Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

FOTOGALERIJA: U Sukošanu održan prvi Festival jagoda

04.06.2018. 08:23
FOTOGALERIJA: U Sukošanu održan prvi Festival jagoda


Kao uvertira prvog festivala trešanja ili "strišanja", sinonima Sukošana i Debeljaka, koji će se održati iduće godine, ove subote i nedjelje u organizaciji udruge Jagodni prsten iz Zagreba na Trgu Ruševac u Sukošanu održan je prvog Festival jagoda.
– Zahvaljujući mladom sukošanskom agronomu Denisu Protiću i njegovim prijateljima, proizvođačima jagoda iz Zagrebačke županije, Turistička zajednica je odlučila "Sukošansko lito Sukošan 2018." otvoriti uz iznimno ukusno voće, torte i kremaste kolače od jagoda, osvježavajući napitak, čokoladnu fontanu, zabavu, ples, pjesmu i pjenušac od jagoda, kazao je Robert Zorić, voditelj programa i animator.
Pokrovitelji spektakularnog prvog Festivala jagoda su Turistička zajednica, Općina Sukošan i komunalno poduzeće Zlatna luka Sukošan d.o.o.
– Jagode je najbolje jesti svježe natašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari. Jagode su učinkovite protiv anemije, visokog tlaka i viška kilograma, rekao je Željo Varga, predsjednik udruge Jagodni prsten.
Preporučio je kako je za mršavljenje i poseban gastronomski užitak, potrebno malo crnog ili zelenog papra posuti po jagodama.
– Mnogi tvrde da jagoda posjeduje afrodizijačka svojstva te pospješuje ljubavnu moć, kazao je Varga.
Posebnu ponudu slastica i pića s jagodama moglo se kušati i u sukošanskim ugostiteljskim objektima (konoba Kaleta, hotel Joso, restoran Matanovi dvori, pizzeria Mrav, konoba Griblja, caffe bar Fortuna, konoba Piazzeta, caffe bar Barba, slastičarna Amfora).
Kolače od jagoda maštovito je pripravila Feranija Fero iz Debeljaka i Dragica Sudinja iz Sukošana, dok je Angelus Catering iz Biograda osim za slastice od jagoda bio zadužen i za slatku dekoraciju na Trgu Ruševac.
– Otvaranje 1. Festivala jagoda je započelo uz Duo Bura te nastupom djece iz Dječjeg vrtića Zlatna lučica, plesni šou Zuzu, oslikavanje lica jagodicama "face painting", kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić najavljujući pritom bogato "Sukošansko lito Sukošan 2018".
Atraktivni program se nastavio nastupom učenika OŠ Sukošan, Zadarskih mažoretkinja, vrsnom mladom mažoretkinjom Veronikom Dijan, plesnom udrugom Okret, radionicom "Sukošanski glagoljaši", ženskom klapom Uzorita i slatkim stolom s kraljicom slastica, jagodom. Poput šlaga na torti od jagoda bila je klapa Fumada.
– Nedjeljni program festivala započeo je uz bogatu paletu jagoda, KUD Zlatna luka Sukošan i Duo Bura. U organizaciji Dječje igraonice "Tigrić" Bože Bičića održana je i dječja biciklijada "Jagodica bobica", istaknula je Mirjana Veleslavić Nadinić.