KOALICIJSKI SPORAZUM Hoće li Reformisti predati mandat Hrastu?

Slika korisnika mkvanja
Na idućoj sjednici GV-a treba doći do promjene vijećnika
Finka bi trebala podnijeti ostavku na mjesto gradske vijećnice, odnosno nepovratno predati mandat, a ne ga staviti u mirovanje, jer to znači da ga može aktivirati kad god hoće. Međutim, ne prepusti li nam mandat na način koji je dogovoren koalicijskim sporazumom, možemo je sudski goniti, kaže Darko Pedić iz Hrasta
Zamjena mandata između Reformista i Hrasta dogovorena je na potpisivanju koalicije 25. travnja 2017

Gradska vijećnica Dubravka Finka na idućoj bi sjednici svoj  mandat trebala ustupiti Hrastu. Riječ je o koalicijskom sporazumu sklopljenom uoči lokalnih izbora 25. travnja 2017. godine između HDZ-a i  njegovih političkih partnera. Po tom sporazumu Reformisti su u Županijskoj skupštini dobili četverogodišnji mandat, a u Gradskom vijeću polovicu mandata. Nakon dvije godine obvezali su se svoj mandat predati  Hrastu, odnosno HDZ-u koji ga, kao šef koalicije onda predaje Hrastu.

S obzirom da je između Gradskog odbora Reformista i njihove vijećnice Dubravke Finke došlo do ozbiljnog sukoba, u stranci su se mogle čuti  kalkulacije kako će Finka vjerojatno napustiti stranku. U tom slučaju postaje nezavisna vijećnica te svoj mandat više nije dužna predati Hrastu.

Finka htjela otići u nezavisne

Naime, u travnju prošle godine Finka je prijavila Gradski odbor  svoje  stranke zbog navodno nelegalne izborne skupštine, navodeći kako je  Vlasta Mišurac nelegalno izabrana za predsjednicu. Prijavu je podnijela  Statutarnoj komisiji stranke, naknadno i Nadzornom odboru, nezadovoljna rješenjem Statutarne komisije. Najavila je tada kako će nakon odluke stranačkih tijela odlučiti hoće li ići u nezavisne vijećnike. Međutim,  nova čelnica stranke  Vlasta Mišurac odgovorila je da se "Statutarna komisija kao najviše tijelo već se izjasnila o tome kako su izbori za zadarsko  rukovodstvo provedeni po Statutu i Poslovniku stranke".

Finka je ostala u stranci, kako nam je i jučer potvrdila, no nakon tužbe  Statutarnoj komisiji njeni odnosi s rukovodstvom, naravno, nisu na zavidnoj razini.

HDZ odlučuje o mandatu

U nezavisne vijećnike ipak ne odlazi te će mandat, kako je i obećala,  vratiti HDZ-ovoj koaliciji.

- Ne znam hoće li mandat preuzeti Hrast ili HDZ, ali ja sam podnijela  zahtjev za mirovanjem. Predajem ga koaliciji, a onda HDZ odlučuje hoće  li ga dati Hrastu ili nekom drugom, kaže Finka napominjući kako bi do  primopredaje mandata trebalo doći već na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

A hoće li tako doista i biti - pitamo predsjednika zadarskog HDZ-a, Josu Nekića. On pak kratko i jasno kaže:

- Tako je zapisano u koalicijskom sporazumu i tako će biti, poručuje  prvi čovjek zadarskog HDZ-a.  

Hrast će razveseliti ova najava jer ona potvrđuje da HDZ neće mandat  zadržati za sebe, već će ga doista predati svom koalicijskom partneru,  kao što je i obećao.

Međutim, predsjednik zadarske organizacije Hrasta, Darko Pedić, ističe kako bi "Finka trebala podnijeti ostavku na mjesto gradske vijećnice,  odnosno nepovratno predati mandat, a ne ga staviti u mirovanje".

Hrast čeka razvoj situacije

- Jer to znači da ga može aktivirati kad god hoće. Međutim, ne prepusti  li nam mandat na način koji je dogovoren koalicijskim sporazumom,  možemo je sudski goniti. Naime, našoj je stranci obećano da će na polovici mandata vijećnicu Reformista zamijeniti članica naše stranke, Tomislava Jergan. To bi se trebalo dogoditi na idućoj sjednici Gradskog vijeća sredinom ovog mjeseca, na kojoj bi naša vijećnica položila zakletvu,  pojašnjava Pedić, poručujući:

- Očekujemo da oko toga neće biti nikakvih problema i da će naši koalicijski partneri poštovati ovaj dogovor. Pri sklapanju koalicije prošle godine u travnju prvi je dogovor bio da polovicu mandata u Gradskom vijeću dobije HDZ-ov kandidat, pa onda mi, ali je to promijenjeno na sam  dan potpisivanja koalicije. HDZ je polovicu svojega mandata ipak dao  Reformistima koji su također ušli u njihovu koaliciju, obrazlaže čelnik  zadarskog Hrasta.

Bit će zanimljivo pratiti situaciju na idućoj sjednici Gradskog vijeća  kada bi Hrast trebao dobiti obećanu polovicu mandata. Međutim, ukoliko je Finka doista podnijela zahtjev za stavljanjem mandata u mirovanje,  HDZ kao šef koalicije odlučuje o tom mandatu te na ovaj način uvijek  može kontrolirati Hrast kao političkog partnera čija sudbina ovisi o  njihovoj volji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno