Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Motiv je jak kao na početku karijere

03.06.2012. 22:00
Motiv je jak kao na početku karijere


Dajem maksimum na svakom treningu i utakmici, kao da se želim dokazati da nisam još za otpis. Ono što je najvažnije i što me tjera da nastavim igrati je to što uživam u nogometu, u svakom treningu i utakmici – kazao je Surać


Kao vino, što stariji, to bolji. Ta krilatica u svakoj svojoj riječi odlično ocrtava lik našeg sugovornika. Jakov Surać, kapetan prvoligaša sa Stanova u sljedećoj će sezoni biti najstariji igrač Prve HNL nakon što će Krunoslav Rendulić, koji je držao primat, zaigrati u nekom od niželigaša. Čak je i Davor Vugrinec, nezaustavljivi topnik Prve lige, nekoliko mjeseci mlađi od Jakova. Svi koji prate Prvu HNL, posebno na Stanovima, znaju da Zadar u protekloj sezoni nije bio isti kada je Surać nastupao, ili kada zbog neke ozljede nije mogao pomoći svojim suigračima.
– Imam potrebu da sam još s tim momcima, da im pomognem na travnjaku – kazivao je jučer Surać.
Nije za otpis
– Nekako sam u fazi kao na početku karijere, motiv je isti, ako ne i veći. Dajem maksimum na svakom treningu i utakmici, kao da se želim dokazati da nisam još za otpis. Ono što je najvažnije i što me tjera da nastavim igrati je to što uživam u nogometu, u svakom treningu i utakmici. Dobra smo klapa, sve su to odlični momci, i zato s osmijehom dolazim na svaki trening.
Znači u sljedećoj ćete sezoni nositi epitet najstarijeg igrača Prve HNL?
– Istina. Krunoslav Rendulić je držao rekord u prošloj sezoni. Dobri prijatelji smo još iz vremena kada smo skupa igrali u Zagrebu. Rekao mi je nedavno da će nastaviti igrati, ali u nekom niželigašu, ili u Lučkom koji je drugoligaš. To automatski znači da preuzimam taj primat. Vugrinec je nešto mlađi od mene, nekoliko mjeseci ako se ne varam.
I Del Piero je rekao zbogom Juventusu u 38. godini
– Del Piero i ja smo generacija. Veliki je to igrač, legenda Juventusa. Nisam siguran da će potpuno prestati igrati nogomet, izvjesnije je da će u neku od egzotičnih destinacija poput Katara ili Kine. To samo govori u prilog tezi da
godine nisu važne, najvažniji je učinak, tj. ono što igrač može dati na travnjaku.
Vratimo se Zadru i sezoni koja je nedavno okončana. Jeste li zadovoljni učinkom i 10. mjestom koje je Zadar na kraju zauzeo?
– Cilj koji smo postavili ispred sebe je ostvaren cilj, a nije ga bilo lako dohvatiti. Trebalo je ostati u Prvoj HNL u situaciji kada su ostala četiri kluba. Složit ćete se da je vrlo važan kontinuitet igranja u prvoligaškom društvu. S druge strane slažem se i s činjenicom da smo mogli više. Smatram da je pritisak koji stalno postoji, a tiče se ostanka u Prvoj HNL jedan od uzroka zašto to nismo i ostvarili. Drugi je zadovoljstvo onim što je ostvareno, a to mi jako jako smeta i ljuti me. Smatram da smo u sezoni kada smo protiv Dinama i Hajduka osvojili sedam bodova mogli i morali više. Morali smo taj kapital oplemeniti, a nama su se ti bodovi olako topili protiv Šibenika, Karlovca, Lokomotive, itd. Kada se podvuče u malom smo “plusu”.
Što Zadru nedostaje da bi napravio iskorak o kojem svake sezone pričamo poput papagaja?
Konkurencija
– Zadru jednostavno nedostaje konkurencija, fale tri ili četiri iskusna igrača koji bi nadopunila ovu selekciju. Prava konkurencija u momčadi neminovno bi dovela do boljeg rezultata. Automatski ne bi bilo tog pritiska koji je svake sezone prisutan kod nas, a tiče se ostanka. Međutim, svakom je jasno da u ovim teškim vremenima novca jednostavno nedostaje. Zadar je primoran prodavati svoje igrače da bi preživio. 
Slaže se Zadrov kapetan da bi Zadar bio itekako jak kada bi “vratio” sve Zadrane koji nastupaju u drugim hrvatskim klubovima ili u inozemstvu.
– Kada bi vratili Buljata, Tomasova, Subašića, Santinija i Bjelanovića, čak i bez Luke Modrića, bili bismo sigurno drugi, možda i napadali prvo mjesto. Međutim, mi smo primorani prodavati. Svaki igrač koji nešto odigra u Zadru žuri vani, a smatram da ta žurba i nije baš dobra. Da je Santini ostao još ovu polusezonu siguran sam da bi uvjerljivo bio prvi strijelac Lige i da bi zaslužio put na Europsko prvenstvo. To je moje mišljenje, to sam mu uostalom i rekao. Svaka mu čast, smatram da se dobro snašao u Freiburgu, ali možda bi bilo još bolje da je ostao u Zadru.
Surać je želio nešto posebno naglasiti.
– Zadar ima najviše domaćih igrača u usporedbi sa svima koji su ostali u Prvoj ligi. Opredijeli smo se za taj smjer i smatram da smo u potpunosti pogodili. To je najveća snaga Nogometnog kluba Zadar.
— cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista