Dalekovod gradi nove vjetroelektrane u Zadarskoj županiji

Slika korisnika admin
vjetroelektrane

Početkom 2012. počet će s radom vjetroelektrane ZD2 i ZD3, koje će se nalaziti na području Benkovca i Obrovca, a vjetroparkove će činiti 16 vjetroturbina ukupne snage 36 MW, potvrdili su nam to iz tvrtke Dalekovod d.d. u čijem je vlasništvu i tvrtka investitor Dalekovod Professio d.o.o. U projekt će biti uloženo oko 65 milijuna eura, a uz vjetroelektrane izgradit će i trafostanicu u Bruškoj. Najveći dio sredstava, 53,5 milijuna eura osiguran je putem kredita, a ugovora između Societe Generale - Splitske banke d.d. kao vodećeg aranžera, agenta i kreditodavatelja i Privredne banke Zagreb d.d. kao suaranžera i kreditodavatelja, projektnog poduzeća EKO d.o.o. kao korisnika kredita, Dalekovod Professio d.o.o. i Medviđa d.o.o. kao pokrovitelja te tvrtke Dalekovod d.d., potpisan je prije nekoliko dana.

- Ovo je već drugi projekt vjetroelektrane koji pokreće Dalekovod Professio sa svojim partnerima uz potporu Societe Generale - Splitske banke d.d. Prva elektrana ZD 6 kod Gračaca s instaliranih 9 MW uspješno je puštena u rad u siječnju ove godine. Važno je napomenuti da je Dalekovod projektirao i izveo radove na građevinskoj infrastrukturi i visokonaponskim postrojenjima te uspješno priključio na mrežu vjetropark ZD6, a isto je ugovorio i za projekt ZD 2 i ZD 3. Po dovršetku izgradnje ZD 2 i ZD 3, Dalekovod Professio d.o.o. upravljat će s 50% portfelja u vjetroparkovima ZD 6 te ZD 2 i ZD 3 s ukupno instaliranih 45 MW, što je za sada najveći takav portfelj u Republici Hrvatskoj. Dovršetak izgradnje i puštanje vjetroelektrane u rad predviđeno je početkom 2012. godine, stoji u priopćenju tvrtke Dalekovod d.d. te dodaju kako Dalekovod Professio namjerava nastaviti s ulaganjima u vjetroelektrane.

U raznim fazama upravnog postupka za ishođenje građevinske dozvole trenutno je pet lokacija ukupne planirane snage veće od 100 MW novih vjetroturbina, a dio će biti izgrađen i u Zadarskoj županiji, odnosno na predjelu Mazin-Otrić, nedaleko od Gračaca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika fivermarin
Zasad je uspjeh uništena cesta od Benkovca do Medviđe , stotine kamiona sa betonom koji štite okoliš vozeći beton od Zapužana do brda ( 15 km gore dolje svaki dan). Pa onda ide investicija HEP-a na naš račun u distribuciju , pa onda višestruko skuplja struja investitoru opet na naš račun . Tko ima agregat nek si ga pali jer ovakva struja će biti skuplja i od one u vlastitioj izvedbi. Neka živi živi kapital ....