Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Od jeseni besplatni udžbenici za sve učenike

04.06.2019. 10:24
Od jeseni besplatni udžbenici za sve učenike


Ove jeseni mnogi će roditelji osnovnoškolaca moći malo  predahnuti jer je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa za sljedeću  školsku godinu osiguralo besplatne udžbenike za sve učenike svih razreda osnovne škole.
– Proračunska sredstva namijenjena nabavci udžbenika bit će doznačena izravno školama, koje će same i provesti nabavku udžbenika. Pri  tome će sva neiskorištena sredstva u procesu nabavke udžbenika škole  moći prema vlastitim potrebama i planovima iskoristiti za unaprjeđivanje svoga rada te približavanje normama koje su propisane pedagoškim  standardom. Udžbenike će, sukladno demokratskoj tradiciji zemalja Europske unije, odabirati učitelji i nastavnici, pojašnjeno je iz resornog ministarstva.
Što će ovo konkretno značiti za roditelje te kako će se ovo provesti u  Zadru upitali smo Josu Nekića, pročelnika za obrazovanje i školstvo u  Gradu Zadru, koji je i osnivač zadarskih osnovnih škola.
– Škole će nabaviti udžbenike te će ih početkom godine podijeliti djeci.  Međutim, roditelji će morati kupiti radne bilježnice, naglasio je Nekić  dodavši da na zadarskom području ima oko 7.000 osnovnoškolaca.  Inače, Grad Zadar do sada je subvencionirao nabavu udžbenika za  učenike čiji roditelji primaju dječji doplatak. Na pitanje hoće li se ta  praksa i sada nastaviti, odnosno hoće li Grad nastaviti sa subvencioniranjem radnih bilježnica za one koji primaju dječji doplatak, Nekić nam je  rekao kako će se ova praksa nastaviti.