Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Na većini plaža more izvrsne kakvoće

04.06.2018. 09:57
Na većini plaža more izvrsne kakvoće


Hrvatska je već godinama u samome vrhu europskih zemalja po čistoći mora, a da će kakvoća mora na plažama Zadarske županije i ove godine biti u najboljoj I. kategoriji odnosno izvrsne kvalitete, uvjereni su u Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar koja obavlja redovita mjerenja kvalitete morske vode tijekom ljetne sezone.
Prvo ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora započelo je 14. svibnja, a pokazalo je da je na većini mjernih točaka more I. kategorije (izvrsne kakvoće), na tri mjerne lokacije ustanovljena je II. kategorija (dobra), te na jednoj točki III. kategorija (zadovoljavajuća.)
– More II. kategorije bilo je na točki Zadar 2, odnosno ispod arbanaške škole, te na Puntamici Jug i plaži u Povljani, dok je III. kategorija ustanovljena na plaži Katarelac na Pagu. Sve ostale ispitane točke pokazale su izvrsnu kakvoću mora tj. I. kategoriju, doznajemo od dipl. ing. Benita Pucara, voditelja Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar koji kaže kako se ove godine mjerenja provode na 95 točaka, što je dvije više nego prošle godine. Riječ je o plaži u Sv. Filipu i Jakovu i plaži Perilo u Povljani, a mjerenje na tim točkama financiraju navedene Općine.
– Program praćenja kakvoće mora na području Zadarske županije provodi se i ove godine od sredine svibnja do početka listopada, a uzorci mora uzimaju se kontinuirano svakih petnaest dana. Ukupno se kvaliteta mora ispituje deset puta u s ciljem ustanovljavanja eventualnih onečišćenja i otkrivanja njihova izvora, prvenstveno kako bi se zaštitilo zdravlje kupača, kaže Benito Pucar.
Ustanovljena onečišćenja tijekom ljeta na plažama diljem Zadarske županije, doznajemo dalje, uvijek su kratkotrajna i najčešće su rezultat kiša, vjetrova ili dotoka vode s kopna koja može biti onečišćena. Probleme stvaraju i neodgovorni vlasnici brodova i jahti koji u more ispuštaju onečišćeni sadržaj, te i ovom prigodom iz ZJZ-a apeliraju na vlasnike plovila da se odgovorno ponašaju prema prirodi. Naime, s obzirom da na području Zadra i cijele Zadarske županije nema nekog izvora onečišćenja, važno je odgovorno ponašanje prije svega nautičara i kruzera da ne prazne svoje tankove u zadarskom akvatoriju, u blizini obale i plaža.
– Svake sezone, već niz godina, more na području Zadarske županije pokazuje u više od 90 posto izvrsnu kakvoću. Nešto lošije rezultate očekujemo s intenzivnijim kupanjem odnosno povećanim brojem kupača, što je uobičajeno, ističe još Pucar, te dodaje kako se reagira i na dojave građana bez obzira radi li se o točki na kojoj se inače provode mjerenja ili nekoj drugoj lokaciji.
Inače, stručnjaci sa Zavoda osim vizualnog pregleda mora, na uzorcima u laboratoriju ispituju eventualne indikatore onečišćenja mora – E. coli i enterokok koji su indikatori fekalnog zagađenja, a mjeri se i salinitet koji može ukazivati na dotok onečišćene vode s kopna.
Navedimo još da je drugo uzorkovanje provedeno krajem svibnja, a rezultati još nisu poznati, te kako se kakvoća mora na mjernim točkama može pratiti i na internetskim stranica Zavoda za javno zdravstvo, putem aplikacije za pregled izmjerenih vrijednosti kakvoće mora na plažama Zadarske županije.