Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hrvatski aduti na Europskom prvenstvu

03.06.2012. 22:00
Hrvatski aduti na Europskom prvenstvu


Stipe Pletikosa
Vratar Rostova proglašen je najboljim igračem momčadi koja je tek u dodatnim kvalifikacijama izborila ostanak u elitnom ruskom nogometnom razredu. Pletikosa zapravo u reprezentaciji nema pravu konkurenciju još od onog trenutka kada je Vedran Runje obznanio konačni odlazak, a Bilić alternativna rješenja uglavnom pronalazio u Prvoj HNL (Subašić prije odlaska u Monaco, Kelava, Blažević). Uz Šimunića (93) i Srnu (90), igrač s najviše nastupa za “kockaste” u aktualnom kadru, u Poljskoj će četvrti put nastupiti na velikom natjecanju kao “broj 1”, što dovoljno govori o njegovom reprezentativnom kontinuitetu. Napuštajući Tottenham u pravcu Rostova svjesno se odrekao blagodati premierligaškoga života i spustio se u “rudnik” da bi spreman dočekao nastup na EURO-u. Profesionalan Pletikosin pristup reprezentaciji sporadično su prekidale lakše ili teže ozljede, zbog kojih je njegova klupska karijera krenula silaznom putanjom. Ona reprezentativna nikad nije došla u pitanje.
Vedran Ćorluka
Ako pitate stručnjake nijedan neće dati precizan odgovor na pitanje je li Vedran Ćorluka bolji stoper ili bek. Jedni će reći da ga je šteta opteretiti samo defanzivnim zadacima, drugi da njegova odlična skok igra uzduž linije neće doći do izražaja. I jedno i drugo je točno. Slaven Bilić u jednom je neformalnom razgovoru, u razdoblju kada je nad Ćorlukinim nastupom na EURO-u uslijed velikih problema s kroničnom ozljedom tetive stajao veliki upitnik, ovako rekao: “Bez Čarlija nemamo što raditi u Poljskoj”. I on je bio u pravu. Vedran Ćorluka je svojim nastupom u Istanbulu protiv Turske u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija kao izraziti dešnjak u ulozi lijevoga braniča srušio sve taktike nizozemskog stručnjaka Guusa Hiddinka, koji je ostao bez reakcije i pravoga odgovora na Bilićevu “podvalu”. Ćorlukin najbolji nastup u kockastom dresu potvrdio je neprijepornu činjenicu: Čarli je uoči europske smotre još uvijek najbolji desni bek, lijevi bek i stoper u Hrvata. Nije Bilić bez razloga i ovako jednom rekao: “On je toliko kvalitetan na svim pozicijama u obrani da bih mirno spavao kad bih u momčadi imao četiri Čarlija.” Sve je rečeno.
Luka Modrić
Iako ga na “otoku” toliko cijene da nema dana kad ga ne spominju u kontekstu želja najvećih klubova, Luka Modrić još uvijek u domovini skoro u pravilnim vremenskim razmacima mora slušati kritike o reprezentativnim nastupima debelo ispod objektivnih vrijednosti, zbog kojih Roman Abramovič i Florentino Perez u rukavu još uvijek imaju “nemoralne ponude”. Problem može biti ili u Modriću, ili u izborniku ili u suigračima koji jednostavno ne mogu pratiti njegov ritam. Znakovito je da je Modrić uvijek bio među najboljim igračima kada je Hrvatska igrala svoje najveće utakmice u Bilićevoj eri. Istodobno, Modrić je zaista rijetko odlučivao utakmice kad momčadi nije išlo. Ispada da Modrićev golem igrački potencijal u kockastom dresu predugo čuči zarobljen. Što god, Modrić još uvijek s pravom nosi epitet najboljega hrvatskog igrača, s kojim počinje i završava priprema svake utakmice Slavena Bilića. Tako će biti i u Poljskoj. Načelno gledajući, Bilićev najveći problem predstavljat će činjenica da je od stožernih prvotimaca Modrić igrač s najviše odigranih minuta u klubu ove sezone. Ovisno o tome koliko će u Modrićevim nogoma biti svježine, Bilić će se, u većoj ili manjoj mjeri, nadati da će “kockasti” biti na tragu svojih najboljih izdanja u Austriji prije četiri godine.
Nikica Jelavić
Slaven Bilić najviše je imao slatkih briga uoči objave šireg popisa kandidata prebirući po napadačima, koji su mu u proljetnom dijelu sezone dali dovoljno povoda nadati se Poljskoj. Nažalost, mjesta nije bilo za sve. Nikica Jelavić jedan je od onih kojima odlazak na EURO nije bio upitan. U prilog tome govore pogoci za “Everton”. Jedanaest u šesnaest proljetnih nastupa. Još donedavno Ivica Olić i Mario Mandžukić s razlogom su slovili kao nezamjenjivi u udarnoj Bilićevoj jedanaestorici novoga doba, pogotovo nakon maestralnog izdanja u ključnoj utakmici s Turskom u Istanbulu. Jelavićeva golgeterska forma će, međutim, po svemu sudeći utjecati na odstupanje od osnovnih izbornikovih planova. Polazeći od činjenice da je Jelavić svojim premierligaškim golgeterskim učinkom izborio mjesto u najužim izbornikovim kombinacijama, Biliću preostaje odabrati optimalnog suigrača u napadu. S obzirom na Jelavićeve karakteristike i tip napadača koji podjednako dobro može funkcionirati u oba osnovna sustava igre “kockastih” (4-4-2, 4-2-3-1), izbornik će morati žrtvovati Mandžukića ili Olića.