Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hoće li “Chico” otići u povijest?

04.06.2019. 10:42
Hoće li “Chico”  otići u povijest?


Kad je ne posljednjem Kolegiju župana podnosio svoje izvješće o radu za prošlu godinu, ravnatelj Ljekarni Zadar, Božo Čolak  najavio je i preseljenje odnosno, zatvaranje jedinice "Varoš", najstarije  ljekarne u povijesnoj jezgri grada, a riječ je o ljekarni kod Četiri kantuna koju Zadrani godinama, kolokvijalno zovu "Chico".


Ljekarna u istočnom dijelu grada?
– Ja sam to rekao jer sam želio naglasiti i upoznati javnost kako postoji mogućnost zatvaranja te ljekarne u centru grada. Činjenica jest da  od naših ljekarni u gradu, ta najlošije posluje. Dakle, ima najmanji promet. Mi moramo o tome voditi računa. Moramo uredno isplaćivati  plaće ljudima koji tamo rade. To se naravno, neće dogoditi sutra, već za  godinu i pol, do dvije. Svakako ćemo pričekati da vidimo kako će se  stvari odvijati, ali s obzirom na to da se planira izmještanje i preseljenje  institucija s Poluotoka, a i nažalost, sve je manji broj stalnih stanovnika,  bojim se da nećemo imati izbora. Osim toga, plaćamo i visoke cijene  najma tih prostora koji su u gradskom vlasništvu – objasnio je Božo  Čolak.
Prema njegovim riječima, nakon zatvaranja "Chica",  otvorila bi se  nova ljekarna na predjelu onih gradskih četvrti koje nisu pokrivene ljekarničkom uslugom i gdje postoji potreba, a to je sve od Ulice Ante  Starčevića prema istoku.
Ljekarne Zadar i prošlu su godinu završile u plusu od 140 tisuća kuna, unatoč investiciji od dva milijuna kuna u ljekarnu "Jadran" na Relji.  Pozitivnim rezultatima poslovanja pomogla je i prodaja poslovnog prostora u Benkovcu od milijun kuna, ali i trend koji je prisutan posljednjih nekoliko godina, a to je dobra prodaja različitih preparata, krema,  vitamina, siripa, kapi i slično koji naravno, ne spadaju u lijekove s liste  HZZO-a.


U sedam ljekarni ukupno 56 zaposlenih
U svom izvješću na Kolegiju župana, Čolak je još naveo kako su Ljekarne Zadar u prošloj godini, povećale zalihu robe, dijelom zbog  proširenja ljekarne Jadran, koju je trebalo napuniti artiklima, a dijelom  i zbog sigurnije opskrbe tržišta. Najavio je i kako će dobit od 139.133,02  kuna iz prošle godine, utrošiti u adaptaciju interijera stana u prizemlju  ljekarničke jedinice u Preku na otoku Ugljanu. U radove na uređenju  ljekarne "Jadran" na Putu Murvice, koja je preuzela i noćno dežurstvo,  uloženo je gotovo dva milijuna kuna, a uz tu ljekarnu te tri na Poluotoku, cijeli je grad pokriven sa samo dvije ljekarne, koje se nalaze na  Putu Petrića i na Bokanjcu.
Dakle, Ljekarne Zadar u svom sastavu imaju sedam ljekarni, od čega  su tri na Poluotoku. Zaposleno je 26 magistra farmacije i 13 farmaceutskih tehničara. Uz ostalo osoblje, u sedam objekata zaposleno je ukupno 56 djelatnika.