Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Život paških koludrica

Autor: Alenka Festini

03.06.2010. 22:00
Život paških koludrica


O ovom zanimljivom Zborniku u kojem je na poseban način prikazan život paških koludrica kroz povijest te značajno djelovanje Majke Gertrude govorit će dr. sc. Ante Gulina i doc. dr. sc. o. Slavko Slišković iz Zagreba
U subotu s početkom u 18 sati u crkvi Marijinog navještenja, održat će se prikaz Zbornika radova sa znanstvenog stručnog skupa o Crkvi i samostanu paških benediktinki posvećen uspomeni znamenite opatice Majke Gertrude Magaš koji je održan pod visokim pokroviteljstvom, sada pokojnog zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe. Izdavači Zbornika su samostan Sv. Margarite i Matica hrvatska ogranak Pag, a glavni urednik je prof. dr. Miroslav Granić.
Važno je reći da su u Zborniku obrađene dvije teme, jedna je Crkva i samostan paških benediktinki s radovima osam autora iz Zadra i Splita, a druga je o životu i djelovanju opatice Majke Gertrude Magaš sa sjećanjima sedam autora iz Paga, Zadra i Zagreba.
O ovom zanimljivu Zborniku u kojem je na poseban način prikazan život paških koludrica kroz povijest te značajno djelovanje Majke Gertrude govorit će dr. sc. Ante Gulina i doc. dr. sc. o. Slavko Slišković iz Zagreba.
Važno je navesti da povijest benediktinskih samostana u Pagu počinje davno u doba hrvatskih narodnih vladara muškom zajednicom u opatiji Sv. Petra na Prosiki, nekoliko stoljeća prije utemeljenja ženske benediktinske zajednice u starome Pagu 1318. godine.
Benediktinke su imale posebnu ulogu u odgoju ženske djece od 1519. godine, poučavale su čipkarstvo. U samostanu je postojala besplatna pučka škola sa stručnim koludricama učiteljicama, a prvi dječji vrtić u samostanu također su vodile koludrice. Za vrijeme II. svjetskog rata samostan je organizirao prehranu djece i siromaha otoka Paga. Za vrijeme Domovinskog rata paške koludrice ponovno dijele sa stanovništvom Paga i s izbjeglicama najteže trenutke. Povezuju se s Caritasom Italije i Francuske i prijateljima samostana u svijetu. One primaju i smještaju mnogobrojne izbjeglice, dijele lijekove, hranu, odjeću i obuću. Sve to daje veličinu i povijesno-kulturnu vrijednost samostana benediktinki koje su tijekom svoje duge povijesti molile i radile s ljudima grada Paga, ali i za ljude toga grada, čuvajući svetinje koje su baštinile promičući hrvatsku kulturu.