Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vinjerčani ne žele apartmanizaciju istočne obale mjesta

04.06.2018. 09:47
Vinjerčani ne žele apartmanizaciju istočne obale mjesta


Mještani Vinjerca u subotu su održali prosvjedni skup u samom centru mjesta navodeći kako će prostorni plan dovesti do devastacije mjesta i obale, a istaknuli su i da su ogorčeni na Općinu Posedarje, bivše načelnike i općinsko vijeće te na Vodovod, jer kako tvrde, ne iznosi se pravi razlog zašto su spojeni na nelegalnu vodovodnu mrežu. Na skupu se pojavilo pedesetak mještana, a Marija Perica pročitala je proglas u kojem je navela da traže transparentnu i zakonski baziranu javnu raspravu o prostornom planu jer, tvrdi, kvalitetne komunikacije s Općinom Posedarje nije bilo.
Marija Perica navela je da Općina Posedarje nema komunikaciju s mještanima i uskraćuje informacije te da se problemi ne rješavaju. Među problemima o kojima je govorila, a s njom se složio i dio mještana, je da je trenutnim prijedlogom prostornog plana predviđena devastacija istočne obale mjesta Vinjerac tako da je proglašena turističkom zonom.
– Tamo je dopuštena gradnja velikog apartmanskog naselja. Uz obalu koja je naša zaštićena vrijednost. Na taj način prekrasan i pristupačan izvorni krajolik, plaže i stijene koje doprinose vrijednosti čitavog ovog kraja postat će samo još jedna izbetonirana, mrtva i nezanimljiva uništena obala koja isključivo služi pojedincima za zgrtanje profita, pročitala je Perica mještanima na skupu.
Protive se i prometnici koja bi išla kroz zaseok Magaši, a kako je navela, na taj način bi malo mjesto postalo metom gomile prometa koji bi prolazio ispred obiteljskih kuća te da je to neplanski i podrugljivo igranje s mjesnim vlasništvom. Navela je i kako bi s ovakvim prijedlogom veliki dio vlasnika zemljišta i kuća ostao bez ucrtanog ili planiranog prilaza te bez prava na pristup glavnim prometnicama.
– Trenutnim prijedlogom prostornog plana zaštićenima su proglašene nepristupačne uvale, a jedinstvene i rijetke pristupačne uvale nisu. Ovakva degradacija i devastacija prirodnih bogatstava dovodi u pitanje transparentnost, održivost i smisao trenutnog prostornog plana, navela je Perica dodajući kako traže izmjenu prostornog plana, pravo na pristup informacijama koje im je uskraćeno tvrdeći kako se nikad nije prikupilo mišljenje većine o budućim turističkim zonama.
Osim prostornog plana mještane muči i problem koji imaju s vodovodnom mrežom te je veliki dio njih nelegalno priključen. Marija Perica kazala je kako je još 2007. godine izgradnja vodovodne mreže Vinjerac- Ždrilo-Kneževići sufinancirana s 4,9 milijuna kuna, kao i precrpna stanica Vučjak i vodosprema Slivnica Gornja.
– Predviđena trasa za koju je ministarstvo uložilo novac nije ispoštovana već je projekt mijenjan više puta, a na kraju ništa nije riješeno kako je planirano. Prije dvije godine prisustvovala sam sastanku u Vodovodu Zadar na kojemu su bili i direktor Matek, Upravni odbor i bivši načelnik Ivica Zurak. Na tom sastanku gospodin Matek je rekao da je Vodovod kao struka pratio iskop buduće trase nakon čega vodovodna trasa kreće nepredviđenim pravcem, umjesto uz cestu Ždrilo-Vinjerac, ilegalna trasa kreće pravcem preko brda pod nadzorom Općine Posedarje, a bez suglasnosti struke koja se pritom potpuno i bez objašnjenja povlači iz procesa. Vodovod Zadar nije reagirao što je bila njihova odgovornost, kaže Perica dodajući kao se tu radi o 200 objekata koji su zbog toga ilegalno spojeni na mrežu te žive u strahu od isključivanja vode.
Navela je da kao razlog izmjene trase Općina navodi bizaran razlog, spor između njih i jedne obitelji.
– Je li to uopće glavni razlog nepostojanja adekvatne vodovodne mreže ili je razlog ulaganje u predviđene turističke zone, a zanemarivanje građanskih prava na pitku vodu, zapitala se Perica dodajući i kako tadašnji načelnik Ivica Juričević nikada nije odgovarao za njihove dugogodišnje probleme pozivajući okupljene da zauvijek zaustave neplansko uništavanje sela i pogodovanje pojedincima.