Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na listi čekanja 200 osoba!

04.06.2019. 11:13
Na listi čekanja  200 osoba!


Već 11 godina u sklopu Doma za odrasle osobe sveti  Frane u Zadru, postoji usluga koja se zove Halo pomoć i koju koristi više od 80 naših sugrađana, a prema riječima ravnateljice Vesne  Dujić, upravo su zatražili od resornog Ministarstva – nove uređaje.
– Taj je projekt jako dobro zaživio među našim korisnicima. Mi  smo bili jedni od prvih domova u Hrvatskoj koji je uveo tu vrstu  pomoći. No, ti su uređaji sad već stari i dotrajali, pa smo zatražili  od Ministarstva financijsku pomoć za nabavu novih uređaja – rekla  je ravnateljica Dujić.


Tipka koja život znači
Korisnici ove usluge posjeduju uređaj koji se sastoji od jedinice  spojene na telefonsku mrežu i prijenosne vodootporne tipke. Pritiskom na tipku, aktivira se centralna jedinica koja poziva prethodno  programirane brojeve dojavnog centra. Operater u centru, odnosno  medicinska sestra u Domu, po prijemu alarma dobiva sve podatke  vezane uz korisnika te nalazi najbrži put za intervenciju i potrebnu  pomoć. Uređaj omogućuje dvosmjernu komunikaciju unutar cijelog stana, čak i kroz zatvorena vrata, što znači da možete pričati  bez slušalice primjerice, iz kreveta, s poda, iz sjedalice…


Pritisak na državne domove uvijek golem
Inače, u Domu se pruža usluga skrbi izvan vlastite obitelji odrasloj osobi s mentalnim oštećenjem kojoj nije potrebno bolničko liječenje, a skrb joj se ne može pružiti u vlastitoj obitelji ili osigurati  na drugi način. Kapacitet ovog Doma je 60 korisnika i stalno je popunjen, a od tog broja 37 osoba se nalazi u Jedinici za pojačanu  njegu. U dnevnom boravku je 14 korisnika, a usluge njege i pomoći  u kući, koristi preko 70 osoba od čega je njih 20-tak na Silbi, Ižu i  Istu.
Što se pak, tiče liste čekanja one su preduge u svim domovima u  Hrvatskoj, a osobito u tzv. državnim domovima jer su puno jeftiniji  od privatnih, pa tako ni zadarski Dom za odrasle osobe sveti Frane  nije iznimka. Na listi čekanja je oko 200-tinjak osoba i prosječno se  čeka između dvije do tri godine. Prioritet u smještaju imaju hitni  slučajevi.