Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PRIVREMENO ZATVOREN Zbog vode i vlage obnova u novoobnovljenom spomeniku

04.06.2020. 18:45


Unatoč skorom početku ljeta Mali arsenal još uvijek nije otvorio vrata za posjetitelje i to, kako doznajemo, zbog sanacije. Zašto je trebala sanacija i što se točno radilo u zgradi koja je obnovljena i otvorena prije samo tri godine razgovarali smo s ravnateljicom Narodnog muzeja Renatom Peroš.
– Mali arsenal, centar za posjetitelje HERA, je krajem prošle godine privremeno zatvoren radi sanacije. U to smo razdoblju uklonili sve oštećene i nevezane elementi žbuke s podgleda svoda. Osim toga silikonizirani su spojevi reške između inoksdoprozornika-šalaporki i kamenih šembrana te smo suvremenim hidrofobnim građevinskim materijalima zatvorili pukotine i tretirali pretpostavljene puteve ulaska vode u građevinu. Naime, hidrofobnim mortom obrađena je gornja poklopnica i reške kamenog zida izvedenog između Malog arsenala i susjedne stambene zgrade, jer spoj sa zidom predstavlja jedan od puteva ulaska vode u Mali arsenal, pojasnila sam je ravnateljica Narodnog muzeja detaljno sve poslove koji su napravljeni tijekom ovih mjeseci koliko je Mali arsenal zatvoren. Dodala je kako u ovom trenutku vrše promatranje radi utvrđivanja eventualnog daljnjeg postojanja osipanja sitnih čestica žbuke sa svoda. Nakon što se utvrdi da je sve u redu, ispitat će se ispravnost elektroničke opreme i otvoriti Mali arsenal za posjetitelje.
Dakle, izgleda kako je u zgradu Malog arsenala odnekud procurila voda i vlaga te je trebalo napraviti radove na sanaciji te štete.
– O Malom arsenalu brine Narodni Muzej Zadar koji s osnivačem, Zadarskom županijom, koordinira sve aktivnosti vezane za funkcioniranje Malog arsenala. Po velikom broju posjetitelja u protekle tri godine možemo vidjeti da postoji velik interes za posjet Malom arsenalu. Godine 2017. Mali arsenal je posjetilo 11.016 posjetitelja, godine 2018. 7.498 posjetitelja, a godine 2019. 7.368 posjetitelja, rekla nam je Renata Peroš istaknuvši kako je Mali arsenal dobio i niz nominacija i nagrada. Među njima je istaknula nagradu Bernardo Bernardi, koju na godišnjoj razini dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, a koja je dodijeljena 2018. godine zadarskim arhitektima Ivi Letilović i Igoru Pedišiću. Mali arsenal je dobio i nominaciju za Veliku nagradu izložbe HDD-a 1718, 2018., nagradu HDD-a za dizajn u digitalnim medijima, 2018., Shortlist za nagradu Piranesi, Piranski dnevik arhitekture 2018., nominacija za nagradu Piranesi, Piranski dnevik arhitekture 2018., nominaciju za nagradu Mies van der Rohe – EU Prize for Contemporary Architecutre 2019. te nagradu Big SEE Architectural Award 2019., Ljubljana.
– Zbog cjelokupnog stanja vezanog uz virus COVID-19 svakodnevno pratimo razvoj situacije, te ćemo temeljem toga prilagoditi programe u sezoni, zaključila je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.