Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

STUDY ABROAD Studenti i profesori sa Sveučilišta u Georgiji istraživali kulturno nasljeđe i umjetnost Zadra

04.06.2019. 10:37
STUDY ABROAD Studenti i profesori sa Sveučilišta u Georgiji istraživali kulturno nasljeđe i umjetnost Zadra


Sveučilište u Georgiji, u gradu Ateni (UGA) u suradnji sa Sveučilištem u Zadru provodi program studiranja u inozemstvu (Study Abroad). Partner projekta je Odjel za turizam i komunikacijske znanosti pri Sveučilištu u Zadru. U sklopu programa, u Zadar je stiglo 19 američkih studenata i tri profesora, a koje su ugostili studenti i profesori Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.
S obzirom na to da program provode Odjel za zaštitu spomenika (Historic preservation) i Odjel za umjetnost (Department of art) pri Sveučilištu u Georgiji, teme kojima se studenti i profesori bave vezani su, generalno, uz nasljeđe i umjetnost. Više nam je rekao Igor Kulenović, docent na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti, inače koordinator ovog programa ispred Sveučilišta u Zadru.


Početak suradnje dvaju sveučilišta
– Izvodimo program studiranja u inozemstvu koji provodi Sveučilište u Georgiji, a kojem je prethodilo i potpisivanje formalnog sporazuma o suradnji dvaju sveučilišta. Devetnaest američkih studenata, tri američka profesora i četiri zadarska studenta tijekom dva tjedna uključeni su u program „Study abroad“, a koji se temelji na istraživanju problematike kulturnog nasljeđa i umjetnosti, kazao je Kulenović dodajući kako je cilj programa američke studente upoznati s drugačijom kulturom, mjestom na kojem se odvijaju razni procesi, između ostalog i u segmentu baštine, gdje živi vibrantna zajednica koja je u razvoju. Sve to će im, kazao je Kulenović, omogućiti svježu perspektivu u odnosu na njihovu situaciju kao i učenje iz iskustava drugih ljudi.
– Uzvratni posjet Sveučilištu u Georgiji još nije dogovoren, ali nadamo se da će nam se jednoga dana pružiti prilika. No, zato postoji velika vjerojatnost da će se program Study Abroad u Zadru nastaviti i dogodine. Ovo je prvi put da se program održava kod nas u Zadru, a u suradnji s drugim gradovima u Hrvatskoj provodi se od 2002., pojasnio je Kulenović dodajući kako mu je posebno drago zbog zadarskih studenata da je Sveučilište u Zadru ovog puta domaćin.
– Dobro će im doći da malo vide kako se drugdje radi, kako predaju njihovi profesori, kakve zadatke daju, kako se uopće provodi nastava… A, posebno mi je drago što će upoznati vršnjake, sklopiti prijateljstva i ostvariti nova iskustva, kazao je Kulenović.


Utjecaj kulturnog turizma na grad i stanovništvo
Profesor James Reed sa Sveučilišta u Georgiji već je veteran po pitanju posjeta Hrvatskoj, a u sklopu Study abroad programa. Posjećuje hrvatske gradove sa svojim studentima od 2002. godine, oduševljen je gostoprimstvom i ljepotama Hrvatske, a posebice Zadra u kojem je prvi put.
– Ovo je naš prvi službeni posjet Sveučilištu u Zadru i, općenito, gradu Zadru. Tu smo kako bismo se bavili i istraživali temama umjetnosti i kulturnim nasljeđem, te kako se grad i regija uklapaju u širi koncept kulturalnog i umjetničkog svijeta. Imali smo mogućnost posjetiti grad, kulturne i umjetničke institucije, njihove ravnatelje, a Sveučilište u Zadru je prilikom svega toga izuzetno susretljivo, na čemu smo im uvelike zahvalni, kazao je profesor Reed, dodavši kako im je bila čast upoznati Zadar, grad s toliko bogatom poviješću, zanimljivim i važnim kulturnim znamenitostima, a koji se, paralelno s tim suočava s velikim porastom kulturnog turizma.
– Imali smo mogućnost istražiti kako se Zadar nosi s tim i kakav utjecaj porast kulturnog turizma ima na grad. Cilj nam je bio i analizirati kako ga doživljavaju stanovnici i kako se odnose prema svom kulturnom nasljeđu, koriste li ga i kako. S druge strane, istraživali smo i kako ga turisti doživljavaju i što ih najviše fascinira, kazao je profesor Reed.




Druženje sa studentima i stanovnicima
Među američkim studentima u Study Abroad programu je i Kellen McGee. Osim što je prvi put u Hrvatskoj i Zadru, ovo mu je bilo, općenito, prvo putovanje izvan SAD-a.
– Iskustvo je vrlo pozitivno, proširilo mi je poglede na svijet. Na moje iznenađenje, dolaskom u Zadar nisam doživio toliki kulturni šok jer su ljudi jako susretljivi. Osjećao sam se kao kod kuće i uživao u istraživanju kulture i povijesti, a posebice hrane jer sam veliki gurman, kazao je McGee dodajući kako će, kao uspomenu, sa sobom svakako ponijeti iskustvo koje stekao družeći se sa zadarskim studentima ali stanovnicima, učenje o jeziku i običajima,…
– Generalno, razumijevanje drugačijih kultura i svega onog što ih čini drugačijima svakako je nešto što ću primijeniti u području svog budućeg učenja i istraživanja, dodao je McGee.


Razlike u metodama  poučavanja i učenja
Marija Francetić, studentica 1. godine diplomskog studija Kulturne i prirodne baštine u turizmu, ujedno student domaćin u programu Study abroad, kazala nam je kako su je najviše fascinirale razlike u metodama američkog i zadarskog (hrvatskog) poučavanja i učenja.
– Dosta smo naučili o tome koje su razlike između nas kao studenata, također i studijskog obrazovanja u Americi i ovdje. Njihovi studenti su puno proaktivniji nego mi, jako puno debatiraju i raspravljaju, ne ustručavaju se izraziti mišljenje. Također, puno smo od njih naučili o umjetnosti i arhitekturi i zbog toga mi je ovaj program odlično iskustvo. Nadam se da ćemo jednog dana i mi doći k njima, kazala je Marija dodajući kako su, kao domaćini, svojim gostima pokušali što više približiti lokalnu stranu Zadra, onu koju ne bi mogli naučiti ili zamijetiti kao turisti.


Iznenađeni koliko  Zadrani znaju engleski jezik
Američki studenti oduševljeni su razinom znanja engleskog jezika kako zadarskih studenata tako i, općenito, lokalnog stanovništva.
– Iznenadilo nas je koliko Zadrani dobro znaju engleski jezik, s obzirom na to da mi ne znamo niti malo hrvatskog. Bilo je vrlo lako komunicirati s lokalnim stanovništvom. Kad god smo zatražili upute ili pomoć, nitko se nije ustručavao pomoći nam, i to na vrlo tečnom engleskom. Nevjerojatno iskustvo, kazali su nam studenti Sveučilišta u Georgiji dodavši kako je jedna od prvih riječi koju su naučili bila „hvala“.
Osim što su ih proveli Zadrom i upoznali ih sa zadarskim muzejima i ostalim znamenitostima, domaćini sa Sveučilišta u Zadru američke su studente i profesore poveli i na izlet u Nin i Pag, potom na jedan od otoka na kojem još uvijek nema toliko turizma, na Vrgadu. Također, proveli su ih i po Jasenicama, općini koja je zbog Domovinskog rata i do današnjih dana ostala pusta i raseljena.