Ninska fešta, kultna konoba i briševska janjetina

Slika korisnika admin
Autor: 

Gospa od Zečeva. Petsto godina pučke  vjerske svečanosti.

Ninska fešta, misa,  procesija, korijandoli,  veselice, pučko uprizorenje.

Silina gostiju i ugošćenih.

Domaćin Ivica, kultna  konoba, s vrsnom  jestvinom na ninskoj fešti,  briševskom janjetinom.

Gospodar posluje s  briševskim proizvođačima  povrća i voća, paškim  sirarima i ribarima od  Murtera do Šimuna.

Iz šireg ninskog okružja  dolaze i pramenkini  potomci, janjetina na  blagdanskom stolu.

Janjci ne veći od 12 kg,  spremljeni od vrlog pekača  Vita s neizostavnim  tajnama u spremanju  janjetine s ražnja.

Dobro pečeni,  usklađene  arhitekture ražnja,  ravnomjernog soljenja,  ujednačenog pečenja,  odlike su vrsnog pečenjara.

Vitu je još važnije  održavanje ognja na istoj  udaljenosti po širini i  dubini, da bi pečenje  dobilo onu boju i miris,  koje vole istinski poklonici  ove drevne jestvine.

To je vonj po gotovome,  osnaženi pričvršćeni janjeći  okusi, da se ne gube dok se  janjetina hladi, kazuje nam  Vito.

Sočno, a zrelo pečenje  janjca iz Jusupova stada  poteklog iz briševskog  livadnog saga, pokupilo je  vonj po ljulju, kadulji,  smilju i koromaču, koji  titraju strune okusnih  pupoljčića i mame opojne  uzdahe užitnog mesa,  uznoseći svetost  blagdanskog trenutka.

Ova niska okusnih i  mirisnih izdajanja  za vjerske pučke  svečanosti, ljepota je fešte  koja je ponajprije doživljaj  za osjetila, ali rađa čuvstva  koja stvaraju osjećaj  bezvremenosti i trajne  zahvalnosti.

Ovakva ugostiteljstva,  koja u svakoj prigodi mogu  ponuditi za jesti i piti nešto  što je raslo, uzgojeno i  proizvedeno u zadarskom  kraju, na diku su mjesnom  i cjelokupnom hrvatskom  gospodarstvu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno