Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Potpisima za premještanje Eka Velebita

03.06.2011. 22:00
Potpisima za premještanje Eka Velebita


Potpisivanje peticije za premještanje pogona za prikupljanje i preradu plastičnog otpada “Eko Velebit” započelo je jučer u Gračacu, a organizirali su je članovi Stranke hrvatskog zajedništva. Potpise prikupljaju Ivan Petrov, predsjednik podružnice SHZ-a Gračac i Dejan Roša, zamjenik predsjednika podružnice, a kako su kazali na peticiju su ih potaknuli mještani.
– Posljedice prerade su mogući zdravstveni problemi stanovnika Gračaca. SHZ predlaže da se pogon premjesti na drugu lokaciju van područja vodotoka, a sve kako bi se izbjeglo onečišćenje. Pri ispiranju otpada iz pogona, otpadna ulja, deterdženti i drugo slijevaju se u jezero Štikada te postoji mogućnost ekološkog zagađenja vodotoka Ričice i vodospremnika Štikada odakle i sam Gračac dobiva vodu. Moguće je i šire zagađenje – zagađenje rijeke Zrmanje iz razloga što se voda iz Štikade u sustavu reverzibilne hidroelektrane Obrovac  vraća u Zrmanju, kazao je Petrov.
Napomenuli su i da su jako zadovoljni odazivom te da su u samo sat vremena prikupili preko stotinu potpisa građana ne samo iz Gračaca već i iz susjedne općine Lovinac na čijem se prostoru nalazi pogon “Eko Velebit”. Peticija će se potpisivati u Gračacu, u parku dr. Franje Tuđmana, do 11. lipnja u vremenu od 8 do 20 sati.
Slavko Mamić, direktor tvrtke “Eko Velebit” prokomentirao je peticiju riječima kako zapošljavaju 35 osoba, koje redovno primaju plaću te da je inspekcija u više navrata bila u pogonu i nikakvo onečišćenje i nepravilnosti nisu pronađeni.