Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OBRAT U SDP-u Sabinu Glasovac predložile organizacije izvan Zadarske županije!

04.06.2020. 15:08


Najpoznatija SDP-ova saborska zastupnica, Sabina Glasovac, ipak bi mogla u utrku za još jedan saborski mandat. Iako je nije predložio Županijski odbor u Zadru, predložile su je neke druge stranačke organizacije, od kojih neke čak i izvan Zadarske županije.
Neočekivani je ovo obrat situacije nakon objave liste Županijskog odbora koji je izazvao i reakcije dijela zadarskih članova koji smatraju da se jedna od najaktivnijih saborskih zastupnica svakako trebala naći na listi prijedloga za Sabor. Takav stav zacijelo proizlazi iz njezina dosadašnjeg rada koji bi, po njima, jamčio i kontinuitet SDP-ove parlamentarne borbe.
Naime, povjerenik Gradskog odbora, Nikša Vukas, nakon sjednice ovoga ponedjeljka u Zadru najavio je kako će i sam za listu za IX. jedinicu predložiti Sabinu Glasovac, što bi zajamčilo njezin povratak na listu, s obzirom da je Vukas glavni tajnik stranke. Do konačne predaje lista stoga bi ovakav razvoj situacije mogao promijeniti konačni sastav kandidata za IX. jedinicu na kojemu su zasad iz županijske organizacije njena čelnica Renata Sabljar-Dračevac, Toni Herenda i Radoslava Gregov.
Da je ipak predložena za stranačku listu jučer je za naš list potvrdila Sabina Glasovac, najavljujući ujedno daljnju borbu za socijaldemokraciju.


Nastavljam svoj angažman
– Činjenica je da me Županijski odbor nije uvrstio u svoj prijedlog kandidata za Hrvatski sabor. Hoće li to učiniti povjerenik Vukas, nije mi poznato. No, neovisno o tome, ja već jesam među službenim prijedlozima kandidata upućenih prema Središnjici jer su me predložile neke organizacije SDP-a unutar i izvan Zadarske županije. Hoću li u konačnici biti u prilici na ovim izborima braniti boje SDP-a, Zadra i Zadarske županije na listi IX. izborne jedinice odlučit ce Glavni odbor vrlo brzo. No, jedno je sigurno. Bila na listi ili ne, moj angažman i borba za vrijednosti socijaldemokracije i društvo jednakih šansi neće prestati, kazala nam je Glasovac.
Što pak o ovakvom razvoju situacije kaže čelnica Županijskog odbora, Renata Sabljar-Dračevac?
– Najavu povjernika Nikše Vukasa da će predložiti Sabinu Glasovac za listu smatram korektnom. Sabina Glasovac je i dosad uime Gradske organizacije bila prijedlog te saborska zastupnica u prošlom sazivu. Nikša Vukas iz tog će je razloga odnosno njezinoga rada i angažiranosti u samom parlamentu ponovno predložiti uime Gradske ogranizacije, pojašnjava Sabljar-Dračevac.


Čeka se odluka Središnjice
S obzirom da je lista prijedloga već poslana u Zagreb, pitali smo je kako komentira ovaj potez Nikše Vukasa, odnosno doživljava li ga kao svojevrsnu kritiku svojoj organizaciji?
– Ne vidim to tako, već sasvim drugačije, a to je da postoji jedna širina i da je Županijski odbor stavio svoje prioritete, a Gradska organizacija, odnosno Nikša Vukas, stavljaju svoje, kaže čelnica županijskog SDP-a, koju smo pitali i zašto zapravo Sabinu Glasovac nisu predložili na listu.
– Odluka je to Županijskog odbora, postoje prioriteti s različitih razina, a Županijski odbor je stavio svoje prioritete, zaključuje čelnica ŽO-a.
Konačnu odluku o kandidatima na kraju će dati Središnjica koja će završnom listom kandidata za IX. jedinicu izreći i svoj sud o prijedlozima Županijske i Gradske organizacije, ali i svih organizacija izvan županije koje su smatrale potrebnim Sabinu Glasovac predložiti za još jedan mandat. Ukoliko ona zaista izostane s liste kandidata, a što je ipak slabo moguće, bit će zanimljivo pratiti tko bi u tom slučaju iz Zadarske županije mogao ući u najnoviji saziv Sabora.
 




Na prošlim izborima dobila 2.153 preferencijalna glasa


Od svih kandidata sa SDP-ove liste za IX. izbornu jedinicu za izbore 2016. godine, Sabina Glasovac dobila je najviše glasova, 2.153, čime se svrstala na ukupnu listu zadarskih zastupnika s najvećim brojem glasova. Naime, njezin stranački kolega, Duško Vidov, dobio je 654 glasova, a gradska vijećnica Irena Dragić tek 369.
Glasovac je tako, uz troje HDZ-ovih vijećnika Grozdanu Perić, Davora Lončara i Martina Baričevića, te nezavisnog Marka Vučetića, već godinama jedina SDP-ova saborska zastupnica iz Zadarske županije.