Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

NEMA NOVCA Ministarstvo obustavilo dodjelu sredstava za crkvicu sv. Stošije

04.06.2020. 14:53


Najnovija vijest iz Ministarstva kulture razočarat će mještane Puntamike koji su se nadali kako će njihov predromanički spomenik, crkvica svete Stošije iz 9. stoljeća, biti gotova na jesen. Ministarstvo koje je trebalo osigurati sredstva za drugu fazu uređenja, novca za ovaj projekt više nema jer je usmjeren na saniranje kulturnih ustanova i spomenika oštećenih u zagrebačkom potresu 22. ožujka.
Obnovu ovog vrijednog spomenika Puntamičani čekaju već godinama nakon što je trebalo riješiti niz birokratskih prepreka, prije svega premiještanje trafostanice kao osnovni preduvjet dobivanja dokumentacije. Prva faza radova gotova je, izvođač Dino Commerce sanirao je objekt učvršćujući tlo i zidove kako kiša i vlaga ne bi dodatno oštetile crkvicu.
Prema dogovoru Grada i Ministarstva, na jesen je trebala započeti druga faza koju bi financiralo upravo Ministarstvo kulture sa 100.000 kuna s obzirom da ukupna vrijednost radova iznosi čak 300.000 kuna.


Čeka se druga faza radova
Radi što bržeg i kvalitetnijeg očuvanja ovog vrijednog spomenika kulture Grad je iskoristio i sredstva EU fondova te su predstavnici fonda »Ruins« zaključili da predromanički spomenik itekako zaslužuje da ga se spasi, odnosno da europskim novcem crkvicu zaštite od potpune devastacije.
Pitanje je, međutim, kada će uslijediti druga faza s obzirom na najnoviju odluku Ministarstva kulture, no obećavajuća je izjava gradskog pročelnika za EU fondove, Šime Erlića, koji nam ovih dan kaže da grad od obnove crkvice neće odustati.
– Crkvicu svete Stošije planirali smo završiti fazno upravo zbog ograničenosti financijskih sredstava koja su nam na raspolaganju iz proračunskih sredstava i sredstava Ministarstva kulture. Nažalost, prijava koja je trebala biti odobrena i za koju su već postojali dogovori o dobivanju sredstava Ministarstva kulture, za ovu je godinu povučena iako nam je cilj bio na jesen krenuti sa drugom fazom radova. Međutim, zbog korona krize proračun se sporije punio, a tražili su se i rebalans i smanjenje sredstava na svim stavkama s razine države, kaže pročelnik, pojašnjavajući kako je zapravo došlo do preusmjeravanja sredstava za ovaj zadarski spomenik.


Sredstva preusmjerena na Zagreb
– Osim pandemije koronavirusa došlo je i do potresa u Zagrebu u kojemu je stradala kulturna baština, pa su sva dostupna sredstva Ministarstva kulture preusmjerena na saniranje tih ustanova. Slijedom takvih okolnosti nismo osigurali sredstva za drugu fazu obnove crkvice na Puntamici, no to ne znači da ih nećemo osigurati već u proračunu za iduću godinu. Naprotiv, čim budemo u mogućnosti osigurat ćemo ta sredstva i krenuti u uređenje crkvice. To svakako ostaje plan od kojega nećemo odustati, već ćemo samo razvući ovu drugu fazu dovršetka njene obnove, zaključuje Erlić.
Puntamičanima, dakle, za utjehu ipak ostaje najava dovršetka sanacije za koju bi se sredstva trebala osigurati iz proračuna 2021. godine. Iako su imali velike planove za ovaj objekt, pa čak i organizacije vjenčanja i koncerata, čini se kako će mještani ipak morati pričekati dok se objekt u potpunosti ne obnovi.