Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zrmanju čistilo čak 75 ronioca iz cijele Hrvatske

04.06.2018. 15:30
Zrmanju  čistilo čak  75 ronioca  iz cijele  Hrvatske


Uz ronilačku akciju čišćenja rijeke Zrmanje pod nazivom  "Gdje Zrmanja ljubi more" te brojna predavanja u subotu je nastavljen Festival volonterstva u Obrovcu. Osim toga, otvoren je i Sajam udruga te su  predstavnici desetak udruga predstavljali svoj rad tražeći nove članove,  volontere i donatore.
Festival traje četiri dana, a pripreme su napravljene u četvrtak, dok je  u  petak obavljeno čišćenje priobalja i trstike na rijeci Zrmanji, radionica u  organizaciji Eko-Zadra i nekoliko zanimljivih predavanja o zaštiti okoliša, prirode i održivog razvoja. Glavnina događaja ostavljena je za jučer  te je završen mural na zidu škole i od otpada očišćen podvodni dio Zrmanje, a održano je još nekoliko iznimno interesantnih predavanja. Na  akciji čišćenja rijeke od plastike te čišćenja okoliša, organizatorima  udruzi Eko-Zadar, Srednjoj školi Obrovac, Volonterskom centru Zadar te  AGGRA-i i ekološkoj udruzi Zrmanja priključili su se i brojni volonteri,  ronioci, ali i motoristi iz klubova MK Beštije, Sveti Kasijan, Vuk Samotnjak, Steel Spirit te MK Teenen iz Knina te MC Hollister Croatia.
Ivan Matić iz ekološke udruge Zrmanja koja je već sedmu godinu nositelj akcije podvodnog čišćenja rijeke Zrmanje kazao nam je kako su zadovoljni ovogodišnjom akcijom i događanjima u sklopu Festivala volonterstva i projekta Volonterska šuma. 
– Okupili smo se i danas na drugi dan festivala i sedmu akciju 'Gdje Zrmanja ljubi more', a došlo nam je 75 ronioca iz cijele Hrvatske. Došli su  ljudi iz Karlovca, Slavonskog Broda, Zagreba,  Duge Rese, Splita i naravno  Zadra. Postali smo jedna velika ekološka obitelj, jer oni ne propuštaju  naše akcije. Cilj nam je prikupiti što više otpada, a akcija je već pri kraju.  Poseban naglasak nam je uklanjanje plastike iz Zrmanje, kazao nam je  Ivan Matić dodajući kako se o problemima s plastikom može više saznati  na predavanjima koja se održavaju u prostorijama Srednje škole Obrovac.
Kroz cijelu subotu održavana su predavanja među kojima su  posebno interesantno bilo predavanje Greenpeacea u kojem je voditeljica kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu Mihaela Bogeljić  predstavila "Problem plastike u moru". Bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović govorio je o važnosti ispravnog pristupa gospodarenju otpadom koji zasad ima neiskorišteni potencijal za izgradnju održivog  društva, a naziv predavanja bio je "Gospodarenje otpadom do očuvanja  resursa, smanjenja zagađenja i kružne ekonomije" prvo održala.
Predavanje su održali i Udruga socijalnih radnika Zadar – Volonterski  centar Zadar na temu "Biti volonter", a posebno je interesantno to da je  na Festivalu bilo više od 300 volontera svih uzrasta. Taida Garibović  predstavila je Naturu Jaderu te rekla nešto više o zaštićenim krajobrazima rijeke Zrmanje, dok su učenici najviše uživali na predavanju o ronjenju pod nazivom "Double Bubble Diving".
Festival je završio u nedjelju uz druženje uz roštilj na slapovima Zrmanje u  mjestu Muškovci.