Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Višnja s kojom se može više

Autor: Maja Marinović

03.06.2013. 22:00
Višnja s kojom se može više


Projekt »Višnja Maraska (Prunus cerasus var. Marasca) kao sastojak funkcionalne hrane« provodio se u okviru predpristupnog programa Europske unije, IPA IIIC 2007-2009 (Regionalni razvoj – Regionalna konkurentnost) i operacije Fond za ulaganja u znanost i inovacije. Inicijator i nositelj projekta bio je Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Zadar (Centar Zadar), a partner institucija je bio Biotehnološki fakultet Sveučilišta u Ljubljani. Provedba projekta je počela 20. listopada 2010. godine, a završila 20. srpnja 2012. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 496.800 eura, od čega je iskorišteno oko 95% sredstava.
Biološka vrijednost višnje maraske
Navedeni projekt uspješno je implementiran u predviđenom roku i sve planirane aktivnosti projekta u potpunosti su provedene. Projekt je prepoznat i proglašen kao jedan od tri najbolja lokalna EU projekta u Hrvatskoj u razdoblju od 2010. do 2012. godine, a nagrada će biti svečano uručena 7. lipnja 2013. na godišnjoj konferenciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koja će se održati u Hotelu Antunović, u Zagrebu.
– Ciljevi projekta bili su razvoj i primjena sofisticiranih tehnologija (liofilizacija, sušenje raspršivanjem) u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske te edukacija i upoznavanje lokalnih proizvođača i šire zajednice s potencijalom i mogućnostima prerade višnje maraske. Jedan od rezultata projekta je opremljen i osnovan Laboratorij za procese sušenja i praćenje stabilnosti biološki aktivnih spojeva te proizvodi, tj. liofilizirana višnja i prah soka višnje maraske koji su dobiveni primjenom liofilizacije i sušenja raspršivanjem. U okviru projekta provedena je i edukacija proizvođača, prerađivača i šire zajednice o biološkoj vrijednosti višnje maraske te o tehnologijama prerade u želirane proizvode, sokove, liofilizirane i praškaste proizvode, rekla nam je dr. sc. Sandra Pedisić, lokalna koordinatorica projekta te dodala da suradnja tvornice Maraska d. d. i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu traje dugi niz godina zbog čega su se od 2005. godine sustavno provodila istraživanja biološkog potencijala višnje maraske.
Radionice lokalnih uzgajivača i prerađivača
– Rezultati istraživanja su pokazali da je višnja maraska dobar potencijal za proizvodnju funkcionalne hrane i na temelju toga je nastala projektna ideja. Tijekom implementacije projekta, tvornica Maraska je pružala snažnu potporu projektnom timu, pokazivala veliki interes za rezultate projekta i aktivno sudjelovala tijekom provođenja radionica. Bio je velik odaziv na radionice lokalnih uzgajivača i prerađivača, javnih tijela kao i lokalne zajednice, kazala je dr. sc. Sandra Pedisić te istaknula da je dobivenim sredstvima, PBF, Centar Zadar opremljen suvremenom tehnološkom i analitičkom opremom čime su povećane mogućnosti daljnje suradnje s tvornicom Maraska d.d. kao i s prehrambenom industrijom na lokalnoj i nacionalnoj razini, s lokalnim poljoprivrednim sektorom, proizvođačima i prerađivačima voća, povrća, sredozemnih kultura itd.
– Uspješna implementacija projekta, zainteresiranost prerađivačkog sektora, kao i ova nagrada za najuspješniji projekt su daljnja motivacija i veliki poticaj projektnom timu za prijavu novih projekata i razvijanje koncepta funkcionalne hrane za što u Zadarskoj županiji i šire postoji veliki potencijal, naglasila je dr. sc. Sandra Pedisić.


 SURADNJA I NOVI NASADI


– Suradnja između znanstvenih institucija i Maraske d. d. aktivna je od podizanja novih nasada na našoj plantaži Vlačine. Misija Maraske je što šira upotreba ploda i razvoj raznovrsnih proizvoda od višnje maraske, koje u bližoj budućnosti samostalno ili s partnerima želimo plasirati na tržište. Tako je i bila logična suradnja s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba, zatim Prehrambeno biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i najviše operativno s Centrom za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru s kojima i dalje aktivno surađujemo, kazao je Vandri Montabelo, predsjednik Uprave Maraske d. d. i dodao kako je za Marasku projekt »Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane« vrlo važan i kako će ga i dalje snažno podupirati jer u njemu vide strateški interes tvrtke.
– Cilj nam je što učinkovitije međusobno povezivanje i suradnja između lokalnih uzgajivača i nas kao proizvođača te uz suradnju sa znanstvenim institucijama ostvariti krajnji cilj – a to je povećanje konkurentnosti proizvoda na bazi višnje maraske. Osobito nam je drago i ponosni smo da u tome sudjeluju naše lokalne institucije, kao što je zadarski Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju na čelu sa dr. sc. Sandrom Pedisić, zaključio je Vandri Montabelo.