Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hitchcock je imao pravo, Zadar ima najljepši zalazak sunca

Autor: Marijana Roščić

03.06.2013. 22:00
Hitchcock je imao pravo, Zadar ima najljepši zalazak sunca


Vidio sam dosta lijepih zalazaka sunca u egzotičnim mjestima u Aziji i Africi, ali Alfred Hitchcock je bio u pravu kad je rekao da ništa ne pobjeđuje Zadar kada je u pitanju ovakav zalazak sunca
Mladi Nizozemac Koen Berghuis jedan je od sve većeg broja turista koji se nakon prvog boravka u Zadru stalno iznova vraćaju u naš grad. U njegovom slučaju prvi susret sa Zadrom je bila ljubav na prvi pogled, pa nikakvo čudo da se već treći put vratio u naš grad.
Koen je jedan od četvorice mladića koji su prije dvije godine stojadinom kupljenim u Bugarskoj obišli Balkan i dovezli se u Nizozemsku. Tada je prvi put došao u Zadar, a budući da je već treći put u našem gradu odlučili smo saznati što mu se to sviđa u ovom gradu te zbog čega se vraća u Zadar.
Zašto opet Zadar?
– Jednostavno sam se zaljubio u Balkan i ovaj grad. Tu je odlična hrana, gostoljubivi ljudi, klima, lude avanture i, naravno, lude noći kao što je već opjevala Neda Ukraden u svojoj pjesmi “Na Balkanu”. Zadar je jedan od najljepših hrvatskih gradova, bilo je očito da ću se vratiti ovdje.
Nije moguće da vam se kod nas baš sve sviđa?
– Grad ima vrlo živu atmosferu, divna mjesta na kojima se možete zaustaviti kako biste nešto pojeli ili popili kavu. Zalasci sunca su apsolutno najljepši na svijetu. Vidio sam dosta lijepih zalazaka sunca u egzotičnim mjestima u Aziji i Africi, ali Alfred Hitchcock je bio u pravu kad je rekao da ništa ne pobjeđuje Zadar kada je u pitanju ovakav zalazak sunca. Ono što mi se ne sviđa? Nekako je sramotno da ne rade Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Obje su turističke atrakcije po kojima je Zadar poznat u svijetu, a sramota da na početku turističke sezone nisu u funkciji. A i vremenska prognoza bi ovih dana mogla biti malo bolja! Naravno, na to ne možemo utjecati ni mi ni naši domaćini.
Hoćete li opet doći?
– Naravno! Čim se ukaže prilika, sjedam na prvi vlak ili zrakoplov i dolazim natrag u Hrvatsku.