Život paških koludrica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
samostan_sveta marija
Crkva i samostan benediktinki

U subotu s početkom u 18 sati u crkvi Marijinog navještenja, održat će se prikaz Zbornika radova sa znanstvenog stručnog skupa o Crkvi i samostanu paških benediktinki posvećen uspomeni znamenite opatice Majke Gertrude Magaš koji je održan pod visokim pokroviteljstvom, sada pokojnog zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe. Izdavači Zbornika su samostan Sv. Margarite i Matica hrvatska ogranak Pag, a glavni urednik je prof. dr. Miroslav Granić.

Važno je reći da su u Zborniku obrađene dvije teme, jedna je Crkva i samostan paških benediktinki s radovima osam autora iz Zadra i Splita, a druga je o životu i djelovanju opatice Majke Gertrude Magaš sa sjećanjima sedam autora iz Paga, Zadra i Zagreba.

O ovom zanimljivu Zborniku u kojem je na poseban način prikazan život paških koludrica kroz povijest te značajno djelovanje Majke Gertrude govorit će dr. sc. Ante Gulina i doc. dr. sc. o. Slavko Slišković iz Zagreba.

Važno je navesti da povijest benediktinskih samostana u Pagu počinje davno u doba hrvatskih narodnih vladara muškom zajednicom u opatiji Sv. Petra na Prosiki, nekoliko stoljeća prije utemeljenja ženske benediktinske zajednice u starome Pagu 1318. godine.

Benediktinke su imale posebnu ulogu u odgoju ženske djece od 1519. godine, poučavale su čipkarstvo. U samostanu je postojala besplatna pučka škola sa stručnim koludricama učiteljicama, a prvi dječji vrtić u samostanu također su vodile koludrice. Za vrijeme II. svjetskog rata samostan je organizirao prehranu djece i siromaha otoka Paga. Za vrijeme Domovinskog rata paške koludrice ponovno dijele sa stanovništvom Paga i s izbjeglicama najteže trenutke. Povezuju se s Caritasom Italije i Francuske i prijateljima samostana u svijetu. One primaju i smještaju mnogobrojne izbjeglice, dijele lijekove, hranu, odjeću i obuću. Sve to daje veličinu i povijesno-kulturnu vrijednost samostana benediktinki koje su tijekom svoje duge povijesti molile i radile s ljudima grada Paga, ali i za ljude toga grada, čuvajući svetinje koje su baštinile promičući hrvatsku kulturu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno