Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zdravstvena pomoć na otoke stiže brodom

Autor: Anamarija Bilan

03.06.2010. 22:00
Zdravstvena pomoć na otoke stiže brodom

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kod nas već dugo godina postoji potreba za medicinskim brodom, što su do sada radili brodovi pomorske policije i lučke kapetanije. No, oni imaju svoj posao pa se znalo dogoditi da su na drugom kraju županije kad nam trebaju. Zato već godinama razmišljamo o kupovini broda kojeg bi prilagodili za medicinske potrebe, kazala je Bek
Dom zdravlja Zadarske županije početkom svibnja raspisao je natječaj za usluge popravka brodice, te nabavu i ugradnju novog vanbrodskog motora i pripadajuće opreme za medicinski brod koji bi mogao prevoziti stanovništvo otoka zadarskog arhipelaga do kopna. Na natječaj se nije javio nitko tko bi obavio navedene poslove, pa će Dom zdravlja uskoro morati objaviti novi natječaj s nadom da će se na njega ipak javiti zinteresirani izvođači.
– Kod nas već dugo godina postoji potreba za medicinskim brodom, što su do sada radili brodovi pomorske policije i lučke kapetanije. Oni su prijevoz putnika odrađivali korektno, ali njihovi brodovi nisu u potpunosti prilagođeni našim potrebama. Osim toga, oni imaju svoj posao pa se znalo dogoditi da su na drugom kraju županije kad nam trebaju. Zato već godinama razmišljamo o kupovini broda kojeg bi prilagodili za medicinske potrebe, objasnila je Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije. Dodala je kako su imali problema oko uvođenja broda u sustav HZZO-a, ali uspjeli su dobiti odluku da će HZZO snositi troškove za plaće djelatnika na brodu te za njegovo održavanje. Na Domu zdravlja je ostalo da kupi brod.
– Brod nam je darovao Ured državne uprave Zadarske županije jer njima nije trebao. To je brod marke bayliner od 8,6 metara i gotovo da i nije vožen. Ipak, kako se nije koristio malo je zapušten, nagrizli su ga more, vjetar i kiša tako da ga moramo urediti i kupiti novi vanbrodski motor. Osim toga treba ga prilagoditi našim potrebama tako da ga možemo koristiti za prijevoz pacijenata s otoka na kopno, rekla je Renata Bek. Dodala je kako je iznenađena činjenicom da se na natječaj za uređenje broda nitko nije javio. Sredstva za uređenje broda je osigurao Dom zdravlja iz decentraliziranih sredstava.
Brod će pokrivati sve otoke Zadarske županije, koja je specifična upravo zbog velikog broja malih otoka s malim brojem stanovnika na kojima često nema ni liječnika, a i brodske linije su u većini slučajeva jednom dnevno, pa je ovakav prijevoz pacijenata nužan. Inače najviše intervencija na koja se ide brodom su na otocima Pašmanu i Ugljanu, koji, kako je Bek rekla, imaju svoje brodove. S ostalih otoka u prosjeku bilježe 60-ak intervencija godišnje, što nije zanemariva brojka zbog čega su se odlučili na ovaj potez.
Bek se nada da će se na sljedeći natječaj javiti zainteresirani izvođači.