Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PROJEKT JOY Susreti s drugim kulturama i ljudima neiscrpni su izvori znanja i prijateljstva

04.06.2019. 11:07
PROJEKT JOY Susreti s  drugim  kulturama i  ljudima  neiscrpni su  izvori znanja i  prijateljstva


U zadarskoj Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi  održan je četvrti susret učenika i nastavnika, sudionika Erasmus+ projekta Journeys Outline Youth (JOY), u kojem sudjeluje ova zadarska strukovna škola. Zadrani su tako od 13. do 17. svibnja bili domaćini susreta  učenika i nastavnika na projektu koji se provodi u okviru Ključne aktivnosti 2 – strateška partnerstva između škola, a koji je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije.
Uz Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu Zadar partneri na  ovom projektu, čija je provedba započela 1. rujna 2017. godine, su Scoala  Gimnaziala Silvania iz rumunjskog grada Simleu Silvaniei (koja je ujedno i nositelj projekta), škola iz talijanskog grada Piazza Armerina Istituto  d'Istruzione Superiore Leonardo da Vinci i škola iz Estonije Päinurme  küla Koigi Vald.
Ciljevi ovog projekta su socijalna inkluzija, sprječavanje ranog napuštanja škole, primjena ICT-a u nastavnom procesu, usvajanje novih  metoda učenja i poučavanja, razvijanje digitalne pismenosti, medijske  pismenosti i vještine kritičkog mišljenja, dijeljenje nastavnih sadržaja,  unaprjeđenje jezičnih vještina i jačanje prekogranične suradnje između  škola.
O dojmovima sa zadarskog susreta upitali smo koordinatoricu ovog  projekta u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Danijelu Riger- Knez, profesoricu hrvatskoga jezika i mag. bibl.


Pripremali tradicionalnu hranu iz svojih zemalja
– U proteklih godinu i pol dana zadarski su učenici sa svojim profesorima u okviru projekta JOY posjetili Rumunjsku, Italiju i Estoniju. Bila su  to nezaboravna putovanja na kojima se naučilo puno toga o načinu  života u drugim zemljama, o običajima, toleranciji, različitim metodama   poučavanja, digitalnim alatima, školskim sustavima, putovanjima, a  stvorena su i nova prijateljstva. Kao domaćini ovog četvrtog susreta  željeli smo sada svojim gostima uzvratiti na najbolji način i što bolje ih  upoznati s našom školom, ali i kulturno-povijesnom baštinom i ljepotama zadarskoga kraja, kaže prof. Danijela Riger-Knez, te navodi kako su  tijekom posjeta u školskom praktikumu održane kuharske radionice u  kojima su učenici i nastavnici pripremali tradicionalnu hranu iz svojih  zemalja uz pomoć nastavnika kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog  posluživanja.
– Tako se na meniju našla pasta a la norma sa Sicilije, zanimljivi estonski riblji sendviči, rumunjska slastica papanasi, omiljena još od prvog  susreta koji je bio u Rumunjskoj, kao i zadarska torta. U školskoj knjižnici održavale su se radionice o primjeni novih web alata i općenito primjeni informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi u svrhu osuvremenjivanja nastavnog procesa i poticanja učeničke motivacije, ističe  dalje prof. Riger-Knez i dodaje da su domaćini goste upoznali s poviješću  i ljepotama Zadra.


Posjetili muzeje
– Posjetili smo tako Muzej antičkog stakla, Muzej iluzija, Turističku zajednicu grada Zadra, a posebno je svečano bilo prilikom posjeta Maloj  vijećnici u zgradi Županije gdje je sudionike projekta primio pročelnik  županijskog Upravnog odjela za školstvo Ivan Šimunić sa suradnicima.  Tijekom susreta istaknuta je važnost Erasmus+ programa, govorilo se o  cijevima ovoga projekta i planovima za buduću suradnju. Sudionici projekta JOY posjetili su i druge dijelove Zadarske županije – kraljevski grad  Nin i Muzej soli u Ninu, dok su na Pagu upoznali spoj tradicije i poduzetništva – siranu Gligora i agroturizam na OPG-u Prtorić u Kolanu, kaže  prof. Danijela Riger-Knez. Goste su, doznajemo dalje, domaćini odveli i  izvan granica Zadarske županije, u Nacionalni park Krka u kojem su proveli nezaboravan edukacijsko-sportski dan u predivnoj prirodi. 
Ovo je inače bila posljednja učenička mobilnost u sklopu projekta JOY,  te ostaju još dva susreta projektnog nastavničkog tima u Zadru i na Siciliji kako bi se zaokružili svi postavljeni ciljevi. Svi su sudionici jedinstveni  u tome da im ovakvi susreti puno znače, jer su putovanja i susreti s drugim kulturama i ljudima neiscrpni izvori znanja, iskustva, radosti i prijateljstva, što je, uz učenje i usvajanje dodatnih znanja i kompetencija također važan rezultat ovakvih međunarodnih projekata.




Zadarski sudionici
U projektnom timu Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole su učenici Ana Sadovski, Marko Dimitrov, Marija Gržeta, Paula Šestan, Dora Buljanović, Dana Kata  Šarić, Lana Dolfić, Lucija Perić, Katarina Tomić, Lovre Kugli i Leo Marković, te profesorice Helena Kapović Magaš, Tanja Meštrić Molnar, Marina Mijolović, Danijela  Riger-Knez (školska koordinatorica projekta) i ravnateljica Hotelijersko-turističke i  ugostiteljske škole Diana Radić Škara.