Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Raštanima bolje biti prvi u selu nego zadnji u gradu

03.06.2012. 22:00
Raštanima bolje biti prvi u selu nego zadnji u gradu


Raštane tako klub poput Primorca i Velebita ostaje dobar poligon za razvoj mladih nogometaša


Dvije titule prvaka Treće HNL – jug u razmaku od godine osvojile su Raštane. No, ta momčad ni četvrtu godinu zaredom (Raštane su mogle ići i kao drugoplasirane) u kojima je mogla u Drugu HNL da je dobila licenciju neće u viši rang. Tako ovaj klub poput Primorca i Velebita ostaje dobar poligon za razvoj mladih nogometaša (Roko Mišlov, Marin Kurtin, Marko Anić, ranije Igor Banović, Antonio Mršić, Tomo Gluić…) koji onda sreću pokušavaju naći u klubovima iz višeg nacionalnog ranga. Nisu rijetki oni koji u tome i uspiju.
Raštane
Raštanima je za prvo mjesto bilo dovoljno 57 bodova, koliko su osvojili u 34 kola. Ostvareno je 17 pobjeda, šest remija, ali i 11 poraza sa gol razlikom 65:49. U momčadi su uglavnom mlađi igrači, a od onih iskusnijih prva imena su Goran Burčul, zatim Dragan Župan, koji je i prvi klupski strijelac sa 16 zgoditaka te Nikola Veršić. Ako je suditi po stalnom odbijanju ulaska u Drugu ligu, financijski vrlo zahtjevnom natjecanju (minimalno 2,5 – 3 milijuna kuna), moglo bi se zaključiti da se u Raštanima drže one da je bolje biti prvi u selu, nego zadnji u gradu. Iako nisu bili uvjerljivi kao lani, a pri kraju sezone su imali i nekoliko neočekivanih poraza, Raštane su pokazale da su još uvijek ispred konkurencije i na tome im treba čestitati. Jedina mrlja je neodigrana utakmica završnice Županijskog kupa protiv Zlatne luke u Biogradu na Moru. Klubu koji slovi za najbolju amatersku momčad u Dalmaciji takvo što se ne bi smjelo događati.
Za Raštane su nastupili: Ante Pedić, Krešimir Karačić, Toni Čurčija, Ivan Brkić, Nikola Veršić, Filip Volpi-Kobal, Zvonimir Čirjak, Jure Paleka, Karlo Torbarina, Marko Rogić, Miroslav Andačić, Josip Ivković, Stipe Čirjak, Dragan Župan, Antonio Tičak, Goran Burčul, Anđelo Srzentić, Lovre Čirjak, Ivan Babić, Josip Bašić. Trener Leo Burčul. Pomoćni trener: Elvis Katuša.
Primorac
Primorac je sezonu završio na osmom mjestu sa 49 bodova (14 pobjeda, sedam remija i 13) uz gol razliku 55:53. Sa samo ponekim bodom više plasman je mogao biti u samom vrhu. U Biogradu na Moru još jednom su pokazali efikasan nogomet koji ih je u većem dijelu sezone držao među četiri-pet najboljih momčadi lige. Leo Šarić, trener, davao je dosta prilike mladim igračima. Tako se prva momčad ne može zamisliti bez Dominika Stojanova, Bepa Pelicarića, Luke Vodopije… Od prošle zime došlo je do promjene na mjestu predsjednika kluba na kojem je Ivicu Banića zamijenio Drago Zagorac.
Za Primorac su nastupali: Tino Juričin, Stipe Čulina, Marko Colić, Stjepan Klarin, Alen Juričić, Šime Marković, Marko Moravčić, Luka Vodopija, Dominik Stojanov, Stefan Lazarevski. Mate Tokić, Antonio Jurjević, Tomislav Vulin, Josip Serdarević, Marko Majić, Nikola Olujić, Bepo Pelicarić. Trener: Leo Šarić. Predsjednik: Drago Zagorac.
Velebit
Teška sezona je iza Velebita od kojeg smo navikli na mnogo bolja izdanja. Cijelu sezonu Benkovčani su proveli u borbi za ostanak, u jednom trenutku bili su i posljednji, ali su se spasili u posljednjih pet kola kada su i pobijedili u gostima najprije Raštane, a potom i Primorac. U sezonu se krenulo prevrtljivo, a na polusezoni trenera Vladu Mandića zamijenio je mladi i nadareni Josip Lončar, dijete Velebita. Ono što je svakako pozitivno jest to da se Velebit okrenuo mladim igračima iz benkovačkog kraja među kojima su se isticali Zvonimir Miletić i Ivan Rakić. S obzirom na neke ranije sezone u tom je segmentu ostvaren napredak. Iako se do zadnjeg kola borio za ostanak te završio na 14. mjestu zanimljivo je da Velebit ima samo 11 bodova manje od prvaka Raštana. Doista je nevjerojatna liga u kojoj u niži rang ispadne koji u 34 osvoji 42 boda. Benkovčani su ostvarili 14 pobjeda, četiri remija te su pretrpjeli 16 poraza, a gol razlika im je 35:42.
Za Velebit su nastupali: Josip Šarić, Leonardo Juko, Mario Kruneš, Antonio Žilić, Nikola Morić, Lovre Benić, Marin Dujmović, Zvonimir Miletić, Ivan Rakić, Franko Bilaver, Gojko Uskok, Josip Kolić, Denis Remšak, Josip Majić, Tomislav Zanić, Kristijan Bačić, Romeo Čerina, Domagoj Katuša. Trener Josip Lončar. Predsjednik: Ante Buljat.