Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Brzom akcijom radnici Nasada »oslobodili« ribe mulja

04.06.2020. 09:37


Nakon što se po društvenim mrežama podijelila slika žuto-smeđe žabokrečine, koja bi trebala predstavljati jedini gradski ribnjak, odnosno fontanu u Perivoju Vladimira Nazora, radnici Nasada očistili su ribnjak i spasili sve njegove stanare koji su nakon čišćenja mogli slobodno plivati.
​Brojni građani ostali su zgroženi stanjem u kojem je bio ribnjak, a u kojem je voda bila potpuno žuta, prekrivena travom i algama, a ribice se nisu niti vidjele.
Ipak, zahvaljujući upitima građana, ali i novinara, radnici su poslani odmah po dojavi kako bi očistili ribnjak i vratili ga u prvobitno stanje.
Naime, i sami smo se uputili u najveći zadarski park očekujući da ćemo naići na prljav ribnjak te smo se ugodno iznenadili kada smo vidjeli da je ribnjak očišćen. U trenutku našeg dolaska radnici su taman bili završili s čišćenjem te su ga počeli puniti čistom vodom u kojoj je plivalo dvadesetak ribica koje su radnici uspjeli spasiti. Za očistiti ribnjak potrebno je troje radnika i jedan cijeli radni dan.


Građani bacaju smeće
O tome zašto je ribnjak u tako lošem stanju upitali smo direktora Nasada Lenka Ugrinića koji nam je rekao kako je prije mjesec dana ribnjak temeljito očišćen od smeća, taloga i lišća.
– Najveći zadarski perivoj je Perivoj Vladimira Nazora, u kojem se nalazi ribnjak, i napravljen je 1909. godine te ima vodoskok koji se održao do današnjih dana. To je mjesto okupljanja građana, djece i mladih. Međutim u zadnje vrijeme imamo velikih problema s bacanjem smeća u ribnjak, galebovima i devastacijom vodoskoka, posebno vikendom, rekao je Lenko Ugrinić. Naglasio je kako su prošle godine, nakon olujnog nevremena, srušena četiri stabla u blizini ribnjaka koja su svojim visokim krošnjama štitila razne ptice grabežljivice od napada na ribe.
U parku smo razgovarali i s radnicima koje smo tamo zatekli te nam je Dragan Pavičić, koji u Nasadima radi skoro 40 godina, rekao kako često imaju poteškoća u održavanju ribnjaka i fontane.
– Ovaj ribnjak čistimo najmanje jednom mjesečno. Sad smo ugradili pumpu koja vuče vodu te ju filtrira i vraća nazad u ribnjak. Također imamo i sistem da dolazi svježa voda pa se nadamo da se voda neće brzo mutiti. Međutim, imamo problem s ljudima koji dolaze u park. Naime, djeca bacaju kamenčiće, lišće, ljudi bacaju smeće, u ribnjak ulijeću i psi, a najgore je tijekom vikenda. Naime, u nedjelju ujutro svašta znamo naći u ribnjaku. Jednom smo našli klupu koju je grupica isčupala s betonom te su je ubacili unutra. Drugi put smo pronašli klackalicu koju je netko isčupao s obližnjeg dječjeg igrališta te su je ubacili unutra, ispričao nam je Pavičić brojne probleme i situacije na koje radnici Nasada često nailaze. Dodao je kako su to jutro iz ribnjaka izvukli nekoliko karijola kamenja i smeća. Također je kazao kako imaju velik problem i tijekom zimskih mjeseci, posebno oko Nove godine, kada naši sugrađani u ribnjak ubacuju petarde te na taj način pobiju velik broj riba.


Održavanje svaki tjedan
– Ovaj ribnjak nije lako održavati jer je potrebno 25 kubika vode da bi ga napunili. Također, svako jutro dolazi veterinarka koja hrani ribice. Isto tako, svi pazimo da se žabe ne usele u njega. Naime, negdje u parku ima žaba koje dođu u ribnjak i nekoliko su se puta znale poleći jaja iz kojih se izlegu punoglavci pa ih mi onda skupljamo i mičemo jer bi tek onda nastao nered, govori nam Dragan Pavičić. Također, dodaje kako im problem predstavljaju i galebovi koji se zalijeću i hvataju ribe pa se one skrivaju pod kamenje.
Lenko Ugrinić je najavio kako je će »u budućnosti održavati ribnjak svaki tjedan da bi dobili besprijekoran izgled i rad ribnjaka koji privlači građane željne mira i opuštanja pogotovo u perivoju koji je davne 1968. godine proglašen spomenikom parkovne kulture«.