Vi ste ovdje
Početna › Ninska fešta, kultna konoba i briševska janjetinaNinska fešta, kultna konoba i briševska janjetina


Gospa od Zečeva. Petsto godina pučke vjerske svečanosti.
Ninska fešta, misa, procesija, korijandoli, veselice, pučko uprizorenje.
Silina gostiju i ugošćenih.
Domaćin Ivica, kultna konoba, s vrsnom jestvinom na ninskoj fešti, briševskom janjetinom.
Gospodar posluje s briševskim proizvođačima povrća i voća, paškim sirarima i ribarima od Murtera do Šimuna.
Iz šireg ninskog okružja dolaze i pramenkini potomci, janjetina na blagdanskom stolu.
Janjci ne veći od 12 kg, spremljeni od vrlog pekača Vita s neizostavnim tajnama u spremanju janjetine s ražnja.
Dobro pečeni, usklađene arhitekture ražnja, ravnomjernog soljenja, ujednačenog pečenja, odlike su vrsnog pečenjara.
Vitu je još važnije održavanje ognja na istoj udaljenosti po širini i dubini, da bi pečenje dobilo onu boju i miris, koje vole istinski poklonici ove drevne jestvine.
To je vonj po gotovome, osnaženi pričvršćeni janjeći okusi, da se ne gube dok se janjetina hladi, kazuje nam Vito.
Sočno, a zrelo pečenje janjca iz Jusupova stada poteklog iz briševskog livadnog saga, pokupilo je vonj po ljulju, kadulji, smilju i koromaču, koji titraju strune okusnih pupoljčića i mame opojne uzdahe užitnog mesa, uznoseći svetost blagdanskog trenutka.
Ova niska okusnih i mirisnih izdajanja za vjerske pučke svečanosti, ljepota je fešte koja je ponajprije doživljaj za osjetila, ali rađa čuvstva koja stvaraju osjećaj bezvremenosti i trajne zahvalnosti.
Ovakva ugostiteljstva, koja u svakoj prigodi mogu ponuditi za jesti i piti nešto što je raslo, uzgojeno i proizvedeno u zadarskom kraju, na diku su mjesnom i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu.
- Prijavite se ili registrirajte za slanje komentara
- 9 čitanja
Vlada Zadru kupuje linearni akcelerator!
POD KLJUČEM Benkovački sajam ni nakon pet mjeseci neće se otvoriti 10.
Na svoje unikatne šalice Laura nanosi i zlato
Nevjerojatne nove upute: Kako igrati nogomet i košarku bez kontakta? Capak kaže da se to može