Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Grad Obrovac podiže 10 milijuna kuna kredita

04.06.2018. 15:00
Grad Obrovac podiže 10 milijuna kuna kredita


Na sjednici Gradskog vijeća Grada Obrovca pod predsjedanjem Marina Klanca, vijećnici su rezultatom 11:2 izglasali odluku o  zaduživanju u iznosu od 10 milijuna kuna s rokom otplate na deset godina. Kredit nije devizni već u kunama.
Za uređenje upravne zgrade Grada iznos je 700.000 kuna, za izgradnju  vodovoda u Ribnici 400.000 kuna, za sanaciju uređaja za pročišćavanje u  Gornjem Karinu 1.000.000 kuna, izgradnju crpne stanice Obala 800.000  kuna, sanaciju odlagališta otpada Kljakovača 1.000.000 kuna, izgradnju  groblja u Gornjem Karinu 500.000 kuna, izgradnju groblja u Žegaru  500.000 kuna, sanaciju zgrada u Obrovcu 4.500.000 kuna te uređenje  plaže u Gornjem Karinu, obrazlagala je Gordana Renić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela.
Planirana vrijednost navedenih investicija iznosi 26.337.000 kuna. Zaduživanje kod Kreditne banke Zagreb je 10.000.000 kuna, a 16.337.000  kuna osigurava se iz gradskog proračuna.
– Iznos od 26 milijuna kuna je prenapuhan, je li što prikriveno i zataškano, optužio je Ivan Vrkić koji je uz Marka Klanca (obojica s koalicijske liste HSLS-HSP-SDP), oporbeni vijećnik u Gradskom vijeću koji broji  13 vijećnika.
– Pitanje je zločesto, ništa drugo nisam ni očekivao, poručio je dr. Ante  Župan, gradonačelnik.
Otplata 10-milijunskog kredita je mjesečna, kamate su fiksne i iznose  3,5 posto što na deset godina ukupno iznosi 1.764.860 kuna.
– Ovo je kredit Lex Ante. Svi znamo da se s milijun kuna ne može sanirati deponij Kljakovača, sanirat će se izgradnjom županijskog centra za  gospodarenje otpadom. Tih milijun kuna treba prenamijeniti za kupnju  komunalne opreme za komunalce iz Infra-grada, predložio je Marko  Klanac.   
– Sanacija odlagališta Kljakovača obuhvaća sanaciju postojećeg dijela  odlagališta, odnosno premještanje postojećeg otpada na novu odlagališnu plohu, izgradnja nove odlagališne plohe za novi otpad i pratećih  sadržaja te prekrivanje i zatvaranje odlagališta. Za sanaciju odlagališta  Kljakovača bespovratna EU sredstva iznose 85 posto troškova, a preostala sredstva osiguravaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i  Grad Obrovac, istaknula je Renić.
Ivana Vrkića zanimalo je koje će se obrovačke zgrade sanirati i kojim  redosljedom.
– Zgrade koje će se sanirati mogli ste vidjeti tijekom 3D vizualizacije na  ovogodišnjem Danu grada za blagdan Sv. Josipa. Radit će se po projektu,  a iznos od 4,5 milijuna kuna je okvirni jer će za svu predviđenu sanaciju  trebati više sredstava te će se sanacija nastaviti i u idućoj godini, odgovorio je dr. Župan, gradonačelnik.
U točki dnevnog reda o izmjeni Odluke o obnovi zgrada u svrhu obnove zgrada u kojima Grad ima više od jedne polovice suvlasničkih dijelova  za privođenje svrsi Grad može uz suglasnost drugih suvlasnika o svom  trošku izvršiti potrebne radove na fasadama, stolariji i krovovima. Sporazum s ostalim suvlasnicima u ime Grada potpisuje gradonačelnik.
– Vi ćete kao gradonačelnik odlučivati kome se može, a kome ne može  obnoviti zgrada, zapitao je Vrkić.
– To je provokacija. Kad vi dobijete izbore, vi ćete odlučivati. Ako je u  interesu Grada i građana glasajte za, a ako nije glasajte protiv, kao što je  već uobičajeno, odgovorio je Župan. Odluka je prihvaćena rezultatom  11:2. 
Oporbeni, Klanac i Vrkić, imali su za gradonačelnika pitanja tijekom  cijele sjednice, u svih 12 točaka dnevnog reda. Gradonačelnik Župan bi  uglavnom odgovarao: "Pitanja su musava i nedorečena, postavite pitanja pismeno, pismeno ćemo vam vrlo rado odgovoriti. Napišete i pošaljite, sve odgovore ćete dobiti". Klanac bi odgovorio: "Može, ali samo putem predsjednika Vijeća".
– Prije 28 godina u Hrvatskoj je konstituiran prvi demokratski saziv Sabora. Donesimo odluku i uputimo Vladi RH i Saboru prijedlog da se obilježavanje Dana državnosti opet vrati na 30. svibnja, da bude državni  praznik kao do 2000. godine, predložio je Vrkić.
– Osobno nisam protiv, ali to je statutarno-političko pitanje koje nije  prošlo, navodi obrovački gradonačelnik.
Vijećnika Klanca je zanimalo za koji je iznos kupljena derutna zgrada  u Obrovcu na samoj Zrmanji pored mosta, robne kuće u stečajnom postupku građevinskog poduzeća Radnik, i je li to iznos veći od 0,5 posto  gradskog proračuna za koje može odlučivati gradonačelnik.
Na četvrtom ročištu za prodaju Grad je kupio nedovršenu zgradu za  oko 1.416.000 kuna. Za kupnju čestice zemlje i nedovršenog objekta  Gradsko vijeće je još u rujnu 2013. gradonačelniku dalo suglasnost za  podnošenje ponude za kupnju te da može zaključiti kupoprodajni ugovor, odgovorio je dogradonačelnik Slobodan Jurjević, do izbora 2017. dugogodišnji tajnik Grada Obrovca.
Jedina jednoglasno izglasana točka bila je ona o davanju suglasnosti  za potpisivanje ugovora s Javnom ustanovom Natura Jadera s kojim će  im Grad plaćati godišnji koncesijski iznos od 20.500 kuna kako bi i putnici u brodicama besplatno posjećivali Kanjon Zrmanje.
– I vas dvoje dignite ruku za, pozvao je nezavisni Mile Minja Alić oporbene vijećnike, Klanca i Vrkića. Hoćemo kad i ti jedan put digneš ruku  protiv, onda ću i ja za, predložio je Marko Klanac. Ipak odluka je donesena rezultatom 13:0. 
Osim navedenih na sjednici su nazočili i Stanko Mijić, zamjenik gradonačelnika, Marija Župan, voditeljica Odsjeka za financije, i Josip Brkić,  tajnik.


Prvim rebalansom proračun s 58,8 na 54,6 milijuna kuna
Žitelji grada Obrovca (Obrovac, Kruševo, Gornji Karin, Zelengrad, Kaštel Žegarski, Krupa, Muškovci, Bilišane, Bogatnik, Nadvoda, Golubić, Komazeci) u novu 2018. godinu su ušli s proračunom u iznosu od 58.838.000 kuna. Prvim rebalansom proračuna on je sada manji za 4.229.000 kuna i iznosi 54.609.000 kuna. Najveći dio smanjenja proračuna odnosi se na predviđenu sanaciju zgrada u Obrovcu koje se sve neće uspjeti sanirati u ovom već u idućim proračunskim razdobljima.


Naplata i kazne za odlaganje otpada
Gradsko vijeće s 11 za i dva glasa protiv usvojilo je odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Uz to što  predviđa kako će se regulirati sve vezano uz odvoz otpada i njegovu selekciju, spomenuta odluka propisuje i kazne za sve koji neće razdvajati otpad. Kriterij mjesečnog obračuna je količina otpada i broj pražnjenja te će se sve kante i spremnici  čipirati. Svi koji žele manje plaćati odvoz otpada mogu dobiti komposter za kompostiranje otpada u svojim okućnicama ili na balkonima. Za glomazni otpad predviđen  je odvoz dvaput godišnje.