Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

RED LETENJA Lufthansa u lipnju neće obnoviti liniju za Zadar

04.06.2020. 19:00


Kako smo ranije najavili, Lufthansa će od kraja lipnja letjeti na linijama iz Frankfurta prema Dubrovniku i Puli. U najnovijem priopćenju kompanija je objavila modificirani red letenja u kojem ima nekoliko novosti vezano uz destinacije u Hrvatskoj prema kojima Lufthansa inače prometuje u ljetnom redu letenja, piše Croatian aviation.
Uz ponovno uvođenje linije Frankfurt – Dubrovnik, Lufthansa će od 20. lipnja ponovno prometovati i na liniji Muenchen – Dubrovnik, jednom tjedno, svake subote. Veći broj tjednih letova očekuje se od početka srpnja, kada bi kompanija mogla letjeti na obje linije (iz Frankfurta i Muenchena) svakodnevno prema Dubrovniku.


Za Split od 20. lipnja
Lufthansa se ponovno vraća i u Zračnu luku Split, povezujući ovaj grad s Frankfurtom i Muenchenom.
Od 20. lipnja uvodi se linija Muenchen – Split, jednom tjedno, svake subote, a od 27. lipnja i linija Frankfurt – Split, također jednom tjedno, subotom. Kao što je slučaj i s Dubrovnikom, od srpnja se očekuje veći broj tjednih letova prema Zračnoj luci Split.
Lufthansa će na linijama prema Splitu i Dubrovniku koristiti zrakoplove iz A320 obitelji (A319, A320, A321) sukladno potražnji i bukingu na svakom pojedinom letu. Na liniji iz Frankfurta prema Puli koristit će se zrakoplovi manjeg kapaciteta.
Izgledno je da kompanija u lipnju neće pokrenuti ostale linije prema Hrvatskoj za Zadar i Rijeku, dok će liniju Muenchen – Zagreb vrlo vjerojatno pokrenuti Croatia Airlines s kojom Lufthansa ima code-share ugovor.
Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa u prvom je tromjesečju zabilježila neto gubitak od 2,1 milijarde eura te najavila plan preustroja, budući da je pandemija koronavirusa zaustavila većinu letova od početka ožujka.
Kompanija svoje zaposlenike priprema za velike rezove, unatoč postignutom ugovoru s njemačkom vladom o pomoći u visini devet milijardi eura koju bi ubrzo trebala odobriti Europska unija.
»S obzirom na vrlo spor oporavak potražnje moramo pokrenuti dugoročne mjere preustroja kako bismo se tome suprotstavili«, rekao je izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr.


Najavljuju restrukturiranje
Uprava namjerava »značajno« smanjiti troškove u odnosu na razine prije krize, rekao je Spohr, iako Lufthansa u početku nije objavila pojedinosti o smanjenju radnih mjesta.
Kako bi mogla brzo otplaćivati ​​zajmove i kamate, tvrtka treba znatno povećati novčani tijek u odnosu na razdoblje prije koronavirusa, rekao je član Izvršnog odbora Thorsten Dirks.
Lufthansa je odgodila objavljivanje tromjesečnih rezultata zbog pandemije koronavirusa.
U tromjesečnom izvješću o zaradi objavljenom u srijedu, Lufthansa je bilježila prilagođeni gubitak od 1,2 milijarde eura.
Prihod grupe se u prvom tromjesečju smanjio za 18 posto, na 6,4 milijarde eura, u odnosu na 7,8 milijardi eura u prethodnoj godini.
U travnju je na godišnjoj razini grupa Lufthansa bilježila 98,1-postotni pad broja putnika na 241 tisuću, a opskrba je potonula za 96 posto.
Iako je gotovo 700 zrakoplova grupe od ukupno 763 odnedavno u pogonu, rukovodstvo procjenjuje da će 300 njih biti prizemljeno u sljedećoj, a 200 u 2022. godini. (Croatian aviation/Hina/dpa)
 




Linija Madrid – Zadar od kolovoza


Španjolska Iberia najavila je ponovno pokretanje svojih letova prema destinacijama u Europi, kao i onima u SAD-u. Između ostalih, kompanija je u raspored uvrstila i liniju Madrid – Dubrovnik.
Kompanija inače u ljetnom redu letenja prometuje prema Zagrebu, Zadru, Splitu i Dubrovniku iz Madrida, no u srpnju će, prema trenutačnim najavama, pokrenuti samo liniju prema Dubrovniku.
Od sredine srpnja Iberia će na liniji Madrid – Dubrovnik – Madrid prometovati tri puta tjedno, te najavljuje svakodnevne letove od početka kolovoza.
Iz kompanije su nam potvrdili kako red letenja za srpanj još nije finaliziran, pa je ostavljena mogućnost uvođenja linija iz Madrida prema Zagrebu i Splitu, dok se linija Madrid – Zadar očekuje od kolovoza. (Croatian Aviation)