Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ovo opet može biti “hrvatska Kalifornija”

03.06.2011. 22:00
Ovo opet može biti “hrvatska Kalifornija”


Domovinski rat je ostavio velikog traga na poljoprivredi, ali vidljivo je da se vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo i povrćarstvo bude


Studenti diplomskog studija hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, usmjerenja voćarstvo i usmjerenja vinogradarstvo i vinarstvo, u sklopu terenske nastave boravili su u Zadarskoj županiji.
Prof. dr. sc. Edi Maletić i prof. dr. sc. Đani Benčić sa studentima su obišli nasade eksperimentalnog vinograda na Baštici, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, potom su posjetili vinograde na Korlatu, Vinarije Benkovac, Badel 1862. Boravili su u masliniku dr. Ivice Vlatkovića u Novigradu te vidjeli novopodignute nasade maslina i vinograda PZ Maslina i vino u Polači.
Posjeti vinariji Benkovac i maslinaru Vlatkoviću
– Ovo je bila prilika da obiđemo naš veliki eksperimentalni nasad na Baštici, sa 160 klonova osam gospodarskih najvažnijih autohtonih sorti vinove loze. Izuzetno su nas se dojmili nasadi Vinarije Benkovac, Badel 1862 na Korlatu, preko 100 hektara u melioriranom kršu. Zatim smo u Novigradu posjetili dr. Vlatkovića, jednog velikog entuzijasta, rekao bih stručnjaka iako mu ovo nije osnovno zanimanje te koji je zaista s puno ljubavi i mnogo truda pristupio maslinarstvu, rekao nam je prof. dr. sc. Edi Maletić, te istaknuo da brojna zlatna odličja i šampionske titule dr. Vlatkovića i vina Korlat govore da je zadarsko područje poprilično neiskorišteno i da su potencijali mnogo veći.
– Svi se trebamo dobro potruditi da Ravni kotari zaista postanu ‘hrvatska Kalifornija’, kako je nekad to područje nazivano. Nažalost, Domovinski rat je ostavio velikog traga na poljoprivredi, ali vidimo da se vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo i povrćarstvo bude i da naši proizvođači staju uz bok svjetskima, naglasio je profesor Maletić, prodekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
– Počašćen sam što su mi u posjet došli prof. Benčić i prof. Maletić sa studentima i da su pritom na imanju vidjeli spoj tradicije, ekologije i ljubavi prema djedovini. Zadovoljan sam što sam s njima mogao podijeliti iskustva koja sam stekao baveći se maslinarstvom i drago mi je da su degustirali moja ulja, rekao nam je dr. Vlatković, koji je pored osvojenih mnogobrojnih šampionskih titula i zlatnih medalja osvojio još dva velika priznanja.
Mnogo rada i upornosti
Prošlog vikenda održala se Osma državna izložba sortnih ulja u Abbadia di Fiastra u Italiji, a sortno ulje od oblice dr. Vlatkovića je prvo hrvatsko ulje koje je ušlo u katalog navedene manifestacije. Na 18. međunarodnoj izložbi Vinistra, nedavno održanoj u Poreču, dr. Vlatković osvojio je zlatnu medalju za mješavinu sorti.
– Mnogo rada i upornosti treba posvetiti kvalitetnom uzgoju masline uz puno čitanja stručne literature, rada po pravilima struke i razmjene iskustva s ostalim maslinarima, kazao nam je dr. Vlatković.
 – Studente sam upoznao sa stanjem vinogradarstva u 2011., s vegetacijskim početkom, odnosno nedaćama poput mraza, suše i bure koje su snašle naše vinogradare. Terenska nastava je odličan vid učenja i vidim da su studenti vrlo zainteresirano slušali dok im je Ivica Vlatković prezentirao svoje gospodarstvo, od uzgoja masline do same proizvodnje, podijelio je s nama svoje dojmove dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković, HPK PO Zadarske županije.


 ISTRA NEMA NIŠTA VIŠE OD DALMACIJE




Prof. dr. sc. Đani Benčić ugodno je iznenađen zadarskim zaleđem, velikim brojem terena pogodnih za uzgoj maslinarstva.
– Ništa Istra nema što Dalmacija nema, a to se vidi i iz pobjede dr. Vlatkovića prije dvije godine u Zagrebu kada je proglašen najboljim uljarom među 18. najboljih na svim smotrama održanim u Hrvatskoj. Istra je imala pogodniju gospodarsku situaciju, nije imala rat i poslijeratne faze te su maslinari primijenili nove tehnologije u maslinarstvu. Pohvale dr. Vlatkoviću što je proizveo vrhunski proizvod u tradicionalnom ambijentu koji je osuvremenio. Upravo s vrhunskim ekstra djevičanskim maslinovim uljima s ekopredznakom mi ćemo biti konkurentni na tržištu i na najljepši način promovirati našu zemlju, istaknuo je profesor Benčić.


 VLATKOVIĆI ĆE NUDITI ULJE I VINO


Na obiteljskoj parceli na lokaciji Pržine Zvonimir Vlatković je podigao 2007. godine hektar vinograda sa 3.700 loza.
– Podizanje vinograda je bila moja želja, loza me impresionira jer tako opojnog mirisa nema ni jedna kultura. Najviše sam se orijentirao sortama syrah, merlot, cabernet sauvignon, nešto u manjem broju je zastupljena sorta cabernet franc kao i autohtone sorte plavina i svrdlovina. Interesira me proizvodnja monosortnih vina i kupaža. U obiteljskoj kući u Novigradu trenutačno adaptiram podrum u kojem će se nalaziti kušaonica, proizvodni prostor i prostor za čuvanje vina, a u planu je registracija vina. Cilj nam je da imamo prepoznatljiv visokokvalitetan obiteljski proizvod uz zajedničku prezentaciju maslinovog ulja i vina, rekao nam je Zvonimir Vlatković, te dodao da rado sudjeluje na natjecanjima prilikom kojih je osvojio šampionsku titulu u kategoriji otvorenih vina na Sabatini 2009. godine uz dvije zlatne i brončanu medalju na prošlogodišnjoj Sabatini.