru još nije prihvaćen što je vidljivo po svakodnevno razbacanim šarenim vrećicama, a da stvar bude još gora mačke i galebovi smeće iz tih vrećica raznose smeće uz cestu, i širi se smrad.
– Vrećice smo podijelili i uputili građane da kućni otpad stavljaju isključivo u plavim vrećicama i odlažu ih na mjesta gdje su uz gradsku jezgru bili kontejneri. Budući da Komunalno društvo Pag kućni otpad odvozi tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom, rekli smo građanima da upravo tim danim u ranim jutarnjim satima odlažu otpad. Vrećice smo podijelili besplatno, iako im je cijena 3,69 kuna. Međutim, cijena tih vrećica od 1. lipnja bit će smanjenja – oko 2 kune. Naveli smo građanima kako se kupnjom tih plavih vrećica zapravo plaća odvoz i zbrinjavanje kućnog otpada, kazala je Grubišić dodajući da su neki građani novi sustav odvoza kućnog otpada prihvatili, no, da većina njih nije.
Prigovori građana
– U razgovoru s našim građanima, dobili smo dosta prigovora, ponajviše od naših umirovljenika, odnosno ljudi koje žive sami. Plave vrećice nisu im dostupne. One se kupuju u prostorijama Komunalnog društva koje je udaljeno oko kilometar od stare gradske jezgre, a oni do tamo ne mogu hodati. Građani u staroj gradskoj jezgri istaknuli su kako bi komunalci trebali vratiti kontejnere i tada bi slika uz staru gradsku jezgru bila ljepša i urednija, navela je Grubišić.
Ona je istaknula da su Grad Pag i Komunalno društvo ustrajni da se novi sustav odvoženje smeća provodi, no, jedini problem je što se mnogi građani koje žive u staroj gradskoj jezgri toga zasad ne pridržavaju.
– Od sredine lipnja, točnije u ljetnim mjesecima kućni otpad će komunalno društvo odvoziti svaki dan u jutarnjim satima, kako građani ne bi trebali skupljati pune vrećice smeća, kaže Grubišić.
No, usprkos nastojanima ovih gradskih institucija, činjenica je kako građani kućni otpad bacaju u šarenim vrećicama i odlažu ih gotovo svaki dan, a najčešće završavaju na način da ih mačke i galebovi rastrgaju i razni otpad raznose uz cestu. Budući da je turistička sezona u Pagu već započela i turista ima, prvi dojam uz staru gradsku jezgru je više smeća nego cvijeća.