PRIPREMA ZA SEZONU Plaža Kulina - Jaz u Starigradu, novi turistički biser podno Velebita

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Završena I. faza uređenja plaže vrijedna 5 milijuna kuna
U projekt uređenja plaže Jaz koji je započeo 2017. godine dosad je uloženo preko pet milijuna kuna. U tijeku je prikupljanje projektne dokumentacije za izgradnju lučice i parkinga na sjeveroistočnom dijelu uvale te rješavanje imovinskopravnih odnosa za izgradnju 500 metara nogostupa do Kuline i 500 metara od Kuline, kazao je Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad
Velimir BRKIĆ
Nova plaža Jaz sa svim potrebnim sadržajima

Plaža Jaz u Starigradu, na lokaciji na samom doticaju sa Selinama, spremna je za turističku sezonu. Na nadasve atraktivnoj plaži u tijeku je sanacija i nadohrana šljunčane plaže.
- U projekt uređenja plaže Jaz koji je započeo 2017. godine dosad je uloženo preko pet milijuna kuna, samo za struju i vodu 700.000 kuna, kazao je Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad, istaknuvši kako se usprkos koronavirusu temeljito pripremaju za turističku sezonu kao da će biti rekordna.
Ministarstvo turizma je prepoznalo važnost i potencijal projekta uređenja i turističke valorizacije plaže Kulina - Jaz u Starigradu, sufinancirali su ga temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture.
- Plaže su među ključnim stavkama trenutne turističke ponude ove destinacije stoga je nužno njihovo uređenje i poboljšanje, naglašava Ramić.

Podignuta turistička atraktivnost

Pored brojnih rekreativno-športskih sadržaja plaža Jaz ima novi, veliki sanitarni čvor, a ovog ljeta imat će čak tri privatna ugostiteljska objekta.
- Uređenjem prirodne šljunčane plaže Jaz, sa svim sadržajima, uvelike će se podignuti atraktivnost turističke ponude na općinskom području što će utjecati na produžetak turističke sezone, ističe Ramić.
Pored projekta vodovodizacije Podvelebitski pravac vrijednog oko 110 milijuna kuna, radi se o jednom od najvećih turističkih zahvata u javnom prostoru ovog podvelebitskog područja od Maslenice do Karlobaga.
- Kako bi se ostvario navedeni projekt Općina Starigrad je provela Izmjene i dopune prostornog plana, izrađen je idejni projekt, te glavni projekt, objašnjava Ramić.
Općinski tim prepoznao je kvalitetu ovog iznimno značajnog projekta kojim je žiteljima i turistima svih dobnih skupina, prvenstveno u Starigradu i Selinama, osigurao atraktivne sadržaje na uređenoj plaži Jaz s posebnim naglaskom na sadržaje namijenjene osobama s invaliditetom.

Prirodna atrakcija

- Projekt uređene plaže Jaz radila je šibenska tvrtka Izgradnja, specijalizirana za uređenje plaža koje su uz aktivni turizam i bogatu ponudu povijesnih i prirodnih atrakcija i dalje naš najveći turistički adut, poručio je Ramić.
Plaža Jaz sastavni je dio plaže Kulina, prirodne šljunčane plaže prepoznatljive po Večkoj kuli, utvrdi podignutoj u 16. stoljeću. Uvrštena je i u Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama Zadarske županije.
- S obzirom na veliku važnost i financijsku zahtjevnost ovog projekta, ovim putem želimo zahvaliti Zadarskoj županiji na pruženoj financijskoj potpori prilikom izrade glavnog projekta uređenja plaže Jaz, zahvalio se Ramić.
Turizam je glavni nositelj gospodarskog razvoja Općine Starigrad, području gdje se dodiruje Jadransko more i Velebit.

Sad su »na konju«

- U tijeku je priprema projektne dokumentacije za izgradnju lučice i parkinga na sjeveroistočnom dijelu pitome uvale. Također, malo po malo, sređujemo i imovinskopravne poslove za izgradnju oko 500 metara nogostupa od plaže Jaz do Kuline i isto toliko prema hotelu Alan. Kad to sredimo mogli bismo reći da smo ‘na konju’, kao legendarni Winnetou, glavni lik istoimenog filmskog serijala koji je zbog jedinstvene ljepote iskonske prirode sniman u okolici Starigrada-Paklenice, na Velebitu i kanjonu Zrmanje, kazao je Ramić.
Najveći prirodni biser ovog područja je Nacionalni park Paklenica u kojem su atrakcija dva impresivna klanca Velike i Male Paklenice, usječena u planinu od mora do najviših vrhova Velebita.
- Uređujući put prema plaži Kulina tu smo prije sedam ili osam godina napravili i mostić preko potoka Velika Paklenica, naravno, uz suglasnost Hrvatskih voda, kazao je Ramić.

 

Poboljšanje kvalitete života kao demografska mjera

Rad općinskog tima usmjeren je prema poboljšanju kvalitete života i razvoju zajednice kroz uređenje komunalne infrastrukture. U tijeku je asfaltiranje nerazvrstanih cesta u iznosu od 2,5 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja sufinancira sa 400.000 kuna, a Općina s 2.100.000 kuna. Sa 650.000 kuna proširuje se i modernizira javna rasvjeta. Očekuje se građevinska dozvola za proširenje groblja i izgradnju ispraćajnice u Selinama, radi se na vodovodnom Podvelebitskom pravcu, aglomeraciji Novigradsko i Karinsko more - Podvelebitski kanal i dr.
- Ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice. To je zadaća s kojom se svi nosimo, kazao je načelnik Krste Ramić dodajući kako je najbitnija komunalna i infrastrukturna izgradnja kako bi se stvorili uvjeti za investicijska ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta.
- Za to su nam potrebne i državne mjere i poticaji kako bi se u sklopu podizanja životnog standarda poboljšala i statistika našeg prirodnog priraštaja u sljedećim godinama, zaključio je Ramić.

 

Određen cilj

Pozivam sve u Općini da zajedno gradimo bolju budućnost postavljajući pred nas realne i ostvarive ciljeve, ispravljajući ono na čemu smo do sada posrtali te istovremeno podupirući sve ono čemu je krajnji cilj boljitak cijele zajednice, pozvao je Ramić koji je načelnik u četvrtom mandatu, od 2005. godine.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)