Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SINDIKATI vs. POSLODAVCI Kad se plaće povećaju bit će dovoljno sezonaca!

04.06.2018. 09:10
SINDIKATI vs. POSLODAVCI Kad se plaće povećaju bit će dovoljno sezonaca!


Turistička sezona je počela, a s njom, kao i svake godine, muke ugostitelja i turističkih djelatnika u pronalasku radne snage u priobalnoj Hrvatskoj pa tako i u Zadru i okolnim turističkim mjestima.
U evidenciji zadarske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno je nešto više od pet tisuća nezaposlenih od čega oko sedam posto upravo tog defiticitarnog kadra – kuhara, konobara, barmena, pekara, slastičara, pizza majstora te pomoćnog kuhinjskog osoblja. Isto je toliko i nekvalificiranih radnika koje je moguće angažirati za poslove spremačica, sobarica i slično. HZZ na dnevnoj bazi već od početka svibnja objavljuje po stotinjak natječaja dnevno kojima se ponajviše traže kuhari i konobari, ali i ostali potrebni za poslove vezane uz turističku sezonu. No, kad se pita poslodavce, oni tvrde da usprkos dobrim plaćama koje nude, a dio njih uz plaće i smještaj i jedan dnevni obrok iz kućne ponude, oni ne mogu pronaći radnike s kojima bi mogli »izgurati« ovu nadolazeću sezonu.
Poslodavci bi, naime, htjeli stručan kadar, ali po mogućnosti i mlađe životne dobi koji mogu podnijeti teret povećanog posla u vrućim ljetnim mjesecima. No, situacija baš i nije takva ako je suditi po onome na što se upravo radnici iz deficitarnih zanimanja žale sindikatima. O ovoj temi stoga smo razgovarali s pravnim zastupnikom u Teritorijalnom uredu SSSH Zadar, Vedranom Uranijom, koji trenutačno broji najviše članova i sindikalnih podružnica u zadarskim tvrtkama.
– Prošlogodišnja sezona ocijenjena je kao najbolja ikada, a predviđa se kako će ova biti još bolja. Dakle, zasigurno će nedostajati radnika, a na zadarskom području to znači ukupno oko tri, četiri tisuće za sve te sezonske poslove. Prijašnjih godina deficit se pokrivao radnicima iz unutrašnjosti, Slavonije i Međimurja, no mislim da ove godine to neće biti moguće, a više je razloga za to, kaže Uranija naglašavajući kako je ključni problem sa sezonskim radnicima taj što su plaće premale, a posebice kad se uzme u obzir da su to poslovi koji traju maksimalno pet mjeseci godišnje. Uranija ističe kako se kronični nedostatak radne snage neće moći popuniti ni inozemnim radnicima jer je izdano svega 1.860 dozvola za strane sezonce za zanimanja koja nedostaju u turizmu. – Kvote neće zadovoljiti potrebe i potražnju. A zašto nedostaje radnika i to ne samo u turizmu već i u nekim drugim branšama gdje se traže zanatlije poput stolara, zidara i slično? Odgovor je jasan svima u Hrvatskoj! Jer su plaće preniske i to ne samo sezoncima, već svim radnicima, uz rijetke izuzetke. Turizam i ugostiteljstvo su trenutno gospodarska snaga koja vuče cjelokupno gospodarstvo, ali poslodavci nisu spremni platiti radnike koji im nedostaju, primjereno radu koji od njih očekuju, ističe Uranija dodajući kako je prosječna plaća sezonaca ispod polovine prosječne plaće u Hrvatskoj izuzev kuhara i konobara.
– Na preniske plaće i loše uvjete rada upozoravaju sindikati, ali i Hrvatska obrtnička komora. Očekuje se od tih radnika da dođu raditi gotovo za minimalac i to po cijeli dan, bez slobodnih dana, i bez plaćenih prekovremenih sati. I naravno da onda oni odlaze u Irsku, Austriju, Italiju i ostale zemlje EU gdje se njihov rad cijeni, gdje se poštuju njihova prava i gdje na koncu mogu tijekom sezone zaraditi dovoljno za preživjeti ostatak godine kad su bez posla. Naši poslodavci se nadaju kako će te naše radnike zamijeniti oni iz primjerice BiH, Crne Gore, Albanije, Srbije, gdje je standard žiota daleko lošiji nego kod nas, ali do kada to može trajati?! Treba poduzeti konkretne mjere jer inače neće biti dobro, siguran je Uranija koji ponavlja kako prvo treba podići plaće sezonskim, ali i svim ostalim radnicima i cijeniti rad. Kao drugo, predlaže aktivnije provođenje prekvalifikacije nezaposlenih radnika upravo za deficitarna zanimanja.
– Moramo biti svjesni kako dosta radnika radi na crno u dogovoru s poslodavcima jer tako dobiju nešto veću plaću, a poslodavac opet zaradi nešto jer ne plaća doprinose za te radnike. Spomenuo bih i mjeru stalni sezonac koja je najavljena i koja je kao ideja jako dobra, ali nije zaživjela. Poticajnim držim mjeru prema kojoj poslodavci za sezonske radnike ne plaćaju poreze za njihov smještaj i hranu, ali to sve što je do sada napravljeno ipak nije dovoljno, kaže Uranija ističući kako se sezonski radnici žale da ih poslodavci sve češće zapošljavaju na određeno s rokom od svega jednog mjeseca. Smatra kako je to nedopustivo i kako je to svojevrsna ucjena za radnike te neizvjesnost hoće li mu poslodavac onda produljiti ugovor za još jedan, pa još jedan mjesec.
– Kad se plaće povećaju imat ćemo dovoljno sezonaca, a posebice ako zaživi i institut stalnog sezonca koji radniku osigurava plaćene doprinose tijekom cijele godine, ali i obavezuje poslodavca da ga primi iduće godine. Isto tako, držim da je potrebno zaposliti više inspektora rada, pa makar samo i tijekom sezone koji bi kontrolirali uvjete u kojima sezonci rade. Oni rade svoj posao, ali ih je premalo. To koriste poslodavci koji izrabljuju radnike, ne plaćaju im prekovremene, a očekuju da rade po 10-12 i više sati na dan. To oni mlađi još nekako mogu podnijeti, a stariji ne, tvrdi Uranija apelirajužći na nadležne da što prije za gospodarsku granu na koju se oslanja gospodarstvo donese konkretne mjere i uvede red.
– Nije pretjerano reći da su neki sezonci u robovlasničkom odnosu. Sad je prekasno za ovu sezonu, ali za iduću barem nadležni bi trebali izmijeniti zakon za stalne sezonce te obavezati poslodavce da ugovore potpisuju na najmanje četiri mjeseca, podići kvote za strance, aktivnije provoditi prekvalifikacije nezaposlenih i omogućiti im da rade, povećati cijenu rada, smanjiti poreze u sektoru turizma i zaustaviti odljev radne snage. Usprkos sve boljim sezonama i samim time boljoj zaradi, poslodavci ne žele podići plaće i maksimalno iskorištavaju radnike, a osim konobara i kuhara naglašava kako su u lošoj poziciji i turistički menadžeri, vodiči, animatori i slično.
U SSSH rasspolažu s podacima kako je iz Hrvatske u potrazi za korektno valoriziranim i plaćenim sezonskim poslovima u EU zemlje već otišlo preko 25 tisuća radnika, od čega preko tisuću sa zadarskog područja.