Osigurano 2,5 milijuna kuna: Država će kupiti obavezne udžbenike svim učenicima iz obitelji slabijeg materijalnog statusa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Odluka Vlade
Autor: 
Na teret proračuna kupit će se obvezni udžbenici za oko 2000 učenika srednjih škola, za što je u proračunu osigurano oko 2,5 milijuna kuna...
VEDRAN KARUZA
Vlada je na sjednici donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola slabijeg imovinskog statusa za školsku godinu 2020./2021.

Vlada je na sjednici donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola slabijeg imovinskog statusa za školsku godinu 2020./2021. sredstvima iz proračuna, kao i odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da obje odluke idu u korist učenicima u kućanstvima koja su korisnici zajamčene minimalne naknade ili naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Na teret proračuna kupit će se obvezni udžbenici za oko 2000 učenika srednjih škola, za što je u proračunu osigurano oko 2,5 milijuna kuna, te drugi obvezni materijali poput radnih bilježnica i listića za oko 2500 učenika osnovnih škola.

Prijevoz redovitih učenika

Vlada je izmijenila Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020, kako bi se sufinancirao prijevoz za učenike strukovnih škola koji idu na državnu maturu.

Sve više učenika iz strukovnih škola uključeno je u državnu maturu i ovom odlukom omogućavamo da se i njima sufinancira prijevoz, kazala je Divjak.

Ministar zdravstva Vili Beroš u izvješću o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj naglasio je da su u zadnjih tjedan dana zabilježena svega dva novooboljela, tako da se odlični rezultati u borbi protiv epidemije nastavljaju. No, s proglašavanjem završetka epidemije ne treba žuriti, dodao je.

Dobrovoljno jamstvo

Također, Vlada je na današnjoj sjednici ovlastila ministra financija za potpisivanje Sporazuma o dobrovoljnom jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-19, odnosno ulazak u EK-ov program SURE.

Iznos jamstva je 95,7 milijuna eura, a na temelju njega Hrvatska će iz spomenutog aranžmana moći “povući” najmanje četiri puta veći iznos, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Sporazum s Europskom komisijom, kako je pojasnio, sklapa se temelju uredbe Vijeća EU-a o uspostavi Europskog instrumenta za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE) nakon izbijanja bolesti COVID-19.

 

Uspostavom instrumenta SURE omogućava se dodatna financijska pomoć državama članicama Europske unije pogođenim pandemijom bolesti COVID-19 u iznosu do 100 milijardi eura u obliku zajmova Europske unije, rekao je Marić.

Sigurnosna mreža

SURE je jedna od triju sigurnosnih mreža vrijednih ukupno 540 milijardi eura koja je namijenjena očuvanju radnih mjesta, poduzećima i državama članicama.

Za financiranje zajmova državama članicama EK će se zadužiti na financijskim tržištima te zatim ta sredstva pozajmljivati državama članicama pod povoljnim uvjetima, odnosno države članice će na taj način iskoristiti pogodnosti snažnog kreditnog rejtinga i niskih troškova zaduživanja EU-a, pojasnio je ministar Marić i dodao da u cilju ispunjavanja uvjeta za uspostavu SURE instrumenta države članice moraju pružiti vjerodostojna, neopoziva jamstva proračunu EU-a.

SURE instrument bit će dostupan nakon što sve države članice pruže svoja jamstva, u skladu s odnosnim udjelima u ukupnom bruto nacionalnom dohotku.

Jedan od njegovim ciljeva je pomoć u uspostavi shema za skraćeno radno vrijeme, rekao je Marić.

Plenković: I hrvatske mjere uspješne

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice rekao da su i mjere hrvatske vlade za očuvanje radnih mjesta polučile “zaista izrazito dobre rezultate”.

Po podacima koje je iznio, za travanj je potporu od 4.000 kuna po zaposlenom koristilo 97 tisuća poslodavaca, za više od 550 tisuća radnika. Za ožujka su te brojke 87 tisuća poslodavaca i oko 500 tisuća radnika.

Do sada je država za tu potporu izdvojila 3,8 milijardi kuna, a pribroje li se doprinosi 5,5 milijardi kuna, rekao je Plenković.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je da bi se do kraja lipnja taj iznos mogao popeti na 8,6 milijardi kuna te da učinkovitost vladinih mjera potvrđuju podaci s tržišta rada.

Naime, kako je iznio, zadnjih 14 dana pada broj nezaposlenih, a u odnosu na početak svibnja 13 i pol je tisuća više prijavljenih na mirovinski zavod.

 

Zajmovi za zdravstvo, odgovor na covid i obnovu

Izvješća o pregovorima s Europskom bankom za obnovu i razvoj za dva kredita ukupne vrijednosti oko 500 milijuna dolara namijenjena odgovoru na covid-krizu te obnovu nakon potresa i jačanje zdravstva, prihvaćena su na Vladinoj sjednici u četvrtak.

Riječ je o izvješću o vođenim pregovorima za sklapanje ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za odgovor na krizu i podršku oporavku te onomu o pregovorima za sklapanje ugovora o zajmu s istom bankom za projekt obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva. Pregovori su vođeni u drugoj polovini svibnja.

Zajam za podršku oporavku iznosi oko 300 milijuna američkih dolara (275,9 milijuna eura). Otplata je ugovorena na 14,5 godina, s početkom od pet godina, a isplata će biti u jednoj tranši, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Zajam za projekt obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva iznosi 200 milijuna dolara (183,9 milijuna eura). Odobrenje zajmova očekuje se na sjednici Odbora izvršnih direktora EBRD-a u lipnju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno