Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MINISTARSTVO POTVRDILO Aglomeracije Biograd i Preko – Kali spremne za potpis

04.06.2020. 15:04


Dobre vijesti stižu iz Zagreba! Dvije velike aglomeracije na području Zadarske županije, Biogradska rivijera i Preko – Kali ispunile su sve potrebne preduvjete za potpisivanje gotovo milijardu kuna vrijednih ugovora za projekte izgradnje vodovoda i odvodnje. Zaključak je to sastanka zadarskog izaslanstva s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Markom Pavićem te ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem.


Povećanje limita
– Ovo je potvrda kvalitetno pripremljene dokumentacije na čemu naše jedinice lokalne samouprave sustavno rade već nekoliko godina. Ministri su potvrdili da dvije naše velike aglomeracije imaju svu potrebnu dokumentaciju, a kroz iduća dva tjedna taj bi zaključak na Vladi trebao dobiti i formalnu potvrdu. S obzirom na stroga pravila Europske komisije, prije samog potpisa ugovora ministar Pavić će zatražiti povećanje limita ugovaranja, a vjerujem da će to biti riješeno u što skorijem razdoblju, istaknuo je župan Božidar Longin, koji je predvodio izaslanstvo Zadarske županije u kojem su bili i gradonačelnik Biograda Ivan Knez s direktorom tvrtke Komunalac Marinom Colićem, općinski načelnici Pakoštana Milivoj Kurtov, Sv. Filipa i Jakova Zoran Pelicarić, Pašmana Krešimir Ćosić, Preka Jure Brižić, Kali Marko Kolega te Božidar Kalmeta, predsjednik ŽO HDZ-a.
– To je projekt stoljeća za naš kraj. Da nismo članica Europske unije tko zna kada bismo osigurali ovako velika financijska sredstva za vodovod i kanalizaciju, naglasio je gradonačelnik Knez, a zadovoljstvo nisu krili niti otočani.
– Sretni smo i ponosni što smo dobili potvrdu dobrog rada u pripremi ovog, za nas, iznimno važnog projekta. Ovo je dokaz kvalitetne sinergije općina Preko i Kali, Zadarske županije i Vlade RH, dodao je Jure Brižić, načelnik Preka zahvalivši ministrima na podršci u realizaciji projekata.


Već odobren novac za dvije aglomeracije
Podsjetimo, u Zadarskoj županiji već su odobrena sredstva od gotovo milijardu kuna za dvije velike aglomeracije, Zadar – Petrčane (567 milijuna) i Nin-Privlaka-Vrsi (432 milijuna) na kojoj su radovi započeli prije godinu dana.
Inače, Hrvatske vode osigurale su dodatnih 28,2 milijuna kuna za osam projekata na području Zadarske županije, a ugovori bi trebali biti potpisani kroz nekoliko tjedana: Izgradnja sustava javne odvodnje Bibinje – Sukošan (dva milijuna kuna), Izgradnja oborinske odvodnje naselja Bokanjac u Zadru (dva milijuna kuna), Izgradnja vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje naselja Sveti Filip i Jakov (1,87 milijuna kuna), Izgradnja kanalizacijskog sustava Biogradske rivijere – Sv. Filip i Jakov (2,5 milijuna kuna), Izgradnja odvodnog cjevovoda u Povljani iz VS Smokvina do naselja Dubrovnik (3,1 milijuna kuna), Izgradnja vodoopskrbe na području podvelebitskog pravca (9,5 milijuna kuna), Vodoopskrbni sustav Benkovca (5,75 milijuna kuna), Izgradnja kanalizacijskog sustava Zemunik Donji – Podsustav Centar (1,5 milijuna kuna). (ZL)
 




Kalmeta: Ovo su strateški projekti za našu županiju


– Ovo su strateški projekti za našu županiju. Znamo svi koliko je izgradnja vodovoda i odvodnje važna za razvoj naših gradova i općina, kvalitetniji život svih stanovnika, a s obzirom da je riječ o otočnim i priobalnim naseljima dat će sigurno veliki zamah turizmu. Samo u mandatu Plenkovićeve Vlade do sada je za projekte na području Zadarske županije ugovoreno 2,6 milijardi kuna, a s ove dvije aglomeracije taj će iznos biti povećan za još milijardu. To je dokaz odlične suradnje s Vladom Republike Hrvatske te kvalitetnog i sustavnog rada naših gradova i općina u pripremi projekata, poručio je Božidar Kalmeta, predsjednik ŽO Hrvatske demokratske zajednice Zadarske županije.