Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Želim igrati protiv Irske

03.06.2012. 22:00
Želim igrati protiv Irske


Tko god bude igrao, Hrvatska će imati jake napadačke adute. Ma… Normalno je da se nadam da ću ja početi utakmicu, pogotovo zato što opet igramo u sustavu 4-4-2, u kojem sam odigrao najbolje utakmice za reprezentaciju – kaže Eduardo


Bio je to klasičan “eduardovski” pogodak. Kada protivnički vratari u pravilu nemaju nikakvih izgleda. Srnin centaršut bio je idealan, norveški branič Madsen ostao je u raskoraku, a Eduardov trzaj glavom savršen. Budući da “kockasti” uslijed očajne igre nisu zaslužili pobijediti Norvešku u prijateljskoj utakmici, Duduov pogodak samo je ublažio opći dojam od kojega se ne može pobjeći. Igra hrvatske nogometne reprezentacije uopće ne ulijeva povjerenje uoči premijernoga nastupa na Europskom prvenstvu protiv Irske 10. lipnja u Poznanju.
– Bez obzira na to što će vjerojatno biti puno kritika, moji su dojmovi iz Osla pozitivni – kaže Eduardo.
– Nemojte zaboraviti da smo prošli tjedan radili dvaput dnevno i da je to sigurno ostavilo traga na svježini igrača. U međuvremenu smo odigrali i jednu prijateljsku utakmicu. Umor se osjetio na svima nama, nedostajalo nam je svježine, ali na kraju je najvažnije da nismo izgubili. Istina je, nismo igrali najbolje niti smo stvarali prilike, ali pred nama je tjedan dana do utakmice s Irskom. Vjerujem da će sve doći na svoje.
Željan igre
Eduardo spada među rijetke hrvatske igrače koji ne podliježu kolektivnoj kritici za podbačaj u Oslu, što se u prvom redu odnosi na neka alternativna Bilićeva rješenja u nastavku utakmice.
– Mi koji smo ušli s klupe bili smo svježi i željni igre, rastrčani. Zabio sam gol, trebali smo pobijediti. Šteta je što smo praktično u zadnjoj sekundi primili gol. Nismo bili sto posto koncentrirani i dogodilo se to što se dogodilo. To isto se dogodilo protiv Turske prije četiri godine, a takve stvari se ne smiju događati. Nikako da izvučemo neke pouke. Morat ćemo malo više poraditi na prekidima.
Kao jedini strijelac među četvoricom napadača u zadnjoj provjeri pred premijerni nastup na EURO-u protiv Irske Eduardo se s pravom mora nadati da će izbornik “kockastih” odustati od osnovne ideje kad je u pitanju igra prema naprijed hrvatske momčadi (Jelavić-Mandžukić).
– Hoću li igrati protiv Irske? To nije pitanje za mene, nego za izbornika. Njegova je sreća što ima četvoricu odličnih napadača, svi smo mi tu da bismo protiv Irske počeli od prve minute, ali mogu igrati samo dvojica, a izbornik je taj koji odlučuje. Sva četvorica smo mentalno i tjelesno spremna za ono što nas očekuje na Europskom prvenstvu. Vjerujte da sva četvorica jedva čekamo Irsku, tko god bude igrao, Hrvatska će imati jake napadačke adute. Ma… Normalno je da se nadam da ću ja početi utakmicu, pogotovo zato što opet igramo u sustavu 4-4-2, u kojem sam odigrao najbolje utakmice za reprezentaciju.
Umor
Eduardo pripada i onoj skupini igrača koji su u nekim ranijim razdobljima Bilićeva izbornikovanja bili stožerni prvotimci, a onda preko noći ispali iz najužih izbornikovih kombinacija. Ima li nezadovoljnih u svlačionici?
– Eh, sad… Ne bih ja to nazvao ljutnjom, iako je razumljivo da oni koji ne igraju ne mogu biti prezadovoljni. To ne bi bilo prirodno. Recite mi jednoga igrača na svijetu koji želi sjediti na klupi. Od 23 igrača utakmicu mogu početi samo jedanaestorica, svi vjeruju u svoje kvalitete i žele igrati. To su najnormalnije stvari, ali isto tako vjerujem da svatko može prihvatiti činjenicu da može osvanuti na klupi. Najvažnije je da u svemu tome nema pretjerivanja u smislu da netko osobne interese stavi ispred interesa momčadi. Na taj način nitko od nas ne funkcionira, to je sigurno. Ako se neki i ljute, vjerujem da će ih proći…
Poslije neuvjerljiva izdanja protiv Norvežana logičnim se čini pitanje može li uopće Hrvatska protiv Irske za tjedan dana igrati značajno bolje.
– Naravno da može. Umorni smo, nedostaje nam svježine. Pa mi smo s trideset Celzija došli na četiri ili pet, to se, hoćeš ili nećeš, mora osjetiti na organizmu. Mene je konkretno bio ukočio vrat. To je jedno. S druge strane, pogledajte rezultate prijateljskih utakmica ovih dana, sudionici Europskoga prvenstva masovno gube. Nije to slučajno, izgubili su Talijani, Ukrajinci, Česi… Jedino su Rusi pobijedili Talijane. Mislim da većina momčadi ovakve utakmice smatra isključivo prijateljskima, bez osobitoga naboja. 


Vukojević: Jedva čekam nedjelju!




Agresivnost Ognjena Vukojevića uvelike je u nastavku utakmice odredila fizionomiju beskrvne hrvatske momčadi koja je u većem dijelu utakmice tumarala travnjakom stadiona Ullevaal stadiona u Oslu.
– Noge su nam bile teške, a pritom se osjetio i izostanak Modrića i Ćorluke. Za prvo poluvrijeme možemo zahvaliti Pletikosi, Norveška je mogla povesti dva ili tri gola razlike, Plete nas je održao na životu. U nastavku smo zaigrali čvršće i agresivnije, kontrolirali smo igru i šteta je što smo na kraju primili gol, ne smiju nam se događati takve pogreške. Međutim, bolje sad nego na EURO-u. Nadam li se nastupu protiv Irske? Naravno, maksimalno sam spreman i jedva čekam nedjelju – poručio je Vukojević.


NAJBOLJI STRIJELCI KOCKASTIH


45 Davor Šuker
23 Eduardo
19 Darijo Srna