Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Imamo gard koji je potreban za uspjeh

03.06.2012. 22:00
Imamo gard koji je potreban za uspjeh


Ima puno argumenata koji nam idu u prilog. Da ne bude zabune, svi smo svjesni činjenice da papir trpi sve. Teren je nešto sasvim drugačije. Ako nisi sto posto unutra, ne možeš pobijediti nikoga. Bez pravog pristupa teško se može nešto napraviti – tvrdi Srna


Prvog dana priprema za Euro Darijo Srna poručio je da svi igrači žele postići rezultat koji će sve navijače Hrvatske ispuniti ponosom i srećom u teškim vremenima.
– To je ono što želimo. Uvjeren sam da ćemo nakon svake utakmice moći pogledati jedan drugoga u oči i reći da smo dali sto posto na terenu. Mi smo reprezentacija koja ima fantastičnu atmosferu, zbog naše domovine se odričemo puno toga. Mnogi sudionici Eura imali su dio priprema s obiteljima, mi cijelo vrijeme krvavo radimo bez slobodnog dana. To je ono što će uvijek krasiti ovu reprezentaciju – kaže kapetan hrvatske reprezentacije.
Vjerojatno postoji još nešto na čemu temeljite optimizam?
– To je naša kvaliteta, to su naši rezultati, to je naša pozicija među prvih deset reprezentacija na svijetu. Ima tu puno argumenata koji nam idu u prilog. Da ne bude zabune, svi smo svjesni činjenice da papir trpi sve. Teren je nešto sasvim drukčije. Ako nisi sto posto unutra, ne možeš pobijediti nikoga. Bez pravog pristupa teško se može nešto napraviti. Duboko sam uvjeren da mi imamo gard koji je potreban za uspjeh.
Međutim, u kvalifikacijama za Euro bilo je puno problema koji su stvorili negativnu sliku. Jeste li razočarani zbog toga?
– Nisam. Na žalost, naučili smo na tretman koji ide od ekstrema do ekstrema. Mislim da bi za dobre utakmice trebale postojati pozitivne kritike i obrnuto. Dakle, kada odigramo lošije, neka se to kaže. Međutim, kod nas se za vrijeme ovih kvalifikacija stalno išlo preko granice ekstrema, i to u dužinu i širinu. Dok su drugi sumnjali u nas, mi smo znali koliko vrijedimo. Na kraju smo pobijedili sve kritike senzacionalnom pobjedom nad Turskom u Istanbulu. Čini mi se da danas svi zaboravljaju da su nas prije četiri godine sekunde dijelile od polufinala Eura s Njemačkom koju smo pobijedili u skupini. Nema velike razlike između ove i one reprezentacije.
Zreliji, iskusniji
Koliki je utjecaj na momčad imalo to razdoblje od četiri godine?
– Sada smo sigurno zreliji nego prije četiri godine, a stekli smo i dragocjeno iskustvo. Na primjer, dosta nas je igralo iznimno jake i važne utakmice Lige prvaka i Europske lige. Na žalost, propustili smo Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, a to nam sada daje motiv više. Spojili smo mladost i iskustvo, i zato mislim da imamo sve što je potrebno za napraviti vrhunski rezultatu Poljskoj i Ukrajini. Međutim, tu treba imati i sportske sreće koja je nezaobilazan čimbenik svakog velikog natjecanja. A nju treba zaslužiti beskompromisnim odnosom na terenu.
 Niz primjera iz prošlosti potvrđuje tvrdnju da je Hrvatska najbolja kad je najteže. Zbog čega uvijek treba čekati da dogori do prstiju?
– Tu se radi o našem mentalitetu. To je stvar Hrvata, to je stvar Balkana, to je stvar mentaliteta. Malo koji narod na svijetu to ima. Općenito, u sportu se to rijetko sreće. Sad, veliko je pitanje kada je to dobro, a kada nije. Na primjer, rukometašima to savršeno odgovara jer u njihovom sportu ne postoji konkurencija poput one u nogometu. Zbog toga sam siguran da ćemo na Euru biti pravi.
Izbornik Slaven Bilić često govori da Hrvatska može do vrha Europe. Kako vi gledate na to?
– Ako je Grčka 2004. godine bila europski prvak, ako je Chelsea ove sezone osvojio Ligu prvaka, onda ne vidim razlog zbog kojeg mi ne bismo mogli do vrhunskog rezultata. Nitko nam ne može zabraniti nadu i vjeru da će nam se sav trud i odricanja isplatiti na najbolji mogući način. Naravno, pitanje je kakva je naša realnost. Tu postoje neke objektivne stvari koje moramo respektirati. Mi ne možemo doći na Euro i reći da smo glavni favoriti. Gledajući po rezultatima i individualnoj kvaliteti, taj status moramo dati Njemačkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj. Na primjer, kad se u obzir uzme igrački kadar, Francuzi spadaju u krug favorita. No, ja mislim da kao kolektiv ne mogu biti u tom društvu. Prema tome, treba biti objektivan i reći da imamo jednu od najtežih grupa u našoj povijesti. Po meni, jedina teža je bila na Euru u Portugalu 2004. godine, kada smo igrali sa Engleskom, Francuskom i Švicarskom. A sada imamo Španjolce, koji su osvojili sve što su mogli u zadnje četiri godine. Tu je i Italija koja, istina, nema igračku moć otprije pet-šest godina. Međutim, oni danas igraju puno ozbiljniji nogomet. Irci su stigli na veliko natjecanje nakon dugih deset godina i sigurno je da imaju jedan veliki naboj.
Nema slabih reprezentacija
Kakva su očekivanja od otvaranja Eura s Irskom?
– Puno toga ovisi o toj prvoj utakmici. Po meni, rezultat s Irskom odredit će sedamdeset posto našeg puta na Euru. Mislim da tu utakmicu možemo usporediti s onom protiv Austrije otprije četiri godine. Irce mnogi gledaju kao jednu od slabijih reprezentacija na Euru. Međutim, svi moramo znati da tu nema slabih reprezentacija. Ako su kroz kvalifikacije izborili plasman na Euro, to znači da imaju kvalitetu. Na primjer, uopće se ne bih iznenadio da Španjolska zapne u skupini. Njihova kvaliteta je neosporna, ali, isto tako, stoji i činjenica da su njihovi igrači zasićeni velikim brojem utakmica za svoje klubove.
Znači, smatrate da bi to moglo imati vrlo bitnu ulogu?
– Naravno. Recimo, siguran sam da će Irska biti barem tri puta gladnija uspjeha od Španjolske i Italije, jer njima je ovo prvi Euro. S druge strane, jasno je da Španjolci imaju nevjerojatnu kvalitetu i samopouzdanje, čime mogu “riješiti” bilo koga. Jedino otvoreno pitanje predstavlja njihov pristup. Ja sam uvjeren da mi to imamo na maksimalnoj razini.


Snažan karakter




Prvi nastup za A reprezentaciju uknjižili ste 20. studenog 2002. godine, kada ste asistirali Tomislavu Mariću za pobjedu Hrvatske nad Rumunjskom u Temišvaru (1:0). Što se promijenilo kroz tih devet i pol godina?
– Drugačije je stanje u državi. Ono i ovo sada razlikuju se kao nebo i zemlja, a to se odražava na sve segmente života. Međutim, hrvatska reprezentacija zadržala je svoj rejting. U zadnjih pet godina nalazimo se među prvih deset na svijetu, a to je ono što se mora cijeniti. Mislim da je to fenomen. Držati tako visok rejting u ovakvim uvjetima može samo momčad koja ima snažan karakter i dobru atmosferu.