Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

MONTY PYTHON umjesto euforije

03.06.2012. 22:00
MONTY PYTHON umjesto euforije


SLAVEN BILIĆ mora ozbiljno shvatiti promašeni norveški “skeč” da predstojeće Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini ne bi ispala groteskna tragedija hrvatskoga nogometa, a izbornik na odlasku u Poljskoj pronašao besmisao nogometnoga života Monthyja Pytona na hrvatski način


Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je u Oslu s Norveškom (1:1) u prijateljskoj utakmici zbog koje Slaven Bilić u idućih tjedan dana neće spavati mirno. U 79. minuti Eduardo je poslije Srnina centaršuta glavom zatresao norvešku mrežu i doveo Hrvatsku u vodstvo, ali njegov pogodak nije uspio ozariti namršteno lice izbornika kockastih, koji sedam dana prije prvoga nastupa na Europskom prvenstvu ne zna odakle bi počeo. Taman da Norvežani u sudačkoj nadoknadi nisu postigli pogodak i rezultatski pokvarili ionako očajan dojam, Bilić bi itekako bio svjestan činjenice da ovako ne izgleda momčad koja jedva čeka utakmicu s Ircima 10. lipnja u Poznanju. Ovako prije izgleda momčad koja nema ni motiva ni entuzijazma, ideje niti svježine, momčad u kojoj igrači odmahuju rukama jedni prema drugima (Šimunić), nasrću na protivnike (Srna) i suce (Strinić), psuju sebi u bradu i izbjegavaju novinare u širokom luku (Šimunić, Mandžukić)… Valjda da ne bi rekli nešto zbog čega bi požalili.
“Tetejac”
Da je samo do teških nogu, kao što se tješe u taboru “kockastih”, Bilić uopće ne bi imao problema. Najlakši je posao svakoga trenera osvježiti momčad u tjednu uoči važne utakmice, puno je teže u nekoliko dana vratiti pozitivno ozračje i pobjednički mentalitet. Jer, podbačaj u Oslu može se opravdati sporom i bezidejnom igrom i propustima na taktičkom planu kroz prizmu razvučene formacije koja je na širokom prostoru sporohodne vezne igrače (Rakitić, Dujmović) ostavila na milost i nemilost mlađahnoga Tetteyja koji je poput pištolja “tetejca” lakoćom skidao (ne)pokretne mete u plavim dresovima. Veći je problem što do Bilića s terena sve rjeđe dopiru povratne informacije i što igrači izbornika sve češće doživljavaju samo kao novoga trenera moskovskog “Lokomotiva”.
Možda dio razloga valja tražiti i u Bilićevom odabiru igrača. Onoga trenutka kad je zbog opravdanih ili neopravdanih razloga prvu momčad za EURO odlučio graditi bez senatora (Eduardo, Šimunić, Olić, Kranjčar, Pranjić), koji su, izuzev Eduarda, prije četiri godine u Klagenfurtu odigrali najbolju utakmicu za njegova izbornikovanja, Bilić je svjesno preuzeo odgovornost za eventualne posljedice. Ne na planu igre, već po pitanju narušenoga poretka unutar svlačionice u kojoj je previše nervoznih, ljutih, nezainteresiranih i bezvoljnih da se ozračje ne bi odrazilo na skupinu onih igrača koji moraju iznijeti teret jakih utakmica na turnirskom natjecanju.
Burno razdoblje
Tako je to. Od Austrije do Poljske neki su digli nosove, neki velike novce, neki su ostarjeli i posijedili, neki postali mudriji, neki otišli, neki novi došli… Sasvim dovoljno razloga da momčad u bitno drukčijem ozračju otputuje u Poljsku. Mršavo izdanje protiv Norvežana samo je uzročno-posljedična veza s burnim četverogodišnjim razdobljem u životu jedne momčadi koja je odavno doživjela svoj vrhunac.
Pored liftova u hotelu “Radisson Blue Nydalen”, gdje je u Oslu odsjela hrvatska reprezentacija, ovih je dana stajao veliki plakat koji poziva Norvežane da 20. rujna u Folketeatru u Oslu ne propuste premijeru mjuzikla “Monty Python’s Spamalot”. Za neupućene, riječ je o uspješnom nastavku kultnoga serijala u izvedbi sjajnih britanskih komičara, koji su još sedamdesetih godina uveseljavali široke mase originalnim skečevima, često besmislenim i međusobno nepovezanim, nerijetko bez završetka, Poljskoj i Ukrajini ne bi ispala groteskna tragedija hrvatskoga nogometa, a izbornik na odlasku u Poljskoj pronašao besmisao nogometnoga života Monthyja Pytona na hrvatski način.


Olić na pregled u Munchen




Hrvatski napadač Ivica Olić i liječnik reprezentacije Zoran Bahtijarević u ponedjeljak rano ujutro otputovat će u München na pregled u kliniku dr. Wohlfahrta. Stanje Ivice Olića, prema njegovom subjektivnom dojmu, ali i prema riječima dr. Bahtijarevića, nešto je bolje nego što je jučerašnja situacija dala naslutiti.
Ponajbolji hrvatski napadač napravit će kompletnu dijagnostiku u klinici dr. Hans-Wilhelma Müller-Wohlfahrta, liječnika koji se dugi niz godina brine o zdravstvenom stanju hrvatskog reprezentativca.
Podsjetimo, Olić je u prijateljskoj utakmici protiv Norveške iz igre izašao zbog grča mišića zadnje lože desne natkoljenice, ali nakon utakmice nije bilo kliničkih znakova napuknuća. Za očekivati je da će se već u utorak znati koliko je Olićeva ozljeda ozbiljna, i s kakvim očekivanjima po pitanju zdravstvenog statusa hrvatski napadač ulazi u završni dio priprema te Europsko prvenstvo.