Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ove godine nisu se namučili oko matematike

Autor: Vanja Mirčeta

03.06.2013. 22:00
Ove godine nisu se namučili oko matematike


 Iako su maturanti tražili odgodu ispita iz matematike u sklopu državne mature zbog slučaja s testom iz hrvatskog jezika, kada je ispit iz hrvatskog jezika prebačen za protekli petak te se održavanjem gotovo “nalijepio” na ispit iz matematike, nije im udovoljeno.
Koordinatori državne mature u tri hrvatske škole, u Senju, Đakovu i Splitu, učenicima su na polaganju umjesto eseja koji se trebao održati u ponedjeljak podijelili ispit iz hrvatskog jezika. Ispit se trebao održati u protekli utorak, no s obzirom na to da su otkrivena pitanja ispit je propao pa se polaganje ispita iz hrvatskog jezika u cijeloj Hrvatskoj odgodilo za protekli petak s naravno novim pitanjima.
Maturantima je upravo to odgađanje ispita iz hrvatskog za petak poremetilo cijeli raspored polaganja državne mature s obzirom na to da ih je nakon samo tri dana čekao jučerašnji ispit iz matematike te već u srijedu iz engleskog jezika. Većina njih, pogotovo onih maturanata koji su polagali višu A razinu smatraju kako su zbog svega navedenog bili pod dodatnim stresom te nisu imali dovoljno vremena obnoviti znanje za važan test iz matematike.
Maturantica Gimnazije Jurja Barakovića istaknula je kako je ispit bio težak s obzirom da se radilo o višoj A razini, ali s dobrom pripremom kojoj su prethodili raznorazni načini učenja učinili su da je s uspjehom riješila većinu zadataka.
– Da je hrvatski pisan protekli utorak, imala bih više vremena za pripremu i ponavljanje gradiva iz matematike i engleskog, no ispalo je kako je. Sada sam se riješila i ovog dijela i nastavljam pripreme za engleski prema rasporedu. No, moram priznati, iako sam, vjerujem test dobro riješila, ovaj dodatni stres nam nije trebao, mogao bi mene i moje kolege značajno omesti u konačnim rezultatima, ali nadam se da neće i da će sve biti u redu, zaključila je Ana.