Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Radojka Franzotti nakon 36 godina dobila nasljednice

03.06.2012. 22:00
Radojka Franzotti nakon 36 godina dobila nasljednice


Zadar od Montreala nije imao svoju predstavnicu na najvećem svjetskom sportskom događaju


Trebalo je proći punih 36 godina da Zadar nakon Radojke Franzotti, sjajne atletičarke, dobije svoju predstavnicu na olimpijskim igrama. Riječ je o Romani Župan, jedriličarki Uskoka, koja je ispunila normu za Olimpijske igre u Londonu. Iako nije rođena u Zadru našom sugrađankom se smatra i Enia Ninčević, koja sa Župan jedri u klasi 470. Ninčević već sedam godina nastupa za zadarske klubove (Sv. Krševan, Uskok), a odnedavno se i preselila u Krševanov grad. Dakle, 36 godina nitko, a onda odjednom – dvije.
– Napokon sam i to dočekala – kaže Franzotti koja je pratila Romanine i Enijine nastupe na Svjetskom prvenstvu u Barceloni gdje su se dijelile zadnje norme za London.
– Svaki dan sam čekala izvješće iz Barcelone i kada sam vidjela da su djevojke prošle bila sam presretna. Neka naših Zadranki što više na olimpijskim igrama, ali i sportu općenito. Sjećam se jedne profesorice u školi koja mi je jednom rekla; žensko, pa trenira. Svašta – dodala je Franzotti koja se s posadom Uskoka našla na Narodnom trgu te se s djevojkama zadržala na kavi. Zadarski list bio je samo posrednik ovom jedinstvenom susretu dviju sasvim različitih generacija sjajnih sportašica.
– Kada sam srušila državni rekord u skoku u dalj i nakon tri dana se vratila kući nitko nije imao pojma što sam napravila. Danas se preko interneta sve može pratiti izravno, a kada sam ja skakala danima je javnost čekala bilo kakvu vijest. Kada sam ispunila normu za Olimpijske igre u Montrealu 1976. to je nakon nekoliko dana zabilježeno kao mala vijest u jednoj dnevnoj novini.
Romana i Enia prenijeli su Franzotti, koja je danas u mirovini dok je u atletici aktivna kao tajnica AŠK-a Zadar, svoje dojmove sa Svjetskog prvenstva te očekivanja od Igara u Londonu.
– Kada ste na Igrama shvatite da ste u vrhu. Gdje god se okrenete oko vas su najbolji svjetski sportaši. Naći se u takvom društvu je sjajno, to je nešto što se pamti cijeli život – poručila je Franzotti koja je nastupila na Igrama u Münchenu 1972. i četiri godine kasnije u Montrealu.
– Nažalost, prije Montreala sam se ozlijedila. Kao pripreme za Balkanijadu koja je bila u Celju otišli smo u Novu Goricu. Tamo su trenirali neki nogometaši i lopta im je u jednom trenutku došla na stazu. Šutnula sam loptu, a na nozi su mi bile sprinterice. Ligamente sam sve kompletno natukla, noga mi je dospjela u gips. Tu Balkanijadu sam propustila. U Montreal sam išla, ali to je bilo već nakon mjesec dana stanke. Praktički su me vodili samo zbog prijašnjih rezultata jer tada je normu za olimpijadu trebalo srušiti dvaput i to u godini u kojoj se Igre održavaju – dodala je najbolja zadarska atletičarka svih vremena i jedna od najboljih sportašica uopće.
Konačno, pravog rezultata nema bez pravog kluba. Zna to dobro Franzotti, a znaju i djevojke. Ipak, mogućnosti koje su klubovi imali nekada i danas savim su različite.
– U Uskoku su nas uvijek kvalitetno pratili i ovaj rezultat uspjeh je sve nas – zaključila je Župan.


Još uvijek hrvatska juniorska rekorderka




Radojka Franzotti rođena je u Zadru 20. kolovoza 1952. Osnovnu i srednju trgovačku školu završila je u rodnom gradu. S izuzetkom 10 mjeseci provedenih u beogradskoj Crvenoj zvezdi, atletska karijera vezana je za ASK Zadar. U 14. godini počinje se baviti sportom, a od 1969. do 1971. seniorska je prvakinja u skoku u dalj u tadašnjoj državi. Nekoliko je puta rušila državni rekord, a najbolji rezultat ostvarila je u Fürthu u lipnju 1973. godine. Tih 655 cm bio je te godine najbolji svjetski rezultat. Državno prvenstvo osvojila je 1972. i u štafeti 4×100 metara skupa s Novak, Klaricom i Korčulanić. Pobjeđuje u Zagrebu 1971. na Balkanskim igrama, ostavljajući iza sebe svjetske rekorderke Viscopoleanu i Jordanovu, a sa štafetom osvaja brončanu medalju. Na Omladinskim olimpijskim igrama u Berlinu 1968. osvojila je brončanu medalju sa štafetom 4×100 m. Na brojnim međunarodnim natjecanjima imala je velike uspjehe. Sudjelovala je na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. i Montrealu 1976. te na Europskom prvenstvu u Helsinkiju 1971. Dobitnica je Nagrade grada Zadra 1971. godine.
Zanimljivo, Franzotti još uvijek drži hrvatski juniorski rekord. Postavila ga je 20. rujna 1970., a iznosi 6,18.


Čeka se Marija Vrsaljko


Od zadarskih sportašica šansu za odlazak u London još ima i Marija Vrsaljko, hrvatska košarkaška reprezentativka. Hrvatice se trenutačno pripremaju za kvalifikacijski turnir koji krajem lipnja počinje u Turskoj.
– Neka je sa srećom i Mariji Vrsaljko. Ode li i ona u London možemo se svi zajedno naći na kavi. Neće biti problemi ni ako budem trebala obuti štikle – našalila se Franzotti.


Franciska Ševarac na POI 1980.


Jedina olimpijka iz Zadra u posljednjih 36 godina bila je Franciska Ševarac, rođena u Drenovcima u Slavoniji. Ševarac je 1980. nastupila na Paraolimpijskim igrama u Ahmenu. Od Montreala 1976. do Pekinga 2008. na Igrama su bile tri sportašice koje su podrijetlom sa zadarskog područja. U Sydneyju 2000. bila je to atletičarka Kristina Perica, a osam godina godine kasnije u Pekingu je nastupila još jedna atletičarka Sanja Gavrilović. Martina Zubčić, koja je podrijetlom iz Pridrage, na Igrama u Pekingu osvojila je brončanu medalju u taekwondou.