Zaposlimo Hrvatsku

Slika korisnika admin

Ministar optimizma Branko Grčić, koji je stalno uvjeravao javnost kako je Hrvatska na putu izlaska iz recesije, ovih je dana konačno dočekao da to može objaviti. Ali radost potpredsjednika Vlade s vedrim pogledom na svijet, ipak nije dugo trajala. Pomračili su je i stavili u drugi plan već ranije pušteni medijski bauci bankrota, zatim braniteljski prosvjedi na Markovom trgu, žestoke izjave iz HDZ-a, a na koncu, i projekt "Zaposlimo Hrvatsku".

Naime, projekt su pokrenule Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja na tragu stavova svoje nekadašnje stranke izjavljuje kako je i iz izvješća Europske komisije jasno da se pozitivni pomaci nisu dogodili djelovanjem unutar zemlje, već su posljedica vanjskih utjecaja iz europskog okruženja. Prevedeno, Vlada je zemlju prepustila gospodarskoj stihiji i više nema kontrolu nad ekonomskim procesima u zemlji, niti ima ideja za pokretanje procesa zapošljavanja, a ni bankrot nije nemoguć scenarij.

Tako se opet na marginama priče o tome tko je zaslužan za taj koračić izlaska iz recesije vodi politička predizborna borba između vladajućih i HDZ-a.

Paradoksalno, ali politički logično, oni koji su brojali koliko kvartala zaredom hrvatsko gospodarstvo pada, sada kada je pa makar i u mršavom plusu, bili su još nezadovoljniji i još kritičniji. Mahalo se u HDZ-u debelim gospodarskim programom koji bi valjda trebao biti spasonosan samo što se o njemu još ne smije previše govoriti, sve dok "kukavička Vlada" ne objavi datum izbora?!

Istina, rast BDP-a od 0,5 posto, upozoravaju i ekonomski stručnjaci, je minimalan, statistički varljiv i za život građana trenutačno beznačajan. Takvim stopama rasta, reče ogorčeni Karamarko, Hrvatskoj bi trebalo 40 godina da se uistinu gospodarski opravi. Treba mu možda priznati da Milanovićeva Vlada s obzirom na stanje gospodarstva nema previše razloga za slavlje, no vladajući se uvijek mogu pozvati na one često slušane olakotne okolnosti da su preuzimanjem vlasti zatekli teško stanje te da bi recesija manje trajala da je u početku nisu potencirali također vanjski utjecaji globalne krize, koji su bili upravo pogubni u kombinaciji s dugogodišnjim "domoljubnim" pustošenjem gospodarstva vlastite zemlje. Koliko je aktualna Vlada bila usporena, nesposobna ili optimistična bez pokrića, kao i bi li Karamarko kao premijer brojao veće stope rasta, o tome će svoje reći građani, zasigurno iduće godine, a do tada će trajati ovo političko rivalstvo koje je podijelilo zemlju.

S vremena na vrijeme, kada to odgovara HDZ-u, u kojem više nije, ali je HDZ u njezinom srcu, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pojavljivat će se na konferencijama i radionicama poput ove "Zaposlimo Hrvatsku". Razbijat će famu o bolnim rezovima pretvarajući ih u "rezove koji će olakšati bol"?!

Kada se zavrti krug spomenutih radionica "Zaposlimo Hrvatsku" izaći će, kažu organizatori, sa svojim prijedlozima i rješenjima poručujući indirektno kako Vlada Zorana Milanovića, čiji je to posao, unatoč samohvali zbog izlaska iz recesije, još ne zna kako zaposliti Hrvatsku. Ni glavni rival Karamarko ne otkriva svoju viziju kako dolinom suza do munjevitog ekonomskog blagostanja...

Ipak, pozitivno bi bilo kada bi predizborni rat umjesto na ideološkom, bio na ovom gospodarskom polju pa onaj tko uvjeri birače da ima ključ kako zaposliti Hrvatsku nek' dobije ključeve Banskih dvora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno