Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

FOTOGALERIJA: Ministar Krstičević i američki veleposlanik Kohorst otvorili novi objekt u vojarni u Zemuniku

04.06.2018. 11:56
FOTOGALERIJA: Ministar Krstičević i američki veleposlanik Kohorst otvorili novi objekt u vojarni u Zemuniku


Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević te veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst presjekli su vrpcu i tako na simboličan način obilježili svečano otvorenje novouređene zgrade u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku. Riječ je o objektu namijenjenom za smještaj pripadnika zrakoplovne baze i partnerskih zemalja, a opremljen je sredstvima ministarstva obrane i Vlade SAD-a. U objekt je uloženo oko 8 milijuna kuna, od kojih je američka strana uložila 400 tisuća dolara, a sastoji se od 27 dvokrevetnih soba, dva VIP apartmana i dvije čajne kuhinje te još nekoliko dodatnih prostorija. Smještaj je, kako su nam rekli u vojarni, u kategoriji hotela s tri zvjezdice.
Ministar Krstičević je nakon otvaranja rekao da takav objekt puno znači za pobjedničku hrvatsku vojsku te da je riječ o multinacionalnom zrakoplovnom obučnom centru.
– Moderniziramo vojsku i razvijamo nove sposobnosti koje su potrebne i drago mi je što će ovim objektom naši piloti i tehničari dobiti bolje uvjete smještaja, što su zaslužili. Objekt će koristiti i za poboljšanje sustava obuke, zatim interoperabilnosti jer s našim partnerima Češkom, Slovačkom, Mađarskom radimo na združivanju zrakoplovnih sposobnosti. Zahvaljujem Vladi SAD-a na ovoj donaciji, jer kao što znate oni su nam ključni partner na području obrane i drago mi je da u duhu tog partnerstva i suradnje jačamo i razvijamo hrvatsku vojsku, kazao je Krstičević.
Na otvaranju je napomenuto i kako Hrvatska kao dio Sjevernoatlantskog saveza (NATO) od 2009. godine sudjeluje u mirovnim misijama, slani su helikopteri na Operaciju mira KFOR na Kosovu te kasnije u Afganistan, a ovo je vid pomoći SAD-a u opremanju, obuci i podizanju sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Potencijal zrakoplovne baze Zemunik, kao glavnog obučnog središta, nudi brojne resurse za prihvat postrojbi i razne oblike obuke od letenja s uređajima za noćno letenje, letenje u planinama i iznad mora, dostupan je i poligon za bojevo gađanje te se mogu obavljati obuke za specijalne operacije.
Robert Kohorst, veleposlanik SAD-a istaknuo da do prije nekoliko godina nije ni sanjao da će predstavljati SAD u ovako prekrasnoj zemlji, a ne može zamisliti da bi radio nešto drugo osim nastavljanja i produbljivanja zajedništva Hrvatske i SAD-a.
– Ovo je važan korak u uspostavljanju međunarodnog centra za obuku ovdje u Zemuniku koji je blizu prekrasnog Zadra. Sinoć smo imali priliku vidjeti Zadar i veselimo se da ćemo tu dolaziti i ubuduće. SAD je podržao ovaj projekt s više od 400 tisuća dolara kroz našu globalnu inicijativu za održavanje mira. To smo napravili u vezi s Ministarstvom obrane RH i to je dokaz da možemo napraviti više zajedničkim snagama. Ovaj prekrasni objekt pružit će ugodne životne uvjete za hrvatske i partnerske pilote i tehničare koji se budu pripremali za buduće misije u potpori NATO snaga, kazao je Kohorst napominjući kako je Zemunik i dom 16 helikoptera Kiowa koje je SAD donirao 2016. godine te je sretan što se oni dobro koriste.
Brigadni general Mato Mikić, zapovjednik HRZ-a u svom je govoru rekao uzrečicu „vojnik mora imati najbolje čizme i najbolji krevet“, a ovakva zgrada omogućit će hrvatskim vojnicima i partnerima koji dolaze vrhunske standarde življenja te će se moći još bolje usmjeriti treninzima i vježbama.
Nakon službenog presijecanja vrpce i otvaranja zgrade, blagoslov novog objekta predvodio je vojni kapelan Ivo Topalović. U pratnji domaćina, novog zapovjednika vojarne i 93. zrakoplovne baze, pukovnika Krešimira Ražova, ministar i veleposlanik razgledali su i helikoptere Kiowa Warriors.